Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pitkä vai lyhyt asuntolaina? Asiantuntijan vinkit

Teksti:
Miia Vähähyyppä
Kuvat:
SOK
Lähde:
Suomen Pankki ja Tilastokeskus
Julkaistu: 4.5.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Asuminen lohkaisee perinteisesti isoimman potin suomalaisten kuukausituloista. Pitkä asuntolaina pienentää kuluja mutta nostaa korkoja.

"Suomalaisille on ollut tyypillistä maksaa asuntolaina pois niin pian kuin mahdollista. Siksi lainan kuukausierätkin ovat muodostuneet suuriksi. S-Pankissa tavallinen asuntolainan maksuaika on 20–25 vuotta", sanoo S-Pankin Päivi Huttunen.

S-Pankki tarjoaa nyt jopa 45 vuoden asuntolainaa. Aluksi sitä saa vain yksittäisiin Skanskan BoKlok- ja YIT:n Smartti-uudiskohteisiin.

Huttusen mukaan pitkän lainan suurin etu on se, että asumiskulut ovat pienemmät. Silloin voi satsata muuhun elämiseen. Esimerkiksi lapsiperhettä voi helpottaa se, ettei lainaa tarvitse lyhentää kovin paljon silloin, kun lapset ovat pieniä ja kuluja on paljon tai kun toinen vanhemmista on perhevapaalla.

Pitkää asuntolainaa ei Huttusen mukaan voi käyttää liian kalliin asunnon rahoittamiseen. Pitkä laina myönnetään pääsääntöisesti ihmiselle, joka pystyisi maksamaan lainan lyhyemmässäkin ajassa.

"Takaisinmaksussa pitää olla pelivaraa. Pitkällä aikavälillä korkotaso varmasti muuttuu ja elämässä tulee yllätyksiä. Silloin myös lainasopimuksen tulee joustaa."

Pitkän laina-ajan turvin harrastuksiin, matkoihin tai vaikkapa ulkona syömiseen jää enemmän rahaa, mutta silloin lainan ottaja maksaa enemmän kokonaiskorkokustannuksia.

3 faktaa asuntolainoista

  • Asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika Suomessa: 19 v.
  • Asuntolainan keskikoko Suomessa: 95 740 e
  • Keskimääräisen asuntolainan suhde velallisen vuosituloon Suomessa: 219 %