Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tellu Leino (oik.) ja Emilia käyvät usein kävelyllä Aurajoen rannalla. Kaikilla tapaamisilla ei hoideta rästissä olevia asioita, joskus pelkkä juttelu riittää.

Tukihenkilö auttaa itsenäisen asumisen alkuun

Teksti:
Jaana Tapio
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Nuorten tuettu asuminen -palvelu toi Emilialle apua itsenäiseen asumiseen ja Tellulle kokemusta sosiaalialan opintojen tueksi.

Puoli vuotta sitten turkulainen Emilia, 20, tunsi, että kaikki kaatuu päälle. Hän ei ollut uskaltanut käydä sotkuisessa asunnossaan kahteen kuukauteen tai avata yhtäkään kotiin tulleista laskuista. Lopulta ystävä näppäili TUASin puhelinnumeron ja pakotti soittamaan.

Emilia löysi apua TUASista eli Turun Kaupunkilähetys ry:n ylläpitämästä Nuorten tuettu asuminen -toiminnasta. Se auttaa itsenäisen asumisen alkuun nuoria, joiden elämänhallinta ei ole vielä aivan kohdallaan.

TUASin vapaaehtoisen Tellu Leinon, 27, kanssa asioita on ratkottu yksi kerrallaan. Laskut avattiin yhdessä, ja niiden kanssa käveltiin etsivän nuorisotyön työntekijöiden puheille. Asuntoa siistittiin esimerkiksi lajittelemalla ylimääräisiä vaatteita kirpputorille.

Leino ryhtyi vapaaehtoiseksi saadakseen kokemusta sosiaalialan opintojensa tueksi.

"Olen nuoren tukena, kannustan ja autan arkipäiväisissä asioissa. En tee puolesta, vaan teemme aina yhdessä. Kun annan toiselle, saan samalla itselle", Leino kertoo.

Emilia saa paljon apua myös vanhemmiltaan ja poikaystävältään. Vanhemmat kuitenkin asuvat kaukana, ja nuori nainen haluaa oppia selviytymään omillaan.

Emilia tapaa tukihenkilönsä yleensä kerran viikossa. Pyrkimyksenä on, että joka toisella tapaamisella tai vähintään kerran kuussa hoidetaan yhdessä jokin tärkeä asia. Loput ajasta tehdään jotain mukavaa, jotta tukihenkilön kohtaaminen ei ala ahdistaa tuettavaa.

"On mukavaa, että Tellukin on nuori. Hän ymmärtää, että minun luonani paikat eivät ole aina ihan tiptop, eikä minun tarvitse sensuroida itseäni. Usein kyllä motivoidun hoitamaan asioita, kun tiedän, että Tellu on tulossa", Emilia sanoo.

Turun TUAS auttoi vuonna 2014 lähes 50:tä nuorta. Tukisuhde kestää yleensä vuoden. Tuki on tarkoitettu 18–25-vuotiaille nuorille.

Lisää aiheesta