1. Smält och vispa. Börja med att smälta margarinet eller smöret och tillreda kaffet. Vispa därefter äggen och sockret till ett ljust och fluffigt skum. Använd rumstempererade ägg.
2. Mät upp ingredienserna omsorgsfullt. För mycket mjöl och/eller kakaopulver ger torra mockarutor. Använd mått.
3. Sila torra ingredienser. Sila ner de torra ingredienserna i äggskummet för att undvika klimpar. Sila även glasyringredienserna.
4. Låt svalna och rör om smeten. Låt kaffet och fettet svalna. Slå dem i smeten tillsammans med de torra ingredienserna (helst turvis). Rör om försiktigt med en trägaffel men vispa inte. Genom att trycka ut smeten i plåtens hörn undviker du torra spillbitar.
5. Ta tid och kolla. Gräddningen av bottnen är kritisk. Kontrollera bottnen regelbundet efter 15 minuter. Låt bottnen svalna innan du slår på glasyren. Tänk på att för lös glasyr sugs upp av bottnen och att för trögflytande glasyr tenderar att spricka.
Svenskt bakverk blev finländarnas favorit