Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin huolehdit ihostasi oikein

Teksti:
Marita Kokko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.11.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Iho on kehomme suurin itsenäinen elin. Riittävä kosteutus ja pesu sekä suojautuminen viimalta ja liialliselta auringolta pitävät yllä ihon terveyttä. Oman ihotyypin tunnistaminen auttaa ihonhoidossa.

Ihon osuus ihmisen painosta on noin viidennes, ja sen pinta-ala on keskimäärin kaksi neliötä. Suomalaisten iho joutuu kestämään vaihtuvia vuodenaikoja – aurinkoa, pimeää ja pakkasta.

"On hyvin tavallista, että iho kuivuu talvisin, erityisesti käsistä, sääristä ja jaloista. Ihomme ei silti ole mitenkään ainutlaatuinen vaan aivan samanlainen kuin muillakin pohjoiseurooppalaisilla", toteaa ihotautilääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta.

Atooppinen iho, joka kuivuu, kutisee ja tulehtuu tavallista helpommin, on suomalaisille kuitenkin tyypillinen. Lapsista viidesosalla ja aikuisista kolmasosalla esiintyy jossain vaiheessa atooppista ihottumaa. Ainakin kolmanneksella on vähintään taipumusta atooppiseen ihottumaan.

Kuivaihoisen on syytä käyttää kosteusvoidetta päivittäin, erityisesti pesun jälkeen tai kun iho on altistunut saippualle tai astianpesuaineelle. Suihku päivässä riittää, ja pitkiä kylpyjä on hyvä karttaa kokonaan.

Ikääntyessä iho ohenee

Ikääntymisen myötä iho ohenee, talirauhaset pienenevät ja ihon oma kosteustasapaino häiriintyy. Iho läpäisee helpommin kosteutta ja kuivuu.

"Iho myös ärtyy helpommin. Jos aiemmin on pystynyt tiskaamaan ilman kumihanskoja, alkaa ikääntyvä iho vaatia vedeltä ja pesuaineilta suojaamista", Huttunen sanoo.

Kasvojen ja vartalon iholle riittävät ihotautilääkärin mukaan pesu ja tavallinen kosteus- ja perusvoide, jos erityisiä iho-oireita ei ole. Miedot pesunesteet ovat ihoystävällisimpiä. Kuivan ihon voi pestä suihkuöljyillä ja vesipitoisilla perusvoiteilla.

Kotikonstein tehtäviä kuorintoja ei ihotautilääkärin mukaan tarvita. Iho uusiutuu jatkuvasti ja huolehtii itse pintakerroksen kuoriutumisesta.

"Jos ihoa haluaa suojella ikääntymisen vaikutuksilta, on tupakoinnin ja auringonoton välttäminen toimiva itsehoitokonsti", Huttunen toteaa.

Hän muistuttaa, että auringolla on ihoomme myös hyviä vaikutuksia. UV-säteilyn vaikutuksesta ihon pintakerros on kesällä hieman paksumpi kuin talvella. Näin auringonvalo hillitsee ihotulehduksia.

Atooppisen ihottuman tavoin psoriasis helpottuu kesällä auringon myötä. Kun auringon ja kesän vaikutukset haihtuvat, iho ohenee hieman. Talvella kuiva huoneilma kuivattaa ihoa entisestään.

"Siksi ihoa on talvisaikaan rasvattava enemmän", Huttunen muistuttaa.

Ryppyvoiteista ei hänen mukaansa ole juurikaan hyötyä.

"Voiteet tuntuvat kyllä kosmeettisesti miellyttäviltä. Iho jää hyväntuntuiseksi, mutta voiteilla ei ole pitkäaikaisia vaikutuksia. Jos ihon ikääntymisen merkkejä on vaikea hyväksyä, voi kysyä neuvoa ihotautilääkäriltä. Tehokkaatkaan hoidot eivät lopeta ihon ikääntymistä kokonaan."

Säännöllistä puhdistamista

Suomen Kosmetologikoulun opettaja ja kosmetologi Maria Shenshin ei pidä kosmetiikkaa ihmeiden tekijänä. Hänen mukaansa iho tarvitsee säännöllistä hoitoa, puhtautta ja kosteutta.

"Kosmetiikka ei pysty taikatemppuihin, mutta se tuo hyvää oloa ja miellyttävän tunteen iholle", hän sanoo.

Kosmetologit luokittelevat ihotyypit kuivaan, normaaliin, rasvaiseen sekä sekaihoon, joista viimeinen on Shenshinin mukaan tavallisin ihotyyppi.

Kaikki ihotyypit voivat olla herkkiä. Ihon herkistymiseen vaikuttavat esimerkiksi lääkekuuri, väärät hoitotuotteet tai -tavat ja jopa hoitamattomuus.

"Jokainen ihotyyppi voi olla myös pintakuiva. Ihon pintaa kuivattavat eniten vuodenajan vaihtelut, erityisesti syksy ja talvi."

Loppukesästä monen iho puhkeaa kukkaan, mutta erityisesti rasvaisesta ihosta kärsivä voi huomata ihonsa kukkivan näppylöin.

Oma ihotyyppi kannattaa selvittää, Shenshin neuvoo. Se helpottaa oikeiden hoitotuotteiden valinnassa. Kosmetologit auttavat tehtävässä, mutta ihotyyppiään voi arvioida itsekin. Esimerkiksi sekaihoisella on epäpuhtauksia vain kasvojen t-alueella ja muualla kasvoissa normaalia tai kuivaa ihoa.

Kuivaihoisen on syytä käyttää kosteusvoidetta päivittäin, erityisesti peseytymisen jälkeen.

Perustuotteet kunniaan

Ihonhoitoon riittävät perustuotteet. Purkkivuoret kannattaa vaihtaa muutamaan laadukkaaseen, omalle iholle sopivaan tuotteeseen. Ihonhoidon perustuotteet ovat edullisia, ja ne pitävät ihon tehokkaasti kunnossa.

Puhdistukseen sopii geeli tai emulsio, joka on paras vaihtoehto erityisesti varttuneelle naiselle. Kosmetologi Maria Shenshin neuvoo käyttämään mietoa kuorinta-ainetta muutaman viikon välein.

Kosteutukseen tarvitaan ainakin yksi ympäri vuorokauden kosteuttava voide. Ravitseva hoitovoide auttaa ihoa kestämään syksyn tuulia ja talven viimaa. Perussetin täydentää silmänympärysvoide. Kasvojen hoidon tulisi ulottua myös kaulaan ja rintakehälle.

"Hoitotuotteita kannattaa vaihtaa pari kertaa vuodessa, vaihdetaanhan vaatetustakin vuodenaikojen mukaan. Talvella iho kaipaa tuhdimpia tuotteita, jotka jättävät iholle hoitavan pinnan. Myös meikkituotteet ovat nykyään hoitavia ja suojaavia."

Kun iho alkaa talvella kuivua pakkasen ja kuivan huoneilman vuoksi, vartalokin on kosmetologi Shenshin mukaan kuivaharjauksen ja kuorinnan tarpeessa pari kertaa kuukaudessa.

Shenshin on huomannut, että myös miehet hoitavat nykyisin kiitettävästi ihoaan. He käyttävät hoitotuotteita ja käyvät kosmetologisissa hoidoissa.

Suojaa punoittavaa ihoa

Vaihtuvat säät, ultraviolettisäteily ja perimä saavat aikaan kasvojen pintasuonten laajentumista. Tämä näkyy couperosana eli punoituksena ja verisuonina poskilla, nenän pielissä ja leuassa.

Couperosaa voi ehkäistä välttämällä suuria lämmönvaihteluita. Saunassa iho on hyvä suojata voiteella. Talvipakkasilla iho kaipaa myös paksumpaa ulkoiluvoidetta.

Ihoa tulee hoitaa puhtain käsin. Näppylöiden nipistely kynsin voi paitsi aiheuttaa ihoalueen tulehtumista myös edistää couperosan syntymistä.

Iho alkaa vanheta 20–25 ikävuoden vaiheilla. Viimeistään 35–40 vuoden iässä ihossa alkaa näkyä vanhenemisen merkkejä. Myös perimä vaikuttaa.

"Kun katsoo äitiään, näkee, mitä on tulossa", Shenshin sanoo.

Iho kuin Peppi Pitkätossulla? Tunnista oma ihotyyppisi

Lääketiede luokittelee ihotyypit sen mukaan, kuinka siedämme aurinkoa. Ihotautilääkäri Maria Huttusella on tyypittelyn muistitueksi lastenkirjallisuudesta tutut hahmot.

Ykköstyyppi: Peppi Pitkätossun kaltaiset vaaleaihoiset, pisamaiset ja punatukkaiset ihmiset kestävät aurinkoa huonosti. Ihotyyppi on samanlainen ympäri vuoden. Ihosyövän riski on suurin ykköstyypin ihmisillä, koska iholla ei ole lainkaan omaa kykyä suojautua UV-säteilyltä.

Kakkostyyppi: Vaahteramäen Eemelit eli vaaleahiuksiset ja sinisilmäiset pärjäävät auringossa melko hyvin, kunhan muistavat huolellisen aurinkosuojan.

Kolmostyyppi: Suurin osa suomalaisista kuuluu Ronja Ryövärintyttären kaltaisten joukkoon, joilla on aavistuksen tummempi iho, tummat hiukset ja siniset tai ruskeat silmät. Tämä joukko ruskettuu helposti.

Nelostyyppi: Tätä tyyppiä lienee Pepin isä, merikarhu ja hottentottien kuningas. Nämä ihmiset ovat tummahiuksisia ja ruskeasilmäisiä. He ruskettuvat kevätauringon ensisäteistä, eivätkä pala koskaan.

Myös miehet hoitavat ihoaan. He käyttävät hoitotuotteita ja käyvät kosmetologisissa hoidoissa.

Ihokyselyn tuloksia

Yhteishyvä.fi:n Ihokysely toteutettiin toukokuussa 2014. Kyselyyn vastasi 1 518 lukijaa.

Millainen ihotyyppi sinulla mielestäsi on?

  • sekaiho 46 %
  • kuiva 21 %
  • normaali 17 %
  • atooppinen 7 %
  • rasvoittuva 7 %
  • en osaa sanoa 2 %

Mitä ihonhoitotuotteita käytät päivittäin?

  • kosteusvoidetta 80 %
  • puhdistusgeeliä, -maitoa tai -vaahtoa 54 %
  • silmänympärysvoidetta tai -geeliä 35 %
  • kasvovettä 33 %
  • en käytä ihonhoitotuotteita päivittäin 12 %

Mitkä ovat yleisimmät iho-ongelmasi?

  • pintakuiva iho 47 %
  • epäpuhtaudet, finnit ja mustapäät 40 %
  • punoittava iho 29 %
  • tummat silmänaluset 29 %
  • rasvoittuva iho 24 %
  • suurentuneet ihohuokoset 22 %

Positiivisesti ihon kuntoon vaikuttavat asiat, top 3

  • riittävä unen määrä 69 %
  • ruokavalio 57 %
  • sopivat kosmetiikkatuotteet 49 %

Lisää aiheesta