Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Omaksi vai lainaksi: "Minulle asunto ei ole sijoitus"

Teksti:
Ninarose Maoz
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.1.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Omistusasunto oli ennen tavoite, johon kaikki pyrkivät. Nyt suhde omistamiseen on muuttumassa. Juttusarjassa kolme suomalaista kertoo, mitä he omistavat ja miksi. Veera Saloheimo sijoittaa mieluummin arvopapereihin kuin asuntoon.

"Olen luopunut avioliitosta, omistusasunnosta ja vakituisesta työpaikasta. Avioeron jälkeen muutin sadan neliön asunnosta vuokralle pieneen kaksioon ja nyt mietin muuttoa kommuuniin. Kaipaan yhteisöä, en tilaa", sanoo helsinkiläinen ammattijärjestäjä Veera Saloheimo, 34.

"Minusta asunto ei ole sijoitus. Remontit ja yhtiövastikkeet vievät rahaa, eikä asunnon arvo välttämättä nouse.

Sijoitan arvopapereihin, koska niistä voi saada jatkuvaa tuottoa ja rahan saa tarvittaessa nopeasti käyttöön. Sijoittamisessa suosin huolettomia indeksirahastoja.

Kannatan jakamistaloutta ja yhteisomistusta. Minä ja kaksi sisartani olemme käyttäneet vanhempieni omistamaa autoa jo kolmen vuoden ajan. Se sujuu hyvin: meillä on Google-kalenteri, jonne kukin merkkaa varauksensa. Ellei autoa olisi, käyttäisin vain joukkoliikennettä.

Lomilla olen majoittunut Airbnb-palvelun kautta asunnoissa, joissa minulla on oma huone vuokraisännän kodissa. Sillä tavalla tutustuu uusiin ihmisiin. Lyonissa asuin ikäiseni pariskunnan luona ja sain virkistää ranskan kielen taitoani heti aamiaisella."

Vaihdossa ikkunanpesua ja omenoita

"Vuosi sitten liityin Stadin Aikapankkiin, jossa voi vaihtaa palveluita muiden kanssa. Raha ei liiku, vaan palveluiden arvoa mitataan ajassa.

Luulin, että Aikapankki olisi opiskelijoiden ja hippien juttu, mutta olin väärässä. Olen tutustunut siellä keski-ikäisiin keskivertoihmisiin. Olin juuri muuttanut, ja Aikapankista löysin miehen, joka laittoi taulut seinälleni. Myöhemmin olen hankkinut sieltä ikkunanpesua ja omenoita.

Aikapankki on rohkaissut minua hankkimaan apua. Suomessa ajatellaan liikaa, että jokaisen pitää pärjätä itse.

Seuraavaksi aion liittyä tavaranlainauspalveluun. En tajua, miksi jokaisen pitäisi omistaa tavara, jota tarvitsee vain harvoin. Käytän ompelukonettani vain pari kertaa vuodessa, joten sitä voisi hyvin käyttää joku toinenkin."