Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tallinna taltuttaa kulttuurinnälän

Teksti:
Sanna Suokko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Matka lahden takana sijaitsevaan Tallinnaan sopii kulttuurin ystävälle. Eckerö Line räätälöi asiakasomistajille suosittuja musikaalimatkoja. Lähdimme mukaan matkalle katsomaan Andrew Lloyd Webberin menestysmusikaalia Oopperan kummitus.

Suomenlahti kylpee kirkkaudessa, kun Eckerö Linen m/s Finlandia kyntää kohti Viron Tallinnaa. Vaikka laiva lipuu vasta saaristomaisemien läpi, soi keulan tanssiravintola Bar Nosturissa jo Lapin tango.

Pieni siivu suomalaista sielua tiivistyy hetkeen, jossa Unto Monosen tangon kaiho siivittää pareja tanssilattialla, olut kimmeltää laseissa ja häikäisevä aamuaurinko tekee nousuaan. Köydet on irrotettu laiturista – täällä ei arki paina.

Parketin vetovoimaa

Tanssilattialla nainen aniliininpunaisessa mekossaan antautuu parinsa vietäväksi. Tanssi on saumatonta, silmä lepää pariskunnan askelissa ja taidokkaissa taivutuksissa. Espoolaiset Tarja ja Jaakko Toiviainen ovat tottuneita Tallinnan-kävijöitä.

"Käymme Tallinnassa noin kymmenen kertaa vuodessa. Pieni loma tekee aina terää. Olemme kokeilleet kymmeniä hotelleja ja ravintoloita. Tallinnassa saa todella hyvää palvelua."

Eckerö Linen aikataulut ovat Toiviaisten mieleen, mutta tärkein kriteeri löytyy laivan ohjelmatarjonnasta.

"Finlandialla on ehdottomasti paras tanssimusiikki!"

Toiviaiset ovat malliesimerkki nykyajan aktiivisista seniorikansalaisista, joita matkailu pitää virkeänä. Andrew Lloyd Webberin menestysmusikaali Oopperan kummitusta ei voi jättää väliin. Asiakasomistajahintakin houkutti, kun samaan pakettiin sai myös matkat ja yöpymisen.

"Olemme nähneet Oopperan Kummituksen New Yorkin Broadwaylla. Hauska nähdä, miten esitys toimii Tallinnassa", pariskunta juttelee hyväntuulisena.

Mutta parketti kutsuu taas. Antti Vanninen ja Jamset-orkesteri kajauttavat ilmoille Eino Grönin tutuksi tekemän tangon Sä kuulut päivään jokaiseen. Jaakko Toiviainen kumartaa vaimolleen, ja yhden lapsenlapsen isovanhemmat näyttävät, miten viikoittaiset tanssitunnit kantavat hedelmää.

Maailmalta tuttu musikaali

Risteilyisännän ääni kaikuu käytävillä, kun suuntaamme Telakka-pubin ohi kohti laivan aamiaisravintolaa. 400-paikkainen Buffet Eckerö vetää nopeasti suurenkin väkimäärän sisäänsä, ja vielä helpommalla pääsee, kun varaa paikat etukäteen.

Helsinkiläiset Pia ja Allan Hasari nauttivat tuoreiden hedelmien, munan ja pekonin sekä kahvikupillisten äärellä aamun kiireettömyydestä. Vierailu Tallinnan joulutorilla on kuulunut perinteisesti pariskunnan loppuvuoden ohjelmaan, mutta tällä kertaa Oopperan kummitus muutti matkan aikataulua.

"Bongasin ilmoituksen kesäloman viimeisenä päivänä ja tartuin luuriin heti. On helpompi lopettaa loma, kun uusi odottaa", Pia Hasari naurahtaa.

Pariskunta on nähnyt Oopperan kummituksen eri puolella maailmaa, viimeksi Lontoossa. Nyt he ovat odottavalla kannalla.

"On aika vaikea kuvitella, että tämä yltää Lontoon-esityksen tasolle, mutta tietysti toivomme sitä. Viron kieli vähän mietityttää, koska Lloyd Webberin musikaalin alkuperäiskieli on englanti, mutta annamme mahdollisuuden", Allan Hasari toteaa.

Huoletonta matkantekoa

Kannella tuuli ujeltaa aavemaisesti, kun laiva kiinnittyy laituriin. Kännykkäkamerat ikuistavat Tallinnan siluettia. Väkijoukko purkautuu laivan uumenista terminaaliin, jonka edestä Eckerö Linen oopperamatkalaiset noudetaan busseilla Sokos Hotel Viruun. Matkanjohtaja Ave Hamburg emännöi linja-autojen edustalla, toivottaa tervetulleeksi ja ohjaa oikeisiin autoihin.

Kolme ystävätärtä, Milja Utukka-Jokinen, Paula Suomela ja Camilla Ekegren, heittää laukut hotellihuoneeseensa ja kiirehtii lounastamaan ennen illan musikaalia. Työn kautta tutustunut kolmikko pitää ystävyyttä yllä pienillä, usein kulttuuripainotteisilla irtiotoilla. Joskus kaikki suunnitellaan ja varataan itse, tällä kertaa valittiin huolettomampi vaihtoehto. Naisellisista houkutuksista ei tälläkään matkalla tarvitse tinkiä: Tallinnan pittoreskit kujat designlöytöineen odottavat poimijaansa.

Hyvän tunnelman Tallinna

Katutaiteilija lumoaa yleisönsä Tammsaaren puiston ikiaikaisten puiden katveessa puhaltamalla jättimäisiä saippuakuplia. Musiikki soi kovaäänisistä ja ihmiset pysähtyvät seuraamaan esitystä. Liian helposti unohtuu, miten ihastuttava kaupunki Tallinna on – ja miten lähellä se on! Miniloma on harvemmin rahasta tai ajasta kiinni, sillä vain parin tunnin laivamatkan jälkeen on kuin toisessa maailmassa. Nyky-Tallinnan syke on energinen, sympaattiset putiikit, kahvilat ja ravintolat pursuavat estetiikkaa ja eurooppalaista tunnelmaa.

Tallinna tekee vaikutuksen myös ranskalaiseen keittiöön pohjautuvassa mutta paikallisia raaka-aineita hyödyntävässä ravintola Lusikasissa. Mikä parasta: helsinkiläisen huippuravintolan alkupalahinnalla saa täällä koko aterian.

Sokos Hotel Virun kylkeen avattiin viime keväänä yksilöllinen bisneshotelli Solo Sokos Hotel Estoria, joka ammentaa Viron menneisyydestä ja nykyisyydestä. Seinien kuiskiessa tarinoitaan on helppo uinahtaa makoisille päiväunille. Estorian sänkyjä ei suotta ylistetä – tällaista lepoa arvostaa niin työkseen kuin huvikseenkin matkustava.

Kummituksen lumoissa

Kun ilta tummenee, joukko kulttuurimatkailijoita vaeltaa kohti kävelymatkan päässä olevaa Nordea-konserttitaloa. Moderni ja räikeiden mainosvalojen täplittämä rakennus ei säväytä ensivaikutelmallaan, mutta konserttisalin avaruus ja akustiikka sulkevat syliinsä pian paatuneimmankin konserttikävijän. Ilmassa on juhlan tuntua, onhan kyseessä Oopperan kummituksen Tallinnan ensi-ilta, ja liki kaksituhatpaikkainen sali on ääriään myöten täynnä. Pian valot sammuvat ja Oopperan kummituksen järisyttävät ensisävelet halkovat pimeyttä.

Pariisin oopperaan sijoittuva kauhu­tarina kertoo Erikistä, kasvoiltaan epämuodostuneesta miehestä, ja hänen pakkomielteisen rakkautensa kohteesta Christinestä, joka joutuu vaikean valinnan eteen aidon rakkauden ja sen menettämisen pelossa. Tarton Venemuine-teatterin tulkinnassa esityskieli on eesti, mutta suomen- ja englanninkielinen tekstitys pitää juonessa kiinni. Musiikin kieli on universaali, ja upea puvustus sekä lavastus täydentävät elämyksen.

Väliajalla tapaamme suomalaisen ystävätärkolmikon. On hyvä hetki kilistää onnistuneelle irtiotolle.

"Upeahan tämä on! Kannatti lähteä", naiset kehuvat Oopperan kummitusta.

Epämuodostuneen kummituksen tarinaa seuratessa toinen puoliaika lentää kuin siivillä. Kun musikaali on ohi, yleisö osoittaa suosiotaan seisaaltaan.

Onnittelukimput kulkeutuvat illan tähdille lavalle, kumarruksia, lisää taputusta, taas kumarruksia – bravo! yleisö mylvii.

Teatterin taidonnäytös

Päkiät huutavat armoa korkokengistä, kun kello lähenee puoltayötä, mutta törmäämme vielä hotellin aulassa Hasarin pariskuntaan. Oliko esitys näkemisen arvoinen?

"Mitenkähän tämän nyt muotoilisi", Allan Hasari kiemurtelee, mutta rohkaisee mielensä.

"Esitys oli ehdottomasti näkemisen ja kuulemisen arvoinen. En valitettavasti pääse yli kielikysymyksestä, koska englanniksi laulettuna Oopperan kummitus tuntuu ainoalta oikealta. Mutta esitys oli hyvä, varsinkin kun ottaa huomioon resurssit, jotka Vanemuine-teatterilla luultavasti on ollut käytössään."

Kummituksen roolin tehnyt norjalainen näyttelijä ja laulaja Stephen Hansen ei saa Hasarin varauksetonta tukea, vaikka moni kanssakuulija ihasteli juuri hänen suoritustaan Christinen roolin laulaneen sopraano Maria Listran ohella.

"No, parani Hansenin laulu silti loppua kohden", Hasari antaa vähän myöten.

"Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten Suomen Kansallisooppera ottaa tämän suurspektaakkelin haltuunsa. Tuskin maltamme odottaa", Hasarin pariskunta sanoo.

Aulan sohvilla jalkojaan lepuuttavat myös parkettien partaveitset, Tarja ja Jaakko Toiviainen. Esitys oli heidän mielestään upea, mahtipontista musiikkia ja taidokasta tulkintaa myöten.

"Nyt nukkumaan, että huomenna jaksaa taas tanssia", Tarja Toiviainen huikkaa.

Loungen rauhaa

Aamun kultaisessa kajastuksessa pääosassa ovat jälleen Tallinnan lukuisat tornit, jotka piirtyvät hotellin ikkunaan postikorttimaisemana. Hotelli Estorian aamiaissalissa tunnelma on levollinen ja henkilökunta puhuu lähes kuiskaamalla.

Aamiainen on rakennettu yhteistyössä ravitsemusterapeuttien kanssa, ja se on parasta miesmuistiin: täydellinen hotelliaamiainen virolaista lähiruokaa, luonnonjogurttia, mustikoita ja talkkunaa unohtamatta.

Paluu on menomatkaa rauhallisempi. Tyydymme löhöilemään enimmäkseen laivan loungessa, jossa kahvi on pehmeää, pientä suolaista riittää naposteltavaksi ja langaton netti rullaa vaivattomasti. Bellezza-myymälässä parfyymin tuoksu leijailee ilmassa, ja viime hetken tuliaiset löytävät tiensä ostoskoreihin Eckerö Marketissa.

Sininen horisontti on rauoittava, eivätkä m/s Finlandialla tänäänkin matkaavat 550 asiakasomistajaa voi olla väärässä: meritie on paras tie Tallinnaan ja takaisin.

Asiantuntijoiden vinkit Tallinnaan

Lisää aiheesta