Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Samu Haber noudattaa äitinsä neuvoa: ”Elän elämää niin, että tiistaisin on hyvä fiilis”

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Anna Äärelä
Julkaistu: 25.11.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Muusikko Samu Haber rakastaa pyykinpesua ja lähtee baarista kotiin nakkikioskin kautta.

Aamu lähtee käyntiin treenillä

”Olen hyvin aamu-uninen ihminen, ja torkutan kelloa niin paljon kuin pystyn. Viimeisen hätähälytyksen jälkeen on pakko juosta ovesta ulos. Aamutreeni on tapani päästä pois huonon heräämisen kierteestä.

Puoli kymmenen aikaan olen yleensä tennarit jalassa lenkillä tai taekwondopuku päällä kamppailusalilla. Olen onnekas, kun voin suunnitella aamupäiväni vapaasti. Työssäni tapahtuu harvoin mitään ennen puolta päivää.”

Särmä ruokarytmi on tärkeä

”En ikinä syö aamuisin mitään, vaan laitan illalla valmiiksi proteiinijuoman termosmukiin, jonka otan mukaan autoon.

Treenin jälkeen syön reippaasti lounasta. Siten pääsen kiinni säännölliseen ruokarytmiin. Yritän syödä neljä ateriaa päivässä, mutta koska työpäivät ovat niin erilaisia, siitä joutuu joskus joustamaan.

Saatan ottaa aamulla lennon Pekingiin Robinin kanssa, jonain toisena päivänä en lähde kotikorttelista mihinkään. Kiireessä tulee syötyä mitä ehtii.

Vain elämää -ohjelman kuvauksissa oli hyvä rutiini, kun oli pakko syödä, kun muutkin söivät. Myös kiertueilla on helppoa pitää kiinni kunnon aterioista.”

Hevi-osastolla on kiva hengailla

”Käyn kerran viikossa hakemassa kaupasta isommat hankinnat. Ostan paljon pitkään säilyvää tavaraa, kuten juureksia ja erilaisia kauratuotteita, joita tykkäämme puolisoni kanssa syödä ja juoda. Lisäksi haen päivittäin kalaa tai muuta proteiinia.

En suunnittele kauppalistaa etukäteen vaan vedän lonkalta. Heräteostoksia teen varsinkin hedelmä- ja vihannesosastolla, jossa on kiva hengailla. Eilen ostin tosi oudon avaruusaluksen näköisen kurpitsan.

Tykkään laittaa ruokaa. Olen sosiaalinen kokkaaja: ruoanlaitto on parhaimmillaan, kun vierellä on puoliso tai ystäviä. Höpisen ja vaihdan päivän kuulumisia samalla, kun veitsi viuhuu.”

Pyykkääminen maadoittaa kotiin

”Rakastan ruoanlaittoa, pyykinpesua ja tiskaamista varsinkin, jos olen ollut pitkään poissa kotoa. Matkustan paljon, pahimmillaan 250 päivää vuodessa. Kotityöt maadoittavat, koska matkoilla niitä ei tule koskaan itse tehtyä. Tuntuu mukavalta saada omin käsin jotain aikaan ja olla kotona omien keittiövälineiden kanssa.

Viime lauantaina katsoimme ystäväni Jaakonkanssa lätkäpelin meillä. Kun Jaakko lähti kotiin, pesin pyykkiä yhteen asti yöllä. Eilen putsasin suihkuhuoneen viemärin, ja siitä tuli hyvä fiilis. Olen kaupunkilainen nykyäijä, ja tykkään tehdä myös kotihommia.”

Työ saa olla takaraivossa

”En erottele selkeästi työtä ja vapaa-aikaa. Työ on intohimoni, ja se on takaraivossa, vaikka olisin lomalla tai kaverin kanssa lätkämatsissa. Minua se ei ahdista. Olen tehnyt isoimmat hittinikin työajan ulkopuolella.

Fairytale Gone Badin tein raitiovaunussa matkalla kotiin. Hollywood Hills syntyi iltabileiden jälkeen kalsarit jalassa parvekkeella. Hyviä ideoita voi tulla, kun hakkaan halkoja mökillä tai kalastan.”

Yöllä ei saa tulla nälkä

”Olen huono nukahtamaan. Minulla on rauhoittumiseen rutiini, joka saattaa näyttää ulospäin hassulta. Kun katson iltaisin Netflixiä, lämmitän samalla kehoani joogamaisilla, tanssia ja nyrkkeilyä sekoittavilla liikesarjoilla.

Pienen kehon uuvuttamisen jälkeen venyttelen vartin ajan isompia lihaksia. Ennen nukahtamista syön jotain hiilihydraattipitoista, kuten ruisleipää tai juureksia. Silloin väsyttää eikä yöllä tule nälkä.”

Lähden baarista ennen pilkkua

”Elän maanantaista perjantaihin kurinalaisesti. Viikonloppuisin voin mässäillä ja jättää treenaamisen. Silloin nautiskelen elämästä ja fiilistelen.

Lähden aina baarista ennen muita, yhden tai kahden aikaan. Menen snägärille ja ostan tuplaporilaisen tai superlihiksen. Kotona otan sen seuraksi litran kuplavesipullon, menen sohvalle ja pistän pyörimään jonkin vanhan Bond-leffan, jonka olen nähnyt 25 kertaa. Nukahdan siihen. Aamulla on hyvä olo, kun olen vetänyt yöllä kunnon safkan.

Olen noudattanut äidin neuvoa: elä elämää niin, että tiistaiaamuisin on hyvä fiilis. Maanantaina on vielä tarmoa täynnä viikonlopun jäljiltä. Tiistaina ihminen paljastuu.”

Lue lisää arjen oivalluksia

Lisää aiheesta