Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Epiquksen johtaja Jussi Nykänen.

Ruokainnovaatiot lentoon! Uudella rahastolla halutaan hyvät ideat liikkeelle

Teksti:
Pasi Rytinki
Kuvat:
Terhi Korhonen
Julkaistu: 21.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvä Epiqus selvittää mahdollisuuksia perustaa uudenlainen, ruokainnovaatioita tukeva pääomasijoitusrahasto.

Epiquksesta tuli alkuvuodesta 2019 S-Pankin ja FIMin tytäryhtiö.

Epiquksen johtajan Jussi Nykäsen mukaan uuden rahaston tavoitteena olisi tukea yrityksiä, jotka voivat tehostaa koko ruoanjakeluketjua ”pellolta haarukkaan”, yhteiskunnalliset ja ympäristötekijät mielessä.

”Yksi teema on alkutuotanto: kestävä maankäyttö, luomutuotanto, viljely, karjatalous ja kalatalous. Toisessa päässä on loppukulutus, terveysvaikutteiset tuotteet, ruokaturvallisuus, ruokajätteen määrän vähentäminen ja kierrätys. Läpileikkaavia teemoja ovat uudet ratkaisut ja teknologiat, joita voidaan käyttää esimerkiksi kastelujärjestelmien optimointiin tai vertikaaliviljelyyn. Tietysti mietimme ilmastomyönteisiä ratkaisuja läpi koko ketjun”, Nykänen kertoo.

"Mietimme ilmastomyönteisiä ratkaisuja läpi koko ketjun."

Nykänen uskoo, että Suomesta löytyy sekä innovatiivisia yrityksiä että innostusta sijoittaa niihin.

Muualla maailmassa food tech -bisnes kasvaa hurjaa vauhtia ja sijoittajat ovat saaneet erinomaista tuottoa pääomilleen. Suomessa markkina on vielä lähes kokonaan syntymättä.

Ruokasijoittamisen ensimmäinen aalto keskittyi lähes kokonaan jakeluvaiheeseen. Kakkosaallossa tarkastellaan koko ketjua, ja se on globaalistikin uusi ilmiö.

”Ruokahuolto kiinnostaa laajasti, koska siihen kohdistuu aika paljon muutospaineita lähtien kasvihuoneilmiöstä, väestönkasvusta ja erilaisista toiveista ruokaan kohdistuen. Intuitio kertoo, että hetki on juuri oikea tällaiselle rahastolle, mutta nyt olemme vielä selvitysvaiheessa”, Nykänen sanoo.

"Hetki on juuri oikea tällaiselle rahastolle."

Ruokasijoittaminen on osaltaan vaikuttavuussijoittamista, jossa sijoittaja yleensä pyrkii taloudellisten tavoitteiden lisäksi muuttamaan yhteiskuntaa tai ympäristöä paremmaksi.

”Normaalissa sijoittamisessa on riski ja tuotto, tässä tarkastellaan samaan aikaan riskiä, tuottoa ja vaikuttavuutta”, Nykänen tiivistää.

Lue myös