Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rene, Miro, Kaapo ja Markus pelaavat sählyä Icehearts-kasvattajansa Jussi Järvisen kanssa.

Mitä jos sijoittaisit rahastoon, joka ehkäisee lasten ja nuorten syrjäytymistä?

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Marjaana Malkamäki
Julkaistu: 26.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
S-Pankin ja FIMin uudenlaisella rahastolla kerätään rahaa lasten ja nuorten hyvinvointiin. Maailmalla vaikuttavuussijoittaminen on nopeasti etenevä trendi.

Pallo pamahtaa laitaan, ja puolustus pitää maalin puhtaana. Yhdeksän ekaluokkalaista poikaa pelaa säbää Hämeenlinnassa.

Maalissa on poikien Icehearts-kasvattaja Jussi Järvinen. Pojat tekevät Jussin kanssa jotakin kivaa aina iltapäivisin. Aamupäivällä Jussi oli avustamassa poikia koulussa.

”Olen mukana poikien elämässä kaikessa."

Icehearts-ohjelman tarkoitus on tukea poikien kasvua esikoulusta täysikäisyyteen. Sama kasvattaja on mukana kaksitoista vuotta. Hämeenlinnalaisjoukkue sai kasvattajakseen Järvisen, joka oli ajatellut ryhtyä lukion opettajaksi, mutta käytännön kasvatustyö vei sittenkin voiton. Maali!

”Olen mukana poikien elämässä kaikessa. Pojilla on erilaisia tuen tarpeita, mutta he ovat silti tavallisia, herkkiä poikia”, Järvinen sanoo.

Taustalla rahasto

Icehearts-toiminta päästiin aloittamaan Hämeenlinnassa Lapset SIB -rahaston ansiosta.

Toinen saman rahaston hanke alkoi vuoden alussa Vantaalla. SOS-Lapsikylän kanssa yhteistyössä toteutettava Perhekumppani-toiminta tarjoaa tukea neuropsykiatrisesti oireileville lapsille ja heidän perheilleen.

SIB (Social Impact Bond) on vaikuttavuussijoittamisen muoto, jossa yhteiskunnallisia ongelmia pyritään ratkaisemaan yksityisellä rahoituksella. Lapset SIB:ssä sijoittajat rahoittavat toimintaa, joka ehkäisee lasten ja nuorten syrjäytymistä.

Toiminnan avulla pyritään pienentämään lastensuojelun kustannuksia ja syrjäytymisen aiheuttamia tulonmenetyksiä, mikä tuo kunnille säästöjä. Syntyneet kustannussäästöt jaetaan kunnan ja rahaston sijoittajien kesken.

"Sijoitustoiminnalla pitää olla jokin muukin tarkoitus kuin tuoton tavoittelu."

”Keskustelimme vaikuttavuussijoittamisesta jo kesällä 2016 SIB-hankkeita Suomeen tuoneen Sitran kanssa. Uskomme, että vaikuttavuussijoittaminen osuu FIMin, S-Pankin ja koko S-ryhmän arvomaailmaan”, S-Pankin vaikuttavuussijoittamisen johtaja Jani Kempas kertoo.

Sijoittajat sitoutuvat jopa kolmentoista vuoden rahastoihin. Sijoituksen vuotuinen tuottotavoite on viisi prosenttia, mutta henkinen arvo suurempi.

Maailmalla vaikuttavuussijoittaminen on nopeasti etenevä trendi.

”Sukupolvella, joka sekä ansaitsee että perii rahaa, on näkemys, että sijoitustoiminnalla pitää olla jokin muukin tarkoitus kuin tuoton tavoittelu”, Jani Kempas toteaa.

Lue lisää

Lisää aiheesta