Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Teresa Välimäen perheen ruokalaskusta kaksikolmasosaa menee kasviksiin.

Teresa Välimäki ostaa 200 kiloa omenoita vuodessa – yksi kasvis jää kuitenkin ostamatta

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Juha Salminen
Julkaistu: 19.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kokki Teresa Välimäki kurkisti ostodataansa. Kilomäärät kertovat, että perheessä ollaan todellisia kasvisten suurkuluttajia.

Kokki ja ruokakirjailija Teresa Välimäen perheeseen kuuluu 17-vuotias poika Aku ja 19-vuotias tytär Vilma sekä englanninspringer spanieli Allu.

Perheen ruokalasku on yli 800 euroa kuukaudessa, siitä kaksi kolmasosaa menee kasviksiin.

Mitä hedelmiä teidän perheessänne syödään eniten?

"Keittiön pöydällä on aina iso kulho, josta voi napata välipalaksi hedelmän. Varsinkin omenoita ja banaaneja syödään meillä aivan tolkuton määrä. Kauppareissulla noin kolme kertaa viikossa ostan aina ison pussillisen omenoita ja ison tertun banaaneja, jossa on vähintään kuusi banaania. Vuodessa kulutamme noin 170 kiloa banaaneja ja 200 kiloa omenoita."

35–54-vuotiaat naiset ostavat keskimäärin 17 kiloa banaaneja ja 8 kiloa omenoita vuodessa*.

"17-vuotias poikani pelaa korista, ja hänellä on pohjaton energian tarve."

Mitä muita vihanneksia kuluu paljon?

"Myös kirsikkatomaatteja on aina kulhollinen esillä. Ostan niitä vuodessa lähes 300 rasiaa."

Keskimäärin 35–54-vuotiaat naiset ostavat 5 kirsikkatomaattirasiaa vuodessa*.

"Paljon kuluu myös sitruksia, meloneita, avokadoja ja kiivejä. Avokadoja meillä syödään monella tavalla. Meksikolaiseen ruokaan teen avokadoista guacamolea, salaattiin ne antavat täyteläisyyttä ja uunissa lämmitettynä niistä saa mainion lisukkeen aterialle.

Avokadosta saa ruokaisan brunssin, kun kovertaa kiven jättämää koloa isommaksi, rikkoo siihen kananmunan ja paistaa uunissa 10–15 minuuttia. Täyteläisen herkun kanssa maistuu rapea pekoni." Katso Yhteishyvän uunimuna-avokadoresepti >>

Teillä syödään siis myös lihaa?

"Kyllä. Minä ja tyttäreni voisimme olla tyytyväisiä myös kasvisruokavalioon, mutta poikani mielestä ruoka ei täytä ellei siinä ole eläinperäistä proteiinia ja lisukkeena pastaa, riisiä tai perunaa. Hän söisi mieluiten 3–4 lämmintä ateriaa päivässä. Tytär taas ei mielellään syö punaista lihaa, mutta on aina ollut innokas kokeilemaan uusia makuja. Meillä punainen liha on useimmiten jauhelihaa tai karitsaa."

Kuinka paljon salaattia teillä kuluu vuodessa?

"Ostan noin 4–5 salaattipussia viikossa, eli noin 200 pussia vuodessa. Olen tykästynyt nimenomaan pussitettuihin valmiiksi revittyihin rapeisiin salaatteihin. Ne ovat nopeita ja säilyvät hyvin, vaikka meillä säilyvyys ei tosin ole ongelma.

Haluan, että salaattiannoksessa on aina jotain kypsää, jotain raakaa, jotain täyteläistä ja jotain raikasta. Salaatin pohjaksi saatankin paahtaa perunoita, raikkautta saan vaikkapa melonista ja täyteläisyyttä savukalasta."

Mitä kasviksia teiltä löytyy aina kotoa?

"Pidän aina kaapeissa perunaa, porkkanaa, kurkkua, tomaattia, salaattia, paprikaa, sipulia, valkosipulia, sitruunaa, limettiä, yrttejä, papuja, linssejä, kikherneitä ja tomaattisäilykkeitä.

Pakasteessa on hätävarana pakastevihanneksia, herneitä, vihreitä pitkiä papuja ja valkosipuliperunasekoitusta. Perunapussista ja kylmäsavulohesta teen usein nopean ja helpon kiusauksen, jonka ryyditän kermalla, dijon-sinapilla, sitruunalla, suolalla, pippurilla ja pakastetulla tillillä.

Bataatti on ainut kasvis, jota meillä ei ole, koska en pidä sen mausta."

Pidetäänkö teillä kasvisruokapäivää?

"Tarjoan pari kertaa viikossa kasvisruokaa, kuten linssikeittoa tai purjoperunasosekeittoa. Sellaisina päivinä poika käy kotiruoan päälle vielä ulkona syömässä. Sen sijaan hänkin saa vatsansa täyteen jauhelihakastikkeesta, jonka proteiinipitoisuutta jatkan pavuilla ja linsseillä. Muuten poika söisi varmasti yksin koko 400 grammaa jauhelihaa.

Meidän perheen ruokalasku on yli 800 euroa kuukaudessa. Siitä kaksi kolmannesta menee kasviksiin. Jopa meidän englanninspringerspanieli tykkää porkkanoista, erityisesti makeista pikkuporkkanoista."

*Tiedot on poimittu S-ryhmän asiakasomistajien ostotiedoista.

Omat ostot -palvelu

  • Löydät palvelun uudistuneesta S-mobiilista tai kirjautumalla S-Kanavalle.
  • Voit seurata S-Etukortilla tehtyjä ostoja S-ryhmän valikoiduissa liikkeissä kuten ruokakaupoissa.
  • Näet esimerkiksi, mitä tuotteita ja kuinka paljon olet ostanut vuoden sisällä, mistä ja mihin aikaan vuorokaudesta käyt useimmiten kaupassa.
  • Palvelussa näkyy ostot S-ryhmän Prisma-, S-market-, Sale-, ABC-, Alepa-, Food Market Herkku sekä Kodin Terra -ketjuista. Muiden ketjujen, kuten Sokoksen, Emotionin, Marks & Spencerin sekä verkkokauppojen ostokset tuodaan palveluun vaiheittain.

Näin otat Omat ostot -palvelun käyttöön

Voit ottaa palvelun käyttöösi joko S-mobiilissa tai kirjautumalla S-kanavalle. Palvelun käyttöönottamiseen tarvitset verkkopankkitunnukset.

S-kanavalla palvelun löydät kirjautuneena Bonus ja ostot -osiosta.

Mitä ostodata paljasti muille tunnetuille kasvoille?