Oi niitä aikoja!
Moni meistä muistaa ikonisen kohtauksen elokuvasta Bridget Jones's Diary, jossa Bridget Jones tapaa Mark Darcyn rumassa joulupaidassaan.
Elokuvakohtaus vuodelta 2001 oli alku Bridget Jonesin ja Mark Darcyn kömpelölle rakkaustarinalle. Samalla se aloitti maailmanlaajuisen ruma joulupaita -villityksen.
”Joulupaidat olivat toki suosittuja Amerikassa ja Englannissa jo 1950-luvulla, mutta iso buumi alkoi myöhemmin. Prismaan ne tulivat myyntiin vuoden 2019 paikkeilla”, kertoo myyntipäällikkö Jonna Halme-Räsänen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta.
Rumaan joulupaitaan pukeutuminen on ironinen tapa juhlistaa juhlakautta.
Kitsch-tyyliseen paitaan pukeutunut kollega naurattaa työpaikalla ja pikkujouluissa. Joillakin konttoreilla työntekijät jopa kisaavat siitä, kuka pukeutuu juhlakautena rumimpaan joulupaitaan.
"Ruman joulupaidan käyttäjältä vaaditaan huumorintajua ja pilkettä silmäkulmaan. Mitä hassumpi, sen parempi", Halme-Räsänen sanoo.
Myös suomalaiset ovat ottaneet rumat joulupaidat omikseen. Tänä vuonna Prismassa on kymmeniä erilaisia vaihtoehtoja. Naisten suosikkeja ovat nyt vaaleanpunaiset tai valkoiset pörröpaidat sekä glitterillä koristellut joulupaidat.
Villein idea on yhdistää kaksi erilaista ääripäätä.
”Juhlakautena käytetään paljon glitteriä. Juhlavan asun päälle voikin nykyään laittaa myös ruman joulupaidan.”
Hillityimmän tyylin ystäviä viehättävät muumikuvioiset koko perheen pyjamat, joihin kuuluu joulupaidan lisäksi myös housut.
”Muumikuviot ovat meillä niin suosittuja, että olen miettinyt, tuoko muumihahmo suomalaisille tietynlaista turvan tunnetta”, Halme-Räsänen sanoo.
Vuoden rumimmista rumimmaksi joulupaidaksi Halme-Räsänen nimeää vihreän poropaidan, jossa joulupukki julistaa "ho ho holy deer, I need a beer". Kohokuvioista paitaa koristaa tietenkin iso oluttuoppi.
Rumien joulupaitojen materiaalit ovat tavallisesti edullisia. Ajatus on, että rumaa joulupaitaa käytetään vain hetken, ennen kuin se laitetaan kaappiin odottamaan seuraavaa joulua.
Viime vuosina rumien joulupaitojen koristelut ovat muuttuneet vekkulimpaan suuntaan. On kohokuvioita, pörröisiä palleroita tai kulkusia.
”Muistan myös paidan, joka oli koristeltu led-valoilla. Sitä ei tietenkään voinut pestä”, Halme-Räsänen kertoo.
Pienen piirin puuhastelusta ei ole kysymys.
Luksusmuotitalot ovat julkaisseet omia ruma joulupaita -mallistojaan, ja Yhdysvalloissa rumille joulupaidoille on nimetty oma juhlapäiväkin. Tänä vuonna sitä vietetään 15. joulukuuta.
Villitykseen ovat lähteneet mukaan myös julkisuudenhenkilöt. Tunnetuin heistä lienee näyttelijä Ryan Reynolds, joka on esiintynyt rumassa joulupaidassa useampana vuotena.
Viime vuonna Reynolds kertoi keränneensä joulupaitakuvansa avulla hyväntekeväisyyteen yli 850 000 dollaria.
Hassulla joulupaidalla voi siis olla myös hyvää tekevä vaikutus.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.