Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Totta vai tarua? 7 väittämää leivonnasta

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.4.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Aina perinteisetkään leivontasäännöt eivät ole ehdottomia. Katso jauhopeukalon vinkit.

1. Kuivahiiva lisätään taikinaan jauhoihin sekoitettuna.

Totta ja tarua. Sekoita hiiva jauhoihin tai taikinanesteeseen. Nesteen lämpötila ei saa olla yli 50-asteista, sillä silloin kuivahiiva kuolee.

2. Hiivataikina pitää aina kohottaa lämpimässä paikassa.

Totta ja tarua. Kun haluat leipoa saman tien, on lämmin kohotuspaikka paikallaan. Niin sanotussa kylmäkohotuksessa taikina saa kohota hitaasti jääkaapissa, jolloin leipään tai esimerkiksi pizzataikinaan tulee erityisen hyvä maku ja rakenne. Kylmäkohotuksessa hiivaa käytetään vain puolet ohjeen määrästä ja neste saa myös olla kylmää tai kuivahiivaa käytettäessä haaleaa.

3. Silikonivuokia ei tarvitse voidella ja jauhottaa.

Totta. Jotkut valmistajat suosittelevat voitelua ensimmäisellä kerralla, mutta muuten voitelu tai korppujauhottaminen ei ole tarpeen. Silikonivuoat ovatkin näppäriä esimerkiksi gluteenittomassa leivonnassa. Jos peset vuoan astianpesukoneessa, öljyä se taas ennen käyttöä.

4. Leivonnaiset pitää aina paistaa uunin keskitasolla.

Tarua. Paista keskellä uunia ohuet leivonnaiset, kuten kääretorttupohjat, pizzat ja pikkupullat. Leivät, runsastäytteiset piirakat ja kakut paistuvat parhaiten uunin alatasolla.

5. Huoneenlämpöiset munat vaahtoutuvat parhaiten.

Totta. Leivontaan tarkoitetut munat kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Ota muutkin pulla- ja kakkuainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leivontaan ryhtymistä.

6. Kaikki kermat sopivat vaahdotettavaksi.

Tarua. Parhaiten vaahtoutuvat vispi- ja kuohukerma. Vispikermasta tulee jämäkämpi ja helpommin pursotettava vaahto kuin kuohukermasta. Vaahtoutuvia vispikermoja on myös kasvirasvapohjaisia. Smetana ja ranskankerma vaahtoutuvat. Kevyt- ja ruoanvalmistuskermat eivät vaahtoudu, eivätkä useimmat kasvikermat.

7. Pullaa voi pakastaa raakana.

Totta. Leivo ja kohota pullat tavalliseen tapaan, jäädytä sellaisenaan pakastimessa. Pakkaa jäätyneet pullat muovipusseihin. Paista jäisinä alemmassa lämpötilassa tavallista pidemmän ajan. Myös sämpylöitä voi raakapakastaa.