Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitenkäs nämä maksetaan: polttarit tai kaveriporukan matka? Yhteishyvä otti selvää

Mitenkäs nämä maksetaan: polttarit tai vaikka kaveriporukan matka? S-Pankin asiantuntija antaa vinkit siihen, miten rahaa käytetään reilusti kaverisuhteissa.

Piirroskuvituksessa kolme hahmoa laittaa kolikoita kulhoon.
Piirroskuvituksessa kolme hahmoa laittaa kolikoita kulhoon.
Teksti: Anne Ventelä
Kuvat: Samuli Siirala
1.6.2025 | Päivitetty 9.6.2025

Onko kalenterissasi yhteinen reissu tai polttarit kavereiden kanssa? Joko raha-asioista on puhuttu? Viimeistään nyt on oikea aika.

Mikä on loman tai polttareiden budjetti? Maksavatko kaikki saman verran? Esimerkiksi näiden kysymysten ratkominen voi säästää turhilta murheilta.

Kaveriporukan yhteiset menot voivat aiheuttaa erimielisyyksiä, kun tulot ja taloudelliset tilanteet vaihtelevat.

”Rahasta puhuminen ei aina ole helppoa edes läheisten ystävien kesken. Silti se kannattaa, koska näin voidaan välttää riitoja, väärinkäsityksiä ja pahimmillaan se, että joku ei voi rahan vuoksi osallistua”, sanoo S-Pankin asiantuntija Emilia Simola.

Miten yhteisiä menoja kannattaa suunnitella ja jakaa? Tähän Simolalla on muutama selkeä neuvo.

Loma kaverin kanssa? Aloita budjetista

Paljonko olette valmiita maksamaan? Tämä on kysymys, joka kavereille täytyy esittää, jos aidosti haluaa kaikki mukaan yhteiseen tekemiseen.

Muuten on riskinä se, että toisten mahdollisuuksista syntyy turhia oletuksia. Se, kuinka paljon rahaa ja aikaa yhteiseen tekemiseen voi milloinkin laittaa, on aina tapauskohtaista.

”Arjen menot ja muut suunnitelmat vaikuttavat tähän huomattavasti pelkkiä tuloja enemmän. Jos on esimerkiksi asuntolainaa, kalliita harrastuksia tai perhettä, voi raha olla hyvinkin tiukassa säännöllisistä tuloista huolimatta”, Emilia Simola sanoo.

Myös tunteet vaikuttavat maksuvalmiuteen, Simola lisää. Tämä tulee hyvin esiin esimerkiksi polttariporukoissa. Bestman tai kaaso voi olla valmis investoimaan parhaan ystävänsä ainutlaatuiseen päivään enemmän kuin porukkaan kutsuttu etäisempi kaveri tai sellaiset jäsenet, joilla on kalenterissa useat polttarit tai häät samalle kesälle.

Paras hetki puhua rahasta on se, kun rahaa ei vielä ole käytetty. Se, joka tekee yhteisestä tekemisestä aloitteen, voi luontevimmin myös ottaa puheeksi rahan, Simola sanoo.

Paras hetki puhua rahasta on se, kun rahaa ei vielä ole käytetty.

”Muiden osallistujien voi olla huomattavasti vaikeampi kommentoida hintaa siinä vaiheessa, kun vaihtoehdot on jo esitelty. Jos taas vaihtoehdot haarukoidaan sen perusteella, paljonko rahaa voidaan käyttää, on lähtökohta kaikille reilumpi.”

Voiko kaverin kanssa perustaa yhteisen tilin?

Myös aikataulu vaikuttaa siihen, millaiseksi budjetti muodostuu. Jos kaveriporukalla haluaa tehdä kalliimman reissun tai järjestää vaikkapa yhteiset kolmekymppiset, on hyvä suunnitella aikataulukin niin, että kaikilla on mahdollisuus säästää ja osallistua.

Tiiviin kaveriporukan toistuviin menoihin voi myös varautua etukäteen. Jokainen voi laittaa sivuun tietyn, yhdessä sovitun rahasumman kuussa.

”Kun yhteistä tekemistä tulee, ovat rahat valmiina. Tämä helpottaa osallistumista siinäkin tilanteessa, että tulot ja menot ovat kavereiden kesken eritasoisia.”

Simola ei kuitenkaan suosittele rahojen säästämistä niin sanotusti yhteiselle tilille. Käytännössä kaveriporukan yhteinen tili ei välttämättä ole mahdollinenkaan. Pankkitilille talletetut rahat ovat juridisesti sen henkilön omia, jonka nimissä tili on. Esimerkiksi S-Pankissa yhdellä pankkitilillä voi olla vain kaksi omistajaa, käyttöoikeuksia voi toki olla useammallakin.

Järkevintä on, että jokainen säästää rahaa omalle tililleen ja siirtää sitä sille, joka kulut maksaa, Simola sanoo.

”Jos mahdollista, kannattaa isommat ostot aina maksaa luottokortilla. Tällöin ostoille saa ostoturvan”, Simola sanoo.

Rahaliikenne on järkevintä hoitaa niin, että kaikki maksavat oman osuutensa ensin sille henkilölle, joka luottokorttiaan vinguttaa. Näin hän voi maksaa luottokorttimaksun heti pois, eikä luottokortin käytöstä synny ylimääräisiä kuluja.

Piirroskuvitus, jossa kolme hahmoa vuorikiipeilee toisiaan auttaen.

Miten lahjan tai mökkimatkan kulut jaetaan reilusti?

Miten sitten yhteiset kulut jaetaan reilusti? Pitäisikö kulut suhteuttaa tuloihin, vai osallistuvatko kaikki samalla summalla?

Tämä jokaisen kaveriporukan tulee sopia erikseen, Simola sanoo.

”Joissain tapauksissa selkeästi hyvätuloisempi saattaa tarjoutua maksamaan enemmän kuin muut. Tämä on hänen valintansa, jota muut eivät voi valmiiksi odottaa tai pitää toistuvana tapana. Muut voivat suhtautua tähän kiitollisina ja niin, että ovat seuraavalla kerralla valmiit maksamaan kulunsa itse.”

”Olennaista on sekin, että kulut jaetaan henkilökohtaisesti. Ei siis niin, että pariskunta maksaa saman verran kuin yksin osallistuva”, Simola sanoo.

Jos kaveriporukan mökkireissulle osallistuu lapsia ja lapsettomia, on hyvä sopia etukäteen sekin, millainen osuus lapsille mahdollisesti jyvitetään ruoka- tai majoituskuluista.

Jos rahaa on kerätty yhdessä, täytyy vielä sopia se, mihin tekemisiin yhteistä rahaa käytetään ja mitä asioita kukin maksaa itse. Teatteri- tai bussiliput ovat yleensä kaikille samanhintaisia, mutta ruoka- tai juomakuluissa voi tulla suuriakin eroja.

Niissä on myös paras mahdollisuus säästää, jos raha on tiukassa. Mökkireissulla esimerkiksi voidaan sopia, että aamupalat ja lounaat ostetaan yhteisistä rahoista, mutta jokainen tuo omat juomat ja grillattavat.

Lue myös