Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tapaturmista oppinut Martti Suosalo: "Paniikissa sankarista tulee antisankari"

Teksti:
Noora Kero, Suomen Punainen Risti
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.5.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Näyttelijä Martti Suosalon vaimo mursi olkapäänsä törmätessään auki olevan tiskikoneen kanteen, kännykän laturi räjähti lapsen käsissä ja Suosalo itse putosi tikapuilta parvekkeella.

Martti Suosalon mielestä hänen kotinsa on turvallinen.

"On se. Mutta sen saa turvattomaksi ihan sekunnin sadasosassa. Kokemusta on ja kummallisia asioita tapahtuu."

Eräänä kevätpäivänä, kun perhe tuli kotiin omakotitaloonsa, haisi savu, mutta missään ei näkynyt tulta. Sitten nuorin lapsista huomasi yläkerran ateljeehuoneen pöydässä tumman janan: voimakas kevätauringon säde oli osunut isojen ikkunoiden läpi suurentavaan peiliin ja polttanut edellään olevia tavaroita. Esimerkiksi hiusharjan muoviosa oli sulanut.

Haisi savu, mutta missään ei näkynyt tulta.

"Sama ilmiö, kun ennen vanhaan pikkupojat polttivat suurennuslasin avulla kuivaa ruohoa", Suosalo vertaa.

Tapahtumasta jäi ikävä tunne. Mitä jos pöydällä olisi ollut paperia, joka olisi syttynyt tuleen ja sytyttänyt koko talon. Ketään ei ollut tuolloin kotona.

"Sen jälkeen meiltä lähti suurentavat peilit kuin telkkä pöntöstä."

Mökille hankittu sammutusvälineet

Pahin hätätilanne sattui mökillä saaressa. Suosalo maalasi rimoja ja poltteli samaan aikaan tynnyrissä risuja – ja kuunteli kuulokkeilla radiota. Tuuli kovaa, mutta loppukesän aurinko lämmitti. Tunnelma oli rento ja radiosta tuli kivaa ohjelmaa.

Huomasin että 30 metriä maastoa oli tulessa!

"Yhtäkkiä käännyin katsomaan tynnyriin päin ja huomasin että 30 metriä maastoa oli tulessa! Keuhkojen tilavuus laski 99 prosenttia ja pystyin tuskin hengittämään. Aivot lakkasivat toimimasta. Juoksin sisään taloon ja pyysin vaimoani soittamaan yksi yksi kasiin – numerotiedusteluun!"

Juttu jatkuu kuvan alla

Jälkeen päin tragiikasta tulee komiikkaa. Itse tilanteessa Suosalo muistaa lamaantuneensa lähes täysin. Hän ei muistanut, että puhelimessa oli 112 -hätänumeroapplikaatio. Eikä itse hätänumeroa. Pöydällä ollut kansio, jossa on mökin koordinaatit, oli sekin kateissa.

Miten tuollaista tilannetta harjoittelee?

Lopulta apu saatiin soitettua paikalle, ja naapuritkin tulivat hätiin. Tunnissa siitä, kun Suosalot olivat soittaneet hätänumeroon, pelastusyksikkö oli sammuttanut koko maastopalon.

"Kun paniikki iskee, sankarista tulee antisankari. Itsekin olen näyttelijänä tottunut tiukkoihin tilanteisiin, mutta miten tuollaista tilannetta harjoittelee? Ai auta hätäily eikä juokseminen, vaan pitäisi osata ajatella järkevästi", Suosalo muistelee.

Nyt hänellä on ensisammutusvälineet ja kypärä. Mökkisaarella ei edelleenkään ole kuin meri- ja sadevettä. Hätänumeron ja mökin koordinaatit Suosalo aikoo printata, laminoida ja laittaa näkyvälle paikalle.

Rätti naamalle, lapset mukaan ja ulos

Onneksi myös kodin vaaratilanteista on selvitty ilman vakavia tapaturmia. Mutta kaikista on otettu oppia.

"Tiskikoneen kansi pitää sulkea heti kun mahdollista. Kännykän latureita ei pidetä turhaan pistorasioissa. Tikapuiden alle ei laiteta muovia eikä niillä seisota saippuavesikuppi kädessä", sanoo Suosalo.

Kännykän latureita ei pidetä turhaan pistorasioissa.

Entä jos koti syttyy tuleen?

"Savua ei pidä hengittää yhtään. Rättiä naamalle, lapset mukaan ja mahdollisimman nopeasti ulos. Parvekkeen kautta, ovista tai tikapuita pitkin."

Suosalo on sittemmin käynyt vaimonsa kanssa ensiapukurssin. Toimiva palovaroitin sekä sammutuspeitteet ovat joka kerroksessa. Ensiapulaukkuja on useita. Kodin kulkutiet ovat pääosin vapaina.

Suomen Punainen Risti on S-ryhmän yhteiskunnallinen vastuullisuuskumppani.

Lisää aiheesta