Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elämä

Hiustenlähdöstä ei tarvitse kärsiä – Tietty hoito auttaa naisia oikeasti

Naisten hiustenlähtö voi saada alkunsa vaikkapa alhaisesta ferritiinistä. Hiustenlähtöön on olemassa hoito, joka kannattaa aloittaa ajoissa, ihotautilääkäri kertoo.

Blurred placeholder Nainen katsoo peiliin ja koskettaa leukaansa.Nainen katsoo peiliin ja koskettaa leukaansa.
Blurred placeholder Nainen katsoo peiliin ja koskettaa leukaansa.Nainen katsoo peiliin ja koskettaa leukaansa.

Jos sukusi naisten hiukset ovat harventuneet iän myötä, sama voi olla edessä sinullakin. Aikainen hoito saattaa auttaa.

Teksti: Maarit Rasi
Kuvat: Getty Images
20.11.2024 | Päivitetty 20.11.2024

Hiukset ohenevat ohimoilta, hiusraja nousee, jakaus tuntuu leveämmältä kuin ennen.

Moni hiustenlähtöä pelkäävä painii samojen kysymysten kanssa. Kuvittelenko kaiken, vai ovatko hiukset todella harventuneet?

Jos olet yli 40-vuotias nainen, vastaus on todennäköisesti kyllä.

”Hiustenlähtö on sekä naisilla että miehillä aika yleinen vaiva. Monet naiset kärsivät siitä aivan valtavasti erityisesti, jos hius on ollut nuorempana upea", kertoo Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund.

Ikään liittyvä hiustenlähtö on todennäköisimmin androgeneettista alopeciaa. Se on periytyvä ominaisuus, joka koskee jopa 80:tä prosenttia miehistä ja 40:tä prosenttia naisista.

"Jos on huomannut, että suvun naisilla on iän myötä hennot ja harvat hiukset, kannattaa havahtua."

Tilaa kutsutaan myös naistyyppiseksi kaljuuntumiseksi, ja se liittyy naisilla hormonitason muutoksiin.

”Ikääntymisen myötä naisilla estrogeenin ja mieshormonin suhteet muuttuvat. Mieshormonia ei tule lisää, mutta sen painoarvo nousee, kun estrogeenitasot laskevat. Naiset alkavat siis saada androgeenivaivoja, johon hiustenlähtökin liittyy", Kyrklund selittää.

Tosiasiassa hiukset eivät naisilla lähde kokonaan vaan harventuvat, kun karvatupet reagoivat poikkeavasti mieshormoneihin eli androgeeneihin. Androgeenien vaikutuksesta karvojen kasvuvaihe lyhenee, karvatupet kutistuvat ja karvat muuttuvat ohuiksi velluskarvoiksi ja lopulta irtoavat.

Ihotautilääkäri kehottaa katsomaan oman suvun naisia. Jos heillä on iän myötä hennot ja harvat hiukset, riski siihen, että omatkin hiukset harvenevat ikääntyessä, on kasvanut. Naistyyppisessä kaljuuntumisessa hiukset harvenevat etenkin päälaelta, joskus myös ohimoilta.

"Takaraivolta hiuksia ei lähde samalla tapaan, mutta jakaus yleensä leventyy", Kyrklund sanoo.

"Kun kerran löytyy toimiva ja pitkäaikaisessa käytössä turvallinen hoito, miksei sitä hyödyntäisi ja säilyttäisi upeita hiuksiaan?"

Carl Kyrklund

Naiset eivät hakeudu hiustenlähdön takia hoitoon, sillä moni ajattelee, että vaivaan ei ole toimivaa hoitoa.

Carl Kyrklundilla on heille hyviä uutisia. Androgeneettiseen alopeciaan löytyy peräti kaksi toimivaa lääkettä: reseptivapaana käsikauppalääkkeenä tunnettu minoksidiili ja suun kautta annosteltava spironolaktoni.

"Kun kerran löytyy toimiva ja pitkäaikaisessa käytössä turvallinen hoito, miksei sitä hyödyntäisi ja säilyttäisi upeita hiuksiaan?" Kyrklund kysyy.

Spironolaktoni on Kyrklundin mukaan erittäin hyvin siedetty. Yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, ihon kuivuus, vatsaoireet, uneliaisuus ja kuukautishäiriöt, mutta ne ovat harvinaisia. Minoksidiili saattaa aiheuttaa esimerkiksi ohimenevää hiusten lähtöä, ihon kuivumista ja hiusten suttaantumista, sillä se annostellaan suoraan hiusjuureen.

"Hoito kannattaa aloittaa, kun hiuksia on vielä paljon. Hiustenlähtöön tarkoitetut hoidot nimittäin pysäyttävät hiustenlähdön, mutta ne palauttavat hiuksia noin kymmenellä prosentilla. Ei siis voi olettaa, että saisi kaksikymppisen kuontalon takaisin."

Verikoe voi paljastaa hiustenlähdön syyn

Androgeneettinen alopecia on yleinen syy naisten hiustenlähtöön, mutta ei toki ainoa. Monet sairaudet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

"Jos kärsit hiustenlähdöstä, suosittelen tarkistamaan kilpirauhasen tilanteen, hemoglobiinin ja ferritiinin", Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund sanoo.

Jos hiustenlähtö vaikuttaa kummalliselta eli päähän syntyy vaikkapa kiiltäviä kaljuja laikkuja, lääkäriin kannattaa lähteä viipymättä. Syy saattaa löytyä arpeuttavaa kaljuuntumista aiheuttavasta sairaudesta, kuten punahukasta tai punajäkälästä. Ihon arpeutumisen takia hiustenlähtö on pysyvää. Erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla myös autoimmuunitauti pälvikalju on mahdollinen. Tauti voi tosin puhjeta missä iässä vain.

Niin sanotuksi telogeeniseksi hiustenlähdöksi kutsutaan tilaa, jossa hiustenlähtö syntyy aiemmin voimakkaasta fyysisestä stressitilanteesta, kuten synnytyksestä tai infektiosta.

"Telogeenistä hiustenlähtöä voi tulla vaikkapa koronan jälkeen."

Hiustenlähtö alkaa yleensä muutaman kuukauden päästä stressaavasta tilanteesta, mutta hiustenkasvu palautuu yleensä kuuden kuukauden kuluessa.

Suosittu ravintolisä ei yleensä auta, kertoo lääkäri

Käytämme verenkiertoa vilkastuttavia shampoita, nautimme ravintolisiä ja yritämme syödä terveellisesti, että hiuksemme kasvaisivat. Tähkäpään hiuksia ei pikkukonsteilla kuitenkaan saa.

Monipuolinen ravinto, erityisesti hivenaineet ja riittävä proteiinin saanti, tukevat toki hiusten kasvua. Nuoremmille määrätyistä yhdistelmäehkäisypillereistä tai kaikille sopivista minipillereistä ei sen sijaan ole Kyrklundin mukaan apua.

"Jos niitä käyttää hiustenlähtöön, joutuu kyllä pettymään. En ylipäätään usko, että nekään pillerit, joissa on pieni antiandrogeenivaikutus, auttavat."

Suositun ravintolisän biotiinin hyödyistä ei siitäkään löydy päteviä todisteita.

"Tämä ei ole mielipide, vaan aiheesta on julkaistu pari laadukasta tutkimusta, joissa biotiini on saanut täyden tyrmäyksen", Kyrklund sanoo.

Biotiinilisä auttaa, jos potilas kärsii biotiinipuutoksesta esimerkiksi perinnöllisen entsyyminpuutoksen takia. Tämä on Kyrklundin mukaan kuitenkin harvinaista.

Aloita hoito riittävän ajoissa

Joskus mikään määrä hoitoa ei auta hiustenlähtöön. Silloin avuksi voi tulla hiustensiirto. Siihen hakeutuvat useammin miehet, joilla hiustenlähtö on voinut johtaa osittaiseen kaljuuntumiseen.

"Hiustensiirroissa on hyvät ja huonot puolensa. Toisinaan se voidaan joutua uusimaan, kun hiustenlähtö on etenevä, ja siirretyn alueen ympärillä olevat hiukset alkavat harveta", hän sanoo.

Kyrklynd pitää toimenpidettä turvallisena, jos se tehdään osaavissa käsissä.

”Hoito kannattaa aloittaa riittävän ajoissa.”

Toivoa hiustenlähdön hoidossa ei kannata menettää. Tulevaisuudessa vaivaa voitaneen hoitaa uudenlaisin keinoin.

Uusien tutkimusten mukaan esimerkiksi kofeiini tai hiuksille tarkoitettu laservalohoito saattavat auttaa.

Oli hoitomenetelmä mikä tahansa, Kyrklundilla on ihmisille neuvo.

”Hoito kannattaa aloittaa riittävän ajoissa.”

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.