Ihon osuus ihmisen painosta on noin viidennes, ja sen pinta-ala on keskimäärin kaksi neliötä. Suomalaisten iho joutuu kestämään vaihtuvia vuodenaikoja – aurinkoa, pimeää ja pakkasta.
"On hyvin tavallista, että iho kuivuu talvisin, erityisesti käsistä, sääristä ja jaloista. Ihomme ei silti ole mitenkään ainutlaatuinen vaan aivan samanlainen kuin muillakin pohjoiseurooppalaisilla", toteaa ihotautilääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta.
Atooppinen iho, joka kuivuu, kutisee ja tulehtuu tavallista helpommin, on suomalaisille kuitenkin tyypillinen. Lapsista viidesosalla ja aikuisista kolmasosalla esiintyy jossain vaiheessa atooppista ihottumaa. Ainakin kolmanneksella on vähintään taipumusta atooppiseen ihottumaan.
Kuivaihoisen on syytä käyttää kosteusvoidetta päivittäin, erityisesti pesun jälkeen tai kun iho on altistunut saippualle tai astianpesuaineelle. Suihku päivässä riittää, ja pitkiä kylpyjä on hyvä karttaa kokonaan.
Ikääntyessä iho ohenee
Ikääntymisen myötä iho ohenee, talirauhaset pienenevät ja ihon oma kosteustasapaino häiriintyy. Iho läpäisee helpommin kosteutta ja kuivuu.
"Iho myös ärtyy helpommin. Jos aiemmin on pystynyt tiskaamaan ilman kumihanskoja, alkaa ikääntyvä iho vaatia vedeltä ja pesuaineilta suojaamista", Huttunen sanoo.
Kasvojen ja vartalon iholle riittävät ihotautilääkärin mukaan pesu ja tavallinen kosteus- ja perusvoide, jos erityisiä iho-oireita ei ole. Miedot pesunesteet ovat ihoystävällisimpiä. Kuivan ihon voi pestä suihkuöljyillä ja vesipitoisilla perusvoiteilla.
Kotikonstein tehtäviä kuorintoja ei ihotautilääkärin mukaan tarvita. Iho uusiutuu jatkuvasti ja huolehtii itse pintakerroksen kuoriutumisesta.
"Jos ihoa haluaa suojella ikääntymisen vaikutuksilta, on tupakoinnin ja auringonoton välttäminen toimiva itsehoitokonsti", Huttunen toteaa.
Hän muistuttaa, että auringolla on ihoomme myös hyviä vaikutuksia. UV-säteilyn vaikutuksesta ihon pintakerros on kesällä hieman paksumpi kuin talvella. Näin auringonvalo hillitsee ihotulehduksia.
Atooppisen ihottuman tavoin psoriasis helpottuu kesällä auringon myötä. Kun auringon ja kesän vaikutukset haihtuvat, iho ohenee hieman. Talvella kuiva huoneilma kuivattaa ihoa entisestään.
"Siksi ihoa on talvisaikaan rasvattava enemmän", Huttunen muistuttaa.
Ryppyvoiteista ei hänen mukaansa ole juurikaan hyötyä.
"Voiteet tuntuvat kyllä kosmeettisesti miellyttäviltä. Iho jää hyväntuntuiseksi, mutta voiteilla ei ole pitkäaikaisia vaikutuksia. Jos ihon ikääntymisen merkkejä on vaikea hyväksyä, voi kysyä neuvoa ihotautilääkäriltä. Tehokkaatkaan hoidot eivät lopeta ihon ikääntymistä kokonaan."
Säännöllistä puhdistamista
Suomen Kosmetologikoulun opettaja ja kosmetologi Maria Shenshin ei pidä kosmetiikkaa ihmeiden tekijänä. Hänen mukaansa iho tarvitsee säännöllistä hoitoa, puhtautta ja kosteutta.
"Kosmetiikka ei pysty taikatemppuihin, mutta se tuo hyvää oloa ja miellyttävän tunteen iholle", hän sanoo.
Kosmetologit luokittelevat ihotyypit kuivaan, normaaliin, rasvaiseen sekä sekaihoon, joista viimeinen on Shenshinin mukaan tavallisin ihotyyppi.
Kaikki ihotyypit voivat olla herkkiä. Ihon herkistymiseen vaikuttavat esimerkiksi lääkekuuri, väärät hoitotuotteet tai -tavat ja jopa hoitamattomuus.
"Jokainen ihotyyppi voi olla myös pintakuiva. Ihon pintaa kuivattavat eniten vuodenajan vaihtelut, erityisesti syksy ja talvi."
Loppukesästä monen iho puhkeaa kukkaan, mutta erityisesti rasvaisesta ihosta kärsivä voi huomata ihonsa kukkivan näppylöin.
Oma ihotyyppi kannattaa selvittää, Shenshin neuvoo. Se helpottaa oikeiden hoitotuotteiden valinnassa. Kosmetologit auttavat tehtävässä, mutta ihotyyppiään voi arvioida itsekin. Esimerkiksi sekaihoisella on epäpuhtauksia vain kasvojen t-alueella ja muualla kasvoissa normaalia tai kuivaa ihoa.
Kuivaihoisen on syytä käyttää kosteusvoidetta päivittäin, erityisesti peseytymisen jälkeen.