Mona Tähtinen bakar tårtor som motvikt till krävande arbete - Yhteishyvä

Mona Tähtinen bakar tårtor som motvikt till krävande arbete

Mona Tähtinen leipoo kakkuja rankan työn vastapainoksi

Mona Tähtinen är en självlärd bagare vars tårtor är små konstverk som återspeglar beställarens önskemål.

some.share_label
contributors.writer
Minna Nevalainen
contributors.photo
SOK

Fastän tårtbeställningen var utmanande tog Mona Tähtinen emot den. Beställaren ville ha en tårta som lämpade sig för både dop och bröllop. Tårtan skulle vara rosa och marshmallowformad. 

Mona styrde stegen till en blombutik för att få inspiration. Hennes blick föll på rosafärgade rosor och vita brudslöjor. När hon hade nattat sin dotter på kvällen slog hon sig ner för att analysera sina intryck. Hur skulle hon dekorera tårtan? Hon plockade fram papper och penna och gjorde ett utkast till en tvåvåningstårta med namnet Two in One.

"Varje tårta är personlig och därför namnger jag alltid mina alster. Jag strävar efter att dekorera tårtorna så att de väcker intresse och diskussion."

Fastän hennes tårtor är unika konstverk är smaken det viktigaste. Tårtorna bär hennes signatur från början till slut: Hon tillreder sylten av bär och frukt, hon lagar marängfyllningen själv...

Tungt men givande arbete

Mona Tähtinen gav sig i kast med tårtor för fem år sedan när hon skulle fira sin nyfödda dotter My.

Hon jobbade med barn och ungdomar inom barnskyddet och skolvärlden och sökte en motvikt till sitt ansträngande arbete. 

"Mitt engagemang i barnens och ungdomarnas liv var tärande. Jag älskade mitt jobb, men jag behövde en kreativ sysselsättning som motvikt till arbetet. Svaret var hemlagade tårtor", säger Mona.

Tårtorna blev en allt viktigare del av hennes liv och hon tog ofta med sig sina skapelser till skolans lärarrum. En av hennes första tårtor, Bloody Monday med fyllning av blodapelsin och espresso-chokladkräm, väckte så stort intresse bland arbetskamraterna att de började beställa tårtor av Mona.

Alla hennes tårtor har personlig touch. Hon använder grädde, flytande fyllning, strössel, ätbara blommor...

"Jag slukade all tillgänglig information om bakning. Idéerna och uppslagen kom från bland annat programmet Australian MasterChef, det svenska TV-programmet Leila bakar och en lång rad bakbloggar på nätet", berättar hon.

Kreativitet och vansinniga idéer

Mona Tähtinen arbetar fortfarande som kurator, men tårtbakningen upptar allt mer av hennes tid. I dag får hon mellan tre och sex beställningar per vecka, vilket medför att kökets kapacitet utnyttjas till bristningsgränsen.

"Eftersom kylskåpet fylls av tårtor och tårtingredienser handlar jag mat som kan ätas omgående", säger hon.

Frågan är om hennes tårtbakning håller på att bli yrkesbetonad. Mona har ingen bagarutbildning, men hennes hundratals timmar, framgångar och misslyckanden i köket har tagit henne en god bit på vägen som tårtbagare.

"Ibland får jag göra en tårtbotten flera gånger innan den lyckas, men jag ger mig inte förrän jag är nöjd med resultatet", säger hon.

Utbildning inom området hade säkert hjälpt henne på traven, men den kunde också ha lagt sordin på hennes kreativitet och skaparglädje.

"Jag njuter av att få vara kreativ på mitt eget sätt och kunna förverkliga mina vansinniga idéer."

Kafédrömmar

Det är trendigt att baka, men få amatörbagare har lyckats ta steget ut i bagarvärlden. Mona Tähtinens stora tårtintresse har givit henne de färdigheter och erfarenheter som krävs för att utveckla hobbyn till ett yrke.

"Att kunna förverkliga sina drömmar och få syssla med det man brinner för skänker både lycka och harmoni", säger hon. 

Även den skickligaste kan drabbas av osäkerhet. 

"När ett beställningsverk är färdigt frågar jag mig ibland om det verkligen motsvarar beställarens förväntningar och om jag nänns ta betalt. När beställaren är nöjd och säger att tårtan motsvarar önskemålen och förmedlar det önskade budskapet får jag ro i själen. Självförtroendet växer för varje lyckad tårta. Inom barnskyddet hade vi en utbildare som påpekade att man aldrig får säga till ett barn eller en ungdom att han eller hon inte klarar en uppgift. De orden fastnade hos mig." 

Hennes motto är: När kursen är den rätta gäller det att fortsätta resan.

Det vill Mona absolut göra. Hon drömmer om att öppna ett kafé i vilket hon kan sysselsätta ungdomar och sälja tårtor. I nättjänsten Pinterest har hon redan samlat bilder i anslutning till sina drömmar.

"Kaféatmosfären skulle vara avspänd och en DJ skulle underhålla gästerna. Mina tårtor skulle naturligvis ha en hedersplats", avrundar Mona Tähtinen.

Mona Tähtinen, 32, är självlärd bagare och grundare av företaget Say It With a Cake! Hon bor med sin dotter My i Helsingfors, där hon jobbar som skolkurator och bakar tårtor.

publication_info.published_label: 11.7.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label