Pääsiäistä vietetään keväällä maalis-huhtikuussa; pääsiäisen ajankohta vaihtelee hieman vuosittain. Pienet virpojat ilahduttavat koristelluilla oksillaan jo pääsiäistä edeltävänä palmusunnuntaina.
Pääsiäinen on kevään suuri ruokajuhla. Perinteisiä pääsiäisruokia ovat lammas ja karitsa sekä erilaiset kanamunaruoat, mutta juhlaruokana maistuvat mainiosti myös pääsiäiskana, uunilohi tai vegaaninen pata. Pääsiäismenun voi valita omista suosikeista. Miltä kuulostaisi myös gluteenittomaksi menuksi sopiva yhdistelmä karitsaa ja sitruunarisottoa. Pääsiäisenä syödään myös sesongin antimia, esimerkiksi parsakausi ajoittuu usein sopivasti samaan aikaan. Helppo ja edullinen pääsiäisruoka voi olla vaikkapa raikas parsa-sitruunapasta tai helppo sitruunakana.
Pääsiäisen jälkiruoista tunnetuimpia ovat mämmi ja suklaamunat. Mämmiä voi herkutella sellaisenaan vaniljakastikkeen kera tai käyttää mämmimousseen, -mutakakkuun tai -jäätelöön, suklaamunat taas koristavat monet tutut herkut, kuten mokkapalat, pääsiäisasuun. Perinteisen pashan voi tehdä itse tai ostaa kaupasta. Leivonnaisista pöydässä ilahduttavat rahkapiirakka ja rahkapullat sekä monet sitruunaa, mangoa tai passionhedelmää sisältävät herkut. Pääsiäiskakku koristellaan suklaamunilla tai muotoillaan jättisuureksi pääsiäismunaksi. Suosittuja pääsiäiskakkuja ovat myös mangojuustokakku ja lapsillekin takuulla maistuva Kinder-kakku.