Pääsiäisen lammaspaisti

Arvostele resepti
8 Annosta

Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Pääsiäisen perinneruoka, lammaspaisti, marinoituu ja hautuu uunissa mureaksi. Kastike kruunaa paistiaterian. Lisukkeeksi sopivat perunat, uunikasvikset, herneet, uunitomaatit sekä minttuhyytelö.

Ainekset (8 annosta)

MääräAinesosa
2 kglammaspaisti

Maustamiseen

1 dlöljyä
1 rklsuolaa
1 rklrosmariinia
1 rkltimjamia
2 tlrouhittua mustapippuria
10 kplvalkosipulinkynttä

Kastike

4 dlpaistin paistolientä
3 rklvehnäjauhoja
vettä
1 dlkermaa
1 rklhunajaa
1/4 tlmustapippuria
1/4 tlrosmariinia
1/4 tltimjamia
1/2 tlsuolaa

Valmistus (Uuni 130°C)

  1. 1

    Sulata paisti jääkaapissa (1 vrk), jos käytät jäistä paistia. Poista lihasta kalvot.

    MääräAinesosa
    2 kglammaspaisti
  2. 2

    Valmista maustetahna. Sekoita öljyyn rosmariini, timjami, mustapippuri, suola ja pilkotut valkosipulinkynnet. Hiero tahna lihaan. Nosta paisti pussiin ja anna marinoitua 2 vrk. Käännä pussia tarvittaessa.

    MääräAinesosa
    1 dlöljyä
    1 rklrosmariinia
    1 rkltimjamia
    2 tlrouhittua mustapippuria
    10 kplvalkosipulinkynttä
  3. 3

    Ota paisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja hiero suola lihan pintaan. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti pussiin. Sulje pussi ja leikkaa kulmaan saksilla reikä, jotta höyry ei puhkaise pussia. Kypsennä 130 asteessa n. 3 tuntia. Kypsän lampaan sisälämpötila on n. 75 astetta.

    MääräAinesosa
    1 rklsuolaa
  4. 4

    Kaada liemi pussin aukosta siivilän läpi kattilaan. Valmista siitä myöhemmin kastike. Nosta liha folion päälle. Kääri liha folioon ja anna levähtää n. puoli tuntia ennen leikkaamista.

  5. 5

    Valmista kastike lihan levähtäesä. Kuumenna liemi. Jos ruokailijoita on enemmän, valmista kastiketta kaksinkertainen määrä. Sekoita vehnäjauhoista ja vedestä löysä suurus ja kaada se kiehuvan liemen joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä muutama minuutti. Lisää kerma ja mausteet.

    MääräAinesosa
    4 dlpaistin paistolientä
    3 rklvehnäjauhoja
    vettä
    1 dlkermaa
    1 rklhunajaa
    1/4 tlmustapippuria
    1/4 tlrosmariinia
    1/4 tltimjamia
    1/2 tlsuolaa
  6. 6

    Leikkaa paisti ja tarjoa kastikkeen ja perunoiden kanssa.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 dl Öljyä, 1 rkl Suolaa, 1 rkl Rosmariinia, 1 rkl Timjamia, 3 rkl Vehnäjauhoja, Vettä, 1 dl Kermaa, 1 rkl Hunajaa, 0,25 tl Mustapippuria, 0,25 tl Rosmariinia, 0,25 tl Timjamia.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Sanna Autio
Kuvat:
Timo Viljakainen
22.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä