Vaateostoksilla käyminen on ihanaa, mutta nykyään myös monella tapaa monimutkaista.
Tyyliasioiden lisäksi on ratkaistava, miten ympäristöystävällinen ostos on. Pitääkö ympäristöstä huolta kantavan ostaa aina kirpputorilta, vai voiko myös uusi vaate olla ekologinen?
Osasta Prisman omien WKLY.-, House- ja Ciraf-tuotemerkkien vaatteista löytyy nykyään Cyclo-merkin tuotelappu. Se kertoo valmistustavasta, joka on aiempaa ekologisempi.
Cyclo-kuidulla tarkoitetaan vaatetehtaiden leikkuujätteestä valmistettua kuitua. Kyse on siis kierrätysmateriaalista.
Prisman vaatteisiin kuitu tulee Pakistanista tai Bangladeshista. Bangladesh tunnetaan maailman tekstiiliaittana, ja S-ryhmällä on maassa 15 vaateteollisuuden kumppanitehdasta.
Vaatteet tulevat yhä kaukaa, mutta voiko kierrätysmateriaaleista valmistettu vaate olla silti parempi valinta?
Muutokselle on tarvetta, sillä noin 20–47 prosenttia bangladeshilaisten vaatetehtaiden leikkuu-, ompelu- ja värjäysmateriaalista on päätynyt haaskuun, jopa eteenpäin ulkomaille. Luvut perustuvat Prisman tietoihin ja tekstiilialaan keskittyvän Apparel resources -julkaisun artikkeliin vuodelta 2023.
”Leikkuujäte on joutunut aiemmin pääasiassa roskiin, energianpolttoon tai täytemateriaaliksi patjoihin ja huonekaluihin”, kertoo Cyclo-merkkiä luotsaava, Bangladeshissa työskentelevä Mustafain Munir.
Kuidun matka vaatteeksi alkaa, kun työntekijät kiertävät bangladeshilaisilla ja pakistanilaisilla tehtailla keräämässä tekstiilijätettä ja lajittelevat sen värien mukaan.
Tämän jälkeen he purkavat tekstiilin kangas- ja lankarakenteet takaisin kuiduksi. Vaihetta kutsutaan mekaaniseksi kierrätysprosessiksi.
Menetelmä säilyttää materiaalin alkuperäisen värin, eikä kuitua tarvitse värjätä uudelleen. Vaatteen tuotannossa ei siis tarvita lainkaan vettä tai kemikaaleja. Se on hyvä uutinen, sillä myrkyllisten kemikaalien käyttö, veden kulutus ja jätteet ovat vaateteollisuudessa isoja ongelmia.
”Cyclo säästää hiilidioksidipäästöissä 90 prosenttia ja vedenkulutuksessa 95–99 prosenttia neitseelliseen puuvillakuituun verrattuna. Cyclo-kuidun päästöt tulevat lähinnä kuljetuksesta”, Munir kertoo.
Täysin ongelmatonta ei Cyclo-kuidun käyttökään toki ole. Kun tunnustelee siitä valmistettua vaatetta, huomaa, että se on aavistuksen karheampi kuin vastaava, uudesta puuvillasta valmistettu tuote. Mustafain Munirin mukaan Cyclo-kuitu sopii siksi loistavasti hieman raskaampiin vaatteisiin, kuten collegevaatteisiin, villapaitoihin, farkkuihin tai laukkuihin.
”Oikealla materiaalikoostumuksella Cyclo-kuitu toimii myös t-paidoissa. Lopputuloksesta tulee pehmeä ja miellyttävä iholla”, kertoo S-ryhmän tuoteryhmäpäällikkö Johanna Baumann.
Mekaanisessa kierrätysprosessissa haaste on, että valmistusprosessissa kuitu lyhenee. Siksi siihen lisätään pitempikuituista materiaalia, kuten polyesteria. Polyesterin ongelmana on siitä irtoava mikromuovi ja se, että sekoitekuitujen kierrätys on tällä hetkellä vaikeaa, sillä siihen tarvittavaa teknologiaa ei ole saatavilla.
”Lyhytkuituisen kierrätetyn puuvillamateriaalin kestävyys paranee, kun siihen sekoitetaan pitempikuituista materiaalia, kuten polyesteria tai neitseellistä puuvillaa”, Baumann jatkaa.
Tällä hetkellä kierrätetyin kuitu on polyesteri. Vaateteollisuudessa etsitään uusia kierrätysmateriaaleja ja valmistustapoja.
Osa innovaatioista kuulostaa tavallisen kuluttajan korvaan hyvinkin kiinnostavilta. Vaikkapa elintarvikejätteestä voidaan jo valmistaa kuitua, joka soveltuu myös vaatteiden valmistukseen.
Ympäristön kannalta parasta on, jos ei osta uutta lainkaan ja käyttää vaatekaapista löytyviä vaatteita mahdollisimman pitkään. Vaatteet kuitenkin kuluvat, ja uusia tarpeita tulee väistämättä.
Siksi on hyvä uutinen, että aiempaa parempia valintoja voi tehdä myös viikoittaisen kauppakäynnin yhteydessä. Prismassa ostoskoriin päätyvän kierrätyskuituisen vaatteen hinta yllättää iloisesti. Cyclo-tuotteiden tuotantokustannukset saadaan pidettyä alhaisina, sillä vettä tai kemikaaleja ei tarvita.
”Mekaaninen kierrätysprosessi on yksi edullisimmista kierrätyskuidun valmistusprosesseista”, Johanna Baumann kertoo.
Hintalapun lisäksi Cyclo-tuotteissa kiinnostavat niiden tuotelaput. Tuotteista löytyvät muun muassa QR-koodit, joiden avulla vaatteen valmistuksesta pääsee lukemaan tarkemmin.
”Uskomme havainnollistamiseen. Kerromme hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä mahdollisimman konkreettisesti”, Mustafain Munir kertoo.
Cyclo-kuidusta valmistettu vaate kertoo myös tulevasta.
EU:n tekstiilistrategia tähtää siihen, että jatkossa yhä useampi vaate olisi ainakin osittain kierrätysmateriaaleista valmistettu.
Vaate- ja tekstiiliteollisuus käyttää huomattavia määriä luonnonvaroja, maapinta-alaa ja vettä sekä aiheuttaa päästöjä muun muassa vesistöihin. Muutos on välttämätön.
”Jatkossa meidän pitää kertoa asioista entistä läpinäkyvämmin”, Baumann sanoo.
Valmistetaan vaateteollisuuden leikkuujätteestä, joka kerätään vaatetehtaista, tarkistetaan ja lajitellaan värin mukaan. Leikkuujäte revitään kuiduksi mekaanisesti, sekoitetaan muiden kuitujen kanssa ja kehrätään langaksi. Uusiksi vaatteiksi kuitu ommellaan tehtailla, joiden kanssa S-ryhmä on tehnyt pitkään yhteistyötä.
Menetelmä säilyttää materiaalin alkuperäisen värin, eikä kuitua tarvitse värjätä uudelleen. Vaatteen tuotannossa ei tarvitse käyttää myöskään lainkaan vettä tai kemikaaleja.
Vähentää uuden puuvillan viljelyn tarvetta ja vapauttaa näin maata esimerkiksi ruoan tuotantoon. Neitseellisen puuvillan viljely kuluttaa paljon luonnonvaroja, kuten vettä.
Edistää kiertotaloutta hyödyntämällä tekstiilijätettä.
S-ryhmä edellyttää kaikilta tavarantoimittajilta, että tuotteiden valmistuksessa sekä niissä käytettävien materiaalien ja raaka-aineiden tuotannossa noudatetaan lainsäädännön vaatimuksia ja työehtosopimuksia sekä ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä työelämän vähimmäisnormeja. Kun tuotanto tapahtuu riskimaassa, S-ryhmän omien merkkien ja oman maahantuonnin tuotteita valmistavilla tehtailla vastuullisuutta seurataan riippumattomin tehdasauditoinnein. Auditoinneissa tarkastetaan muun muassa työaikakäytännöt, työturvallisuuskäytännöt sekä lakien mukaisen minimipalkan maksu.
Cyclo-kuidusta valmistettuja vaatteita voi ostaa Prismasta. Cycloa käytetään osassa WKLY.-, House- ja Ciraf-merkkien vaatteista.
Lue myös
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.