Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jännitätkö kokonaista broileria? Älä turhaan, sillä näillä ohjeilla paistat upean uunikanan

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 28.2.2022
|
Muokattu: 28.2.2022
Kuinka pitkään ja missä lämpötilassa kokonaista broileria pitää paistaa? Täytyykö kana täyttää vai riittääkö, että ripottelee mausteet pinnalle? Kokonaisen kanan paistaminen on yllättävän helppo juttu, kun muistaa oikean paistolämpötilan ja tuntee tikkukikan, jolla on helppo testata kanan kypsyys.

Miten uunikana maustetaan?

Kokonaisena paistettu kana onnistuu yhtä hyvin tuoreesta tai pakastetusta broilerista. Molempia myydään maustamattomana ja valmiiksi maustettuna. Valmiiksi maustettu broileri on helppo ja herkullinen ratkaisu uunikanaksi, mutta broilerin maustaminen on kiva projekti kotonakin.

Tee kanalle marinadi ja anna linnun maustua jääkaapissa ennen paistamista muutama tunti tai seuraavaan päivään. Kokonaisen kanan marinointi on helpointa isossa vahvassa muovipussissa. Pussia kannattaa käännellä maustamisen aikana, jotta marinadi ulottuu kaikkialle.

Helppo tapa maustaa kana on hieroa sen pintaan kuivamausteita eli tehdä niin sanottu rubattu broileri. Voit sekoittaa mausteet itse tai käyttää valmiita mausteseoksia. Muista myös yrtit, valkosipuli ja raastettu sitruunankuori. Ne kaikki ovat hyviä mausteita kanalle. Rubattu kana saa maustua puoli tuntia huoneenlämmössä ennen uuniin laittamista.

Soseuta kanalle maustetahna tai sivele kana maustevoilla. Sekoita mausteita rypsiöljyyn, voihin tai margariiniin, kun haluat varmistaa kanan mehukkuuden. Sivele maustetahnaa tai -voita kanan sisä- ja ulkopintaan ja ujuta sitä myös nahan alle. Irrota nahkaa varovasti sormin niin, että saat tehtyä maustetahnalle pieniä taskuja.

Tee täytetty broileri. Silloin voit sekoittaa mausteet esimerkiksi keitettyyn riisiin, kvinoaan tai kuskusiin, joka lusikoidaan kanan vatsaan ja syödään kanan kanssa. Täytteestä kannattaa tehdä kostea, jotta kana pysyy mehevänä. Purista kanan täytteeseen sitruunaa ja lisää siihen rypsi- tai oliiviöljyä, margariinia tai voita. Voit lisätä mukaan myös esimerkiksi tomaattia tai hedelmiä lisäämään täytteen mehukkuutta. Sido kanan koivet yhteen ja laita uunivuokaan.

Missä lämpötilassa kokonainen kana paistetaan?

Kanan koivet kypsyvät hitaammin kuin vaikkapa vähärasvaisemmat rintafileet, jotka kuivuvat herkästi jos uuni on kovin kuuma. Alhaisessa lämpötilassa lopputulos on tasaisempi, joten kokonaisen kanan kanssa ei kannata kiirehtiä. Kun maltat paistaa kanaa 150-asteisessa uunissa 1,5 tuntia, saat takuulla mehukkaampaa kanaa kuin jos paistaisit sen 200 asteessa.

Pitääkö uunikanaa valella paistamisen aikana?

Voit paahtaa broilerin uunissa ilman lientäkin, mutta jos haluat takuumurean kanan, laita vuokaan mukaan tilkka kastiketta tai lientä ja valele sillä kanaa paistamisen aikana. Yksinkertainen valeluliemi syntyy kanaliemestä ja voista tai margariinista. Rasvan lisääminen tekee kanan nahasta rapean.

Milloin kana on kypsää? Testaa helppo tikkukikka!

Kananliha täytyy aina kypsentää täysin kypsäksi eli 75-asteiseksi. Mittaa kanan kypsyys paistolämpömittarilla tai tee helppo tikkukikka: Pistä cocktailtikulla broilerinkoiven paksuimpaan kohtaan ja tarkkaile pistokohdasta ulos tulevan lihasnesteen väriä. Punertava lihasneste kertoo, että kana on raaka. Sen sijaan kypsästä kanasta tihkuu kirkasta väritöntä lihasnestettä. Kun otat kanan uunista, anna sen vetäytyä vielä 10–15 minuuttia ennen paloittelemista.

Nyt kokkaamaan! Tällä helpolla reseptillä paistat komean kanan vaikka juhlapöytään: