Pääsiäisen lammaspaisti
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Pääsiäisen perinneruoka, lammaspaisti, marinoituu ja hautuu uunissa mureaksi. Kastike kruunaa paistiaterian. Lisukkeeksi sopivat perunat, uunikasvikset, herneet, uunitomaatit sekä minttuhyytelö.
| 2 kg | lammaspaisti |
| Maustamiseen | |
|---|---|
| 1 dl | öljyä |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | rosmariinia |
| 1 rkl | timjamia |
| 2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 10 kpl | valkosipulinkynttä |
| Kastike | |
| 4 dl | paistin paistolientä |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| vettä | |
| 1 dl | kermaa |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1/4 tl | mustapippuria |
| 1/4 tl | rosmariinia |
| 1/4 tl | timjamia |
| 1/2 tl | suolaa |
- 1.
Sulata paisti jääkaapissa (1 vrk), jos käytät jäistä paistia. Poista lihasta kalvot.
- 2.
Valmista maustetahna. Sekoita öljyyn rosmariini, timjami, mustapippuri, suola ja pilkotut valkosipulinkynnet. Hiero tahna lihaan. Nosta paisti pussiin ja anna marinoitua 2 vrk. Käännä pussia tarvittaessa.
- 3.
Ota paisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja hiero suola lihan pintaan. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti pussiin. Sulje pussi ja leikkaa kulmaan saksilla reikä, jotta höyry ei puhkaise pussia. Kypsennä 130 asteessa n. 3 tuntia. Kypsän lampaan sisälämpötila on n. 75 astetta.
- 4.
Kaada liemi pussin aukosta siivilän läpi kattilaan. Valmista siitä myöhemmin kastike. Nosta liha folion päälle. Kääri liha folioon ja anna levähtää n. puoli tuntia ennen leikkaamista.
- 5.
Valmista kastike lihan levähtäesä. Kuumenna liemi. Jos ruokailijoita on enemmän, valmista kastiketta kaksinkertainen määrä. Sekoita vehnäjauhoista ja vedestä löysä suurus ja kaada se kiehuvan liemen joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä muutama minuutti. Lisää kerma ja mausteet.
- 6.
Leikkaa paisti ja tarjoa kastikkeen ja perunoiden kanssa.
Pääsiäisen lammaspaisti
Pääsiäisen perinneruoka, lammaspaisti, marinoituu ja hautuu uunissa mureaksi. Kastike kruunaa paistiaterian. Lisukkeeksi sopivat perunat, uunikasvikset, herneet, uunitomaatit sekä minttuhyytelö.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 kg | lammaspaisti |
Maustamiseen | |
| 1 dl | öljyä |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | rosmariinia |
| 1 rkl | timjamia |
| 2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 10 kpl | valkosipulinkynttä |
Kastike | |
| 4 dl | paistin paistolientä |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| vettä | |
| 1 dl | kermaa |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1/4 tl | mustapippuria |
| 1/4 tl | rosmariinia |
| 1/4 tl | timjamia |
| 1/2 tl | suolaa |
Valmistus (Uuni 130°C)
- 1
Sulata paisti jääkaapissa (1 vrk), jos käytät jäistä paistia. Poista lihasta kalvot.
Määrä Ainesosa 2 kg lammaspaisti - 2
Valmista maustetahna. Sekoita öljyyn rosmariini, timjami, mustapippuri, suola ja pilkotut valkosipulinkynnet. Hiero tahna lihaan. Nosta paisti pussiin ja anna marinoitua 2 vrk. Käännä pussia tarvittaessa.
Määrä Ainesosa 1 dl öljyä 1 rkl rosmariinia 1 rkl timjamia 2 tl rouhittua mustapippuria 10 kpl valkosipulinkynttä - 3
Ota paisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja hiero suola lihan pintaan. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti pussiin. Sulje pussi ja leikkaa kulmaan saksilla reikä, jotta höyry ei puhkaise pussia. Kypsennä 130 asteessa n. 3 tuntia. Kypsän lampaan sisälämpötila on n. 75 astetta.
Määrä Ainesosa 1 rkl suolaa - 4
Kaada liemi pussin aukosta siivilän läpi kattilaan. Valmista siitä myöhemmin kastike. Nosta liha folion päälle. Kääri liha folioon ja anna levähtää n. puoli tuntia ennen leikkaamista.
- 5
Valmista kastike lihan levähtäesä. Kuumenna liemi. Jos ruokailijoita on enemmän, valmista kastiketta kaksinkertainen määrä. Sekoita vehnäjauhoista ja vedestä löysä suurus ja kaada se kiehuvan liemen joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä muutama minuutti. Lisää kerma ja mausteet.
Määrä Ainesosa 4 dl paistin paistolientä 3 rkl vehnäjauhoja vettä 1 dl kermaa 1 rkl hunajaa 1/4 tl mustapippuria 1/4 tl rosmariinia 1/4 tl timjamia 1/2 tl suolaa - 6
Leikkaa paisti ja tarjoa kastikkeen ja perunoiden kanssa.
Ravintosisältö
374
Energiaa kcal
1564
Energiaa kj
16,0 g
Rasvaa
6,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
2,8 g
Hiilihydraatteja
0,1 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
53,9 g
Proteiinia
1,3 g
Suolaa
374
Energiaa kcal
1564
Energiaa kj
16,0 g
Rasvaa
6,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
2,8 g
Hiilihydraatteja
0,1 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
53,9 g
Proteiinia
1,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 dl Öljyä, 1 rkl Suolaa, 1 rkl Rosmariinia, 1 rkl Timjamia, 3 rkl Vehnäjauhoja, Vettä, 1 dl Kermaa, 1 rkl Hunajaa, 0,25 tl Mustapippuria, 0,25 tl Rosmariinia, 0,25 tl Timjamia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























