Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Monacosta kotinsa löytänyt Erja Häkkinen: "Lähden rohkeasti uuteen"

Teksti:
Niina Korhonen
Kuvausjärjestelyt:
Katariina Kaatrasalo
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.5.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Erja Häkkinen on sanonut elämänsä aikana monta kertaa kyllä. Siksi suomalaiset lomailevat nyt Ranskan Rivieralla ja suhtautuvat jopa uudella tavalla marketista saatavaan muotiin.

Ensimmäisellä viikolla pääsi itku. Joka puolella näkyi vain iäkkäitä hienostorouvia helmikorvakoruineen. Taidenäyttelyitä oli kaksi ja paikka kävelty viikossa läpi. Ensivaikutelma Monacosta ei ollut hääppöinen nuorelle naiselle, joka oli tottunut Pariisin vilkkaaseen elämään.

"Ensimmäinen vuosi täällä oli järkytys, mutta lasten jälkeen kaikki muuttui. Nyt ympärilläni on ystäviä ja äitien tiivis yhteisö. Käymme lounailla, matkustamme ja palaveeraamme lasten kouluasioista. Monaco on turvallinen ja aurinkoinen paikka kasvattaa lapsia", kuvailee Erja Häkkinen, 54.

Urheilulliset lapset Hugo, 15, ja Aina, 11, ovat jalkapalloharjoituksissa, kun Häkkinen istahtaa lempiravintolaansa satamassa. Nyt Monaco on ollut hänen asuinpaikkansa jo 20 vuoden ajan.

Satamasta silmäiltynä näkee melkein koko ruhtinaskunnan. Se kohoaa kapeana alhaalta merenrannasta kohti kukkuloita. Keväisenä keskiviikkona kaupunkia ei voi sanoa elottomaksi, sillä kaduilla valmistaudutaan Formula 1 -sarjan Monacon Grand Prix'hin. Ajoradalla oleva asfaltti louhitaan joka vuosi pois ja tilalle tehdään uusi. Varikkoalueet rakentuvat Monte Carlon kaduille ja ravintoloiden terasseille.

"Tämä on kotini. Lapseni ovat syntyneet Ranskassa, heidän kaverinsa ja koulunsa ovat täällä. Silti puolitutut kysyvät aika ajoin, mitä teen täällä. Ihmisillä on hassu käsitys, että olisin palannut takaisin Suomeen, kun erosin lasteni isästä. Jos jonnekin olisin mennyt maitojunalla niin Pariisiin!" Häkkinen nauraa.

Puolet elämästä poissa

Erja Häkkinen tuli tunnetuksi Suomessa ex-miehensä, formulatähti Mika Häkkisen, kautta. Sitä ennen Erja oli kuitenkin ehtinyt rakentaa omaa uraansa jo pitkään. Maailmalla ja matkailu-alalla oli mennyt yli puolet elämästä.

Uransa alussa kymenlaaksolainen nainen vei suomalaisia eksoottisiin luksuskohteisiin. Myöhempiin töihin kuuluivat kohdepäällikön pestit Pariisissa ja Brysselissä, talvet Häkkinen vietti Kanarialla toimistotyöntekijänä. Väliin on mahtunut myös töitä mallina ja televisio-ohjelmien juontajana.

"Olen ollut onnekas. Olen tavannut työssäni oikeanlaisia ihmisiä, jotka ovat luottaneet minuun. Ja toisaalta, olen aina itse ollut valmis sanomaan kyllä, kun minulle on tarjottu vastuuta."

Siten Häkkinen otti myös ensimmäisen askeleen kohti Monacoa. Pariisiin rakastunut ja asettunut Häkkinen huomasi, että Nizza oli alkanut vetää hyvin suomalaisia matkailijoita. Hän avasi suunsa esimiehellensä ja tapahtui kuten usein Erjan elämässä. Luotto-pelaaja sai pakata laukkunsa.

"Tulin Nizzaan, tutkin paikat, etsin hotellit ja tein kohdekirjat. Ajattelin palaavani pian Pariisiin, mutta tapasinkin lasteni isän. Lopputulos on tässä."

Nyt Nizza on yksi suomalaisten suosimista kesäkohteista Rivieralla ja Erja on asettunut Monacoon, noin puolen tunnin ajomatkan päähän Nizzasta.

"Pistän itseni usein likoon"

Onko Erja Häkkinen mennyt sekaisin? Näin Häkkistä hiillostettiin viime vuoden syyskuussa suorassa radiolähetyksessä Suomessa. Hän ja ruotsalainen ex-jalkapalloilija Tomas Brolin olivat kertoneet lanseeraavansa uuden Ampris-muoti-konseptin. Se toisi Suomeen kolme yhdysvaltalaista urheiluvaatebrändiä: Starterin, Danskinin ja Cheetahin.

Kuten saimme tietää myöhemmin, kaiken takana oli Prisman yllättävä markkinointitempaus, ja laadukkaat urheiluvaatteet tulivatkin myyntiin marketeihin.

"Mediassa merkkien lanseerauksesta udeltiin ja meitä yritettiin saada kiinni joka kantilta. Emme koskaan valehdelleet Tomaksen kanssa kysyjille, vaan painotimme merkkien lanseerausta ja jätimme osan tarinasta vain kertomatta. Ihmiset täydensivät lopun omassa päässään", Häkkinen muistelee hymyillen.

Hän nautti täysillä kutkuttavan roolin vetämisestä.

"Kun minulle ehdotettiin Ampris-lanseerausta, vastasin heti kyllä. Toki tempaus olisi voinut monessa kohtaa paljastua ja olisin voinut nolata itseni, mutta ilman heittäytymistä elämä on tylsää. Olen sillä lailla vähän hullu, että pistän itseni usein likoon. En ole koskaan katunut sitä, että olen lähtenyt pois omalta mukavuusalueeltani."

Muoti kuuluu kaikille

Tänä keväänä Prisma täydensi jälleen pukeutumistarjontaansa ja toi takaisin Suomeen klassikkovaatebrändit Jackpotin ja Cottonfieldin. Myös Erja Häkkinen nähtiin mukana merkkien puolestapuhujana.

Mutta mikä tuo Monacossa mukavaa elämää viettävän Häkkisen yhä uudelleen kertomaan Prisman marketmuodista suomalaisille?

"Motivaationi on sama kuin kaikkeen tekemiseeni. Teen mielelläni asioita, joista on hyötyä muille kuin itselleni. Ajattelen asioita usein muiden ihmisten kannalta ja osallistun hyväntekeväisyyteen. Se antaa minulle paljon."

Prisman muotimerkeissä Häkkista viehättää etenkin lapsiperheiden arjen helpotus ja edullisuus.

"Mietin usein liikunnallisuutta. On hienoa, että esimerkiksi lapselle voi ostaa muodikkaat ja hyvälaatuiset treenitrikoot reissulla maitokauppaan. Tarvitsemme arkeen juuri tällaisia uusia foorumeita, kuten marketeja, joissa kuluttajalla on mahdollisuus tehdä omannäköisiä valintoja. Valmiiden ratkaisujen ja trendien sijaan voi miettiä, miten itse stailaisi jonkin vaatteen."

Häkkinen uskoo, että myös hinnan puolesta muodin pitää kuulua kaikille.

"Hinta on suurin erottaja, joka tekee kerroksia ihmisten välille. Koetaan, ettei muotiin ole välttämättä varaa. Siksi on terveellistä tajuta, että muodikkaan vaatteen voi ostaa helposti ja edullisesti myös marketista."

Järki ja pienet timantit

Omat vaateostoksensa Häkkinen tekee yleensä ystäviensä kanssa. He ovat parhaita makutuomareita, jotka tuntevat naisen tyylin. Aina ensimmäiseksi Häkkinen kurkistaa vaatteen pesu-lapun. Kiristävät, keinokuituiset tai vain kemiallista pesua vaativat vaatteet eivät päädy vaatekaappiin.

"Minulle vaatteen pitää olla käytännöllinen ja mukava päällä. Järki ja kokemus ovat kasvaneet iän myötä. Yritän välttää virheostoksia. Varsinkin vapaa-ajalla viihdyn leggingseissä ja neulemekossa."

Helppo uskoa, sillä Erja pukeutuu kuten puhuu. Nyt ylle on valikoitunut rento tummansininen neulemekko ja mustat tossut. Tossujen päällä sädehtii rykelmä pieniä ja suuria tekotimantteja.

"Työpukeutumisessa olen tarkempi. Vaatteet ovat tapa viestiä, että olet uskottava ja huomioit työkumppanisi. Ulkonäön on oltava sopusoinnussa edustamasi tuotteen tai yrityksen kanssa", sanoo neljän eri yrityksen toiminnassa mukana oleva Häkkinen.

Häkkinen on saanut osansa myös punaisilla matoilla olemisesta.

"Se on mielenkiintoinen, mutta myös julma maailma. Arvostelijoilta unohtuu usein, että punaiselle matolle päätyvät ihmiset ovat tehneet hirveästi töitä päästäkseen alansa huipulle. Gaala-pukeutuminen on suoramainontaa. Juhlijat kantavat yllään asuja, joiden suunnittelijat ovat hekin tehneet kovasti töitä luomustensa eteen."

Suorassa puheessa on voimaa

Häkkisen lounaslautasella on pieni taideteos: pala upeasti paahdettua kalaa, juova kesäistä vihreää kastiketta, herneenpalkoja ja parsakaalia. Juotavaksi ranskalaiseen tapaan lasi valkoviiniä. Valinta satamaravintolan listalta oli helppo, sillä useimmiten Häkkinen tietää heti, mitä tahtoo.

Lokakuussa hän täyttää 55 vuotta. On helppo olla sinut itsensä kanssa.

"Hyvä itsetuntoni on sekä luonteenpiirre että työn tulosta. Eniten minuun ovat vaikuttaneet ihmiset, jotka laittavat itsensä samalla tavalla likoon. He ovat vahvistaneet itsetuntoani sanomalla, että olet hyvä juuri tuollaisena, älä yritäkään muuttaa itseäsi."

Olipa kyse lasten kasvatuksesta kuin ystävien neuvomisesta, Häkkinen uskoo aina enemmän suoraan puheeseen ja positiivisuuteen kuin negatiivisuuteen.

"Pääsen helpommalla, kun sanon mitä ajattelen enkä myötäile muita. Mutta oman mielipiteen sanominen tarkoittaa aina myös sitä, että on valmis kuuntelemaan toista osapuolta."

Onnea saaristossa

Avoin keskustelu saa myös uusperhe-kuvion toimimaan. Häkkisellä on suomalainen miesystävä, jonka luokse Erja ja lapset matkaavat tänäkin kesänä mökkeilemään.

Saariston rauhassa ollaan ilman mukavuuksia. Ensimmäisellä vierailulla kaikki oli lapsille eksoottista. Suihkuna toimi pesuvati, josta kaadettiin vettä päähän.

"Vaikka kotini on Monacossa, olen hyvin suomalainen. Olen paljon tekemisissä suomalaisten kanssa ja seuraan politiikkaa. Myös lapset kokevat olevansa suomalaisia ja tuntevat perinteet."

Viime kesänä Aina-tytön monacolainen ystävä oli mukana saaristossa. Hän ihastui täysin. Ranskalaisissa kyteekin Häkkisen mukaan innostus Suomeen.  Etenkin kesä-Lappi kiinnostaa.

Onko tässä jälleen Häkkisen paikka heittäytyä ja sanoa kyllä? Ainakin uskottavuutta riittäisi puhumaan Suomen-matkailun puolesta ranskalaisille.

Sitä ennen kalastushullu Erja aikoo nauttia kesäloman rauhasta.

"Pistän ylle rennot vaatteet ja narraan rakkaiden kanssa ankeriaita."


Erjan vaatteet Prismasta Jackpotin kevätmallistosta. Asusteet kuvaus-rekvisiittaa Prismasta. 

Lisää aiheesta

Erja Häkkisen tärpit: Näin pakkaan kaupunkilomalle