Tuore leivinhiiva on elävää solukkoa oleva biologinen kohotusaine. Se alkaa lisääntyä ja toimia suotuisissa oloissa. Hiiva tarvitsee toimiakseen kädenlämpöisen, 37-asteisen nesteen ja ravinnokseen sokeria sekä jauhojen sisältämää tärkkelystä.
Jos lämpötila on liian korkea, hiivasolut kuolevat ja hiivan toiminta loppuu. Liian alhaisessa lämpötilassa hiivan toiminta hidastuu.
Tuorehiiva säilyy omassa kääreessään jääkaapissa parasta ennen -päiväykseen saakka. Hiivapalan voi myös pakastaa. Nosta pala huoneenlämpöön noin tuntia ennen käyttöä. Älä sulata hiivaa mikrossa.
Tuoreen hiivan sijasta voidaan käyttää myös pienirakeista, huoneenlämmössä säilyvää kuivahiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä nesteen tulee olla lämpimämpää, noin 42-asteista. Kuivahiiva sekoitetaan osaan jauhoista, jotka lisätään nesteeseen.