Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elämää köyhyysrajalla

Teksti:
Heta Muurinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.11.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Köyhän lapsiperheen arki on jatkuvaa kamppailua. Jos pesukone hajoaa yllättäen, saattaa uuden ostaminen romuttaa perheen talouden moneksi kuukaudeksi.

Ennen kuin Johanna erosi miehestään viitisen vuotta sitten, perheellä oli iso omakotitalo ja kaksi autoa. Eron jälkeen Johanna muutti yhdeksän- ja kymmenvuotiaiden poikiensa kanssa kerrostaloon. Nyt kolmihenkisen perheen on pärjättävä sosiaalialalla työskentelevän äidin pienellä palkalla. Lasten isä maksaa elatusapua sen verran kuin pystyy. Hän ostaa synttäri­ ja joululahjat, mutta ei osallistu muihin kustannuksiin.

"Helsingissä vuokra vie palkasta leijonanosan. Sen jälkeen käteen jää muutama satanen, jolla on maksettava kaikki muu. Se riittää vain harvoin", Johanna kertoo.

Arjen pyörittäminen vaatii yksinhuoltajaäidiltä jatkuvaa suunnittelua.

"Isoihin, ylimääräisiin kuluihin ei ole varaa. Jos televisio tai pesukone hajoaisi, en tiedä, mitä tekisin. Onneksi ne toimivat vielä."

Perheen on tingittävä lähes kaikesta: ruoasta, vaatteista ja urheiluvälineistä. Isomman pojan jalka on kokoa 48. Tavalliset luistimet loppuvat numeroon 46. Erikoisvalmisteisiin luistimiin perheellä ei ole varaa.

Nyt pojat ovat murrosiässä, 14- ja 15-vuotiaita. Johanna antaa heille joskus taskurahaa, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta.

Johanna ei keksi vähävaraisuudesta juuri mitään hyvää.

"Voisin puhua koko päivän asuntopolitiikasta ja sosiaalialan palkoista, mutta totean nyt vain, että ei köyhän lapsiperheen elämä helppoa ole."

Leipäjonoissa lapsiperheitä

Noin satatuhatta suomalaislasta elää pienituloisissa perheissä. Suunnilleen saman verran lapsia kuuluu perheisiin, jotka ovat hakeneet toimeentulotukea.

"Nämä kaksi ryhmää ovat pitkälti samaa joukkoa. Tosin erojakin löytyy, sillä kaikki eivät hae toimeentulotukea, vaikka olisivatkin siihen oikeutettuja", kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntijalakimies Esa Iivonen.

Pienituloisuus on suhteellinen käsite, joka mitataan keskitulojen mukaan. Jos mediaanitulo laskee,
myös köyhyysraja laskee ja pienituloisia on vähemmän. Todellisuudessa köyhiä on yhtä paljon kuin ennenkin. Köyhyyttä voi mitata myös kysymällä, miten ihmiset pärjäävät.

"Kaikista kotitalouksista suuria vaikeuksia on kahdeksalla prosentilla. Yksinhuoltajista lähes puolella on vaikeuksia saada rahat riittämään", Iivonen sanoo.

Tilastojen mukaan tilanne on pysynyt samanlaisena jo jonkin aikaa. Tosin tuoreimmat tilastot ovat vuodelta 2012, joten on mahdollista, että köyhien määrä on kasvanut. Irtisanomiset ja vaikea työllisyystilanne heijastuvat vääjäämättä lapsiperheiden arkeen ja tulevaisuuteen.

"Tuntumani on, että ruokajonoissa on nykyisin paljon lapsiperheitä. Ihmisillä on iso kynnys turvautua ilmaiseen ruoka-apuun, joten tarve on todellinen", Iivonen sanoo.

Johannan nimi on muutettu.

Ruokajonoissa on nykyisin paljon lapsiperheitä. Ihmisillä on iso kynnys turvautua ilmaiseen ruoka-apuun, joten tarve on todellinen.

Anna lapsiperheelle joulumieli

S-ryhmän ruokakaupat ovat mukana auttamassa vähävaraisia suomalaisperheitä. Oman 50 000 euron lahjoituksen lisäksi S-ryhmän ruokakaupat tuovat Hyvä Joulumieli -keräystä esiin omissa viestintäkanavissaan.

Keräys järjestetään nyt 18. kertaa. Lahjoitetuilla varoilla hankitaan 70 euron lahjakortteja, joilla vähävaraiset tai vaikeassa elämäntilanteessa olevat lapsiperheet voivat hankkia elintarvikkeita joulun alla. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti valitsevat apua tarvitsevat perheet yhteistyössä neuvoloiden, sosiaalitoimen ja diakoniatyön kanssa.

Tänä vuonna tavoitteena on jakaa 70 euron arvoisia lahjakortteja 18 000 kappaletta. Keräys toteutetaan yhteistyössä Ylen aamu-tv:n, Radio Suomen ja Radio Vegan kanssa. Keräyksen kumppaneita ovat S-ryhmän ruokakaupat, K-ruokakaupat ja Lidl.

"Hyvä Joulumieli -keräys on S-ryhmän pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton hanke. Olemme mukana keräämässä rahaa, sillä haluamme tukea arvokasta työtä suomalaisten perheiden hyväksi", kertoo asiakkuusjohtaja Marjaana Saarikoski SOK:sta.

Auta sinäkin osallistumalla Hyvä Joulumieli -keräykseen!

Keräystili: FI17 1596 3000 2020 20

Keräyspuhelin: 0600-16555 (10,01 € +pvm/mpm/puhelu)

Tekstiviestilahjoitus: tekstiviesti HJM numeroon 16499 (10 €). Keräysaika on 21.11.–24.12.2014.

Uusimmat