Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ville Kinaret on käynyt ensiapukurssin, mutta ei googlaile kaikkia mahdollisia vaaroja etukäteen.

Radiojuontaja Ville Kinaret koki isän painajaisen: Lapsi oli tukehtua lihapullaan – "Se tapahtui ihan hiton nopeasti"

Teksti:
Sari Häkkinen
Kuvat:
Suomen Punainen Risti / Joonas Brandt
Julkaistu: 6.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Reilu vuosi sitten radiojuontaja ja muusikko Ville Kinaretia suututti oma neuvottomuus hätätilanteessa: jos vaimo ei olisi ehtinyt ajoissa auttamaan tukehtuvaa lasta, mihin asti omat ensiaputaidot olisivat riittäneet?

Päivä oli alkanut ihan tavallisesti: vaimo valmisteli töihin lähtöä ja Kinaret lounasta lapsille. Puolitoistavuotiaan pojan lautasella oli perusruokaa, kasviksia ja lihapullia.

Samalla hetkellä, kun Kinaretin vaimo huikkasi eteisestä heipat ja avasi oven lähteäkseen, lapsi hiljeni ja hänen huulensa muuttuivat sinisiksi. Lihapulla oli juuttunut kurkkuun. Hengityksestä ei kuulunut pihaustakaan.

Kinaret loikkasi tuolilta, ravisteli lasta ja taputteli häntä selkään. 15 vuotta sitten käytyjen ensiapukurssien opit myllersivät päässä. Mitä ihmettä pitää tehdä? Saako taapero rankavamman, jos kaksimetrinen äijä täräyttää kämmenellä lapaluihin?

”Mä huusin vaimolle, että tule takaisin sieltä, tämä tyyppi tässä tukehtuu”, Kinaret muistelee. Kaikki kävi hetkessä. Sairaanhoitajavaimo ryntäsi keittiöön ja sai lihapullan irtoamaan. Lapsi itki hetken, tyyntyi ja jatkoi touhujaan.

Kinaret raivostui itselleen.

”Se tapahtui ihan hiton nopeasti. Pulla tuli ulos, limaklöntti tippui maahan, lapsi vähän säikähti ja lähti leikkimään. Itse jäin miettimään, että nyt se leikkii tuolla, mutta äsken tilanne oli 60 sekunnin päässä siitä, että nyt järjestettäisiin lapselle hautajaisia.”

"Päätin, että tämä on viimeinen kerta, kun epäröin hetkeäkään."

”Päätin, että tämä on viimeinen kerta, kun epäröin hetkeäkään, kun on omien lasten turvallisuudesta kyse. Sanoin vaimolle, että varaat meille semmoisen ensiapukurssin, että seuraavan kerran, kun menee pulla kurkkuun, niin se on pihalla sekunnissa.”

Lääkintämiehestä isäksi

Vaimon varaamalla ensiapukurssilla Kinaret oppi irrottamaan ruuanpalan pikkulapsen kurkusta.

”Se on yksinkertaista tietoa. Tarvitsee hallita käytännössä neljä-viisi asiaa. Pää alaspäin ja lapsi tuohon polvelle ja sitten pamauta, hän kertaa.”

Kinaret kävi ensiapukurssit armeijassa ja pari vuotta myöhemmin hoitajakoulussa. Lääkintämiehenä hän harjoitteli luusahan käyttöä ja suolipussin tekemistä kranaatin repimään vatsaan. Poikamiehen elämässä taaperoikäisen ensiapu tai kodin turvallisuus eivät tuntuneet kovin tärkeiltä.

"Tarvitsee hallita käytännössä neljä-viisi asiaa."

Tultuaan isäksi kolmekymppisenä Kinaret sai tipauttaa perspektiiviään kerrasta puolitoista metriä alemmas. Ja siellä ne näkyivät, kodin vaaranpaikat: lattialla kiemurtavat sähköjohdot, sormia magneetin tavoin puoleensa vetävät pistorasiat ja kuuma kiuas, johon keskilauteelta ylettää pienempikin, kun oikein kurottaa.

Pää kaakelissa

On Kinareteilla sattunut havereita lihapullaepisodin jälkeenkin.

Lapsi kaatui syöttötuolista suorilta jaloilta parketille kallo kumisten. Ja kun toinen lapsi pamautti päänsä kylpyhuoneen kaakeliin, vanhemmat valvoivat yön ja tarkistivat lääkärin ohjeen mukaan puolentoista tunnin välein, vieläkö lapsi on tajuissaan.

Kaiken jälkeen Kinaret on kuitenkin sitä mieltä, että vähällä on selvitty.

”Mun turvallisuusfilosofia lasten kanssa perustuu siihen, että vaikka olisit kuinka turvallisuushakuinen, et pysty kontrolloimaan elämää. Sen sijaan kannattaa opetella itse valmiuksia ja yrittää kouluttaa myös lapsia niin, että olisi perustaitoja pahoja tilanteita varten.”

"Teen mielikuvaharjoituksen, että kun tuo paprika tuossa menee poikittain pilliin, niin mitä sitten tekisin."

Tulevana kesänä Kinareteille syntyy kolmas lapsi. Koska ensiapukurssin opit unohtuvat helposti, kahden lapsen isä valmistautuu tulevaan mielikuvaharjoittelulla.

”Kun muutenkin vahdin lapsen ruokailua, teen sen mielikuvaharjoituksen, että kun tuo paprika tuossa menee poikittain pilliin, niin mitä sitten tekisin. Harjoitus kestää kymmenen sekuntia. Aika pienellä vaivalla voi parantaa mahdollisuuksiaan selvitä.”

Punaisen Ristin viikko 6.-12.5.

• Teemana lapsiperheiden arjen turvallisuus ja ensiaputaidot.

• Onko kotisi turvallinen kaikille perheenjäsenille? Tee lapsiperheen turvallisuustesti ja poimi vinkit hyvään arkeen! Tästä pääset testiin.

Tiedätkö, miten toimia hätätilanteessa?

Lisää aiheesta