Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kannattaako omistaminen? Asiantuntijan vinkit

Teksti:
Ninarose Maoz
Asiantuntija:
kehityspäällikkö Anna Kurtelius, S-Pankki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 10.2.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Omistamista on hyvä miettiä omasta näkökulmasta. Jollekin mielenrauha syntyy velattomuudesta ja siitä, että omistaa tärkeimpinä pitämänsä asiat. Toiselle mielenrauha syntyy vapaudesta mennä ja tulla sekä taloustilanteesta, joka joustaa tarvittaessa.
  • Kysy itseltäsi: Onko talouteni hallinnassa? Jääkö rahaa pakollisten menojen jälkeen? Olenko varautunut yllättäviin menoihin?
  • Suhteuta omistaminen omaan elämäntyyliisi. Haluatko olla vapaa vaikka muuttamaan helposti toiselle paikkakunnalle tai toiseen maahan?
  • Mieti, mikä on sinulle omistamisesta koituva etu. Tavoitteletko taloudellista hyötyä, arjen helppoutta vai tunnearvoa?
  • Jos tavoittelet omistamisella taloudellista hyötyä, löydät pankistasi ratkaisuja sopivan sijoituskohteen valintaan. Mieti valmiiksi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sijoittamaan rahojasi? Millaista riskiä siedät ilman, että yöunesi kärsivät? Onko sinulle tärkeää, että sijoituksesi ilmentävät arvojasi – haluatko esimerkiksi sijoittaa vain ekologisesti kestäviin kohteisiin?
  • Säästämisen aloittaminen ei vaadi isoja rahoja tai syvällistä perehtymistä sijoitusmarkkinoihin. Siirrä sivuun pieniä summia joka viikko tai kerran kuukaudessa, esimerkiksi palkkapäivänä.
  • Kun säästöpäätös on tehty, kannattaa tutustua sijoitusrahastojen valikoimaan. Esimerkiksi S-Säästörahastojen kolmikosta löytyy aloittelevalle rahastosijoittajalle sopiva, ammattilaisen hoitama ja laajasti hajautettu vaihtoehto. Sopivan vaihtoehdon löytää miettimällä, kuinka paljon kestää arvonvaihtelua ja kuinka pitkä sijoitusaika suunnilleen on.

Vinkit antoi kehityspäällikkö Anna Kurtelius S-Pankista.

Lisää aiheesta