Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Taikinan kohotusaineet: hiiva, sooda ja leivinjauhe

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.11.2013
|
Muokattu: 15.1.2024
Leivonnassa taikina saadaan kohoamaan joko biologisilla tai kemiallisilla kohotusaineilla. Niiden lisäksi taikinaa kohottaa siihen vatkattu ilma, esimerkiksi muna-sokerivaahdossa tai rasva-sokerivaahdossa.

Hiiva

Tuore leivinhiiva on elävää solukkoa oleva biologinen kohotusaine. Se alkaa lisääntyä ja toimia suotuisissa oloissa. Hiiva tarvitsee toimiakseen kädenlämpöisen, 37-asteisen nesteen ja ravinnokseen sokeria sekä jauhojen sisältämää tärkkelystä.

Jos lämpötila on liian korkea, hiivasolut kuolevat ja hiivan toiminta loppuu. Liian alhaisessa lämpötilassa hiivan toiminta hidastuu.

Tuorehiiva säilyy omassa kääreessään jääkaapissa parasta ennen -päiväykseen saakka. Hiivapalan voi myös pakastaa. Nosta pala huoneenlämpöön noin tuntia ennen käyttöä. Älä sulata hiivaa mikrossa.

Tuoreen hiivan sijasta voidaan käyttää myös pienirakeista, huoneenlämmössä säilyvää kuivahiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä nesteen tulee olla lämpimämpää, noin 42-asteista. Kuivahiiva sekoitetaan osaan jauhoista, jotka lisätään nesteeseen.

Ruokasooda ja leivinjauhe

Ruokasooda ja leivinjauhe ovat kemiallisia kohotusaineita. Ruokasooda on natriumbikarbonaattia (E 500). Leivinjauhe koostuu emäksisestä ruokasoodasta ja happamasta natriumpyrofosfaatista (E 450) sekä tärkkelyksestä. Säilyvyyden ja maun parantamiseksi siihen voidaan lisätä myös muita aineita.

Ruokasoodan ja leivinjauheen mittaamisessa tulee olla tarkka, sillä yliannosteltuna niiden maku saattaa maistua tai leivonnaisen väri saattaa muuttua. Kemialliset kohotusaineet sekoitetaan aina jauhojen joukkoon. Leivinjauhetta käytetään teelusikallinen kahta jauhodesilitraa kohden ja ruokasoodaa puoli teelusikallista kahta jauhodesilitraa kohden.

Ruokasoodaa käytetään leivonnaisissa, joissa on siirappia, mausteita tai jotain hapanta tuotetta, kuten piimää tai kermaviiliä.

Leivinjauhetta käytetään erilaisten leivonnaisten kohotusaineena. Leivinjauheen  voi korvata myös ruokasoodalla, mutta puolet vähemmällä määrällä. Leivinjauhe ja ruokasooda alkavat toimia vasta uunin lämmössä, ja ne haihtuvat pois leivonnaisen kypsyessä. Taikinoita ei tarvitse kohottaa kuten hiivataikinaa.

Säilytä ruokasooda ja leivinjauhe kuivassa paikassa kansi suljettuna, jotta ne pysyvät kuivina ja toimintakykyisinä.

Hiivataikinat kohotetaan peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa ennen paistamista. Ruokasooda- tai leivinjauhetaikinaa ei tarvitse kohottaa hiivataikinan tavoin.