Sitruunarisotto
30 min

Nappaa talteen!
Risotto on osoitus rakkaudesta ruokaan – ja syöjään! Tarjoa pieni annos sitruunarisottoa alku- tai väliruokana tai tee siitä kokonainen pääruoka. Raikas sitruunarisotto on upea lisuke kala- tai kanaruoalle.
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 rkl | voita |
| 50 g | parmesaanijuustoa raastettuna |
| Lisäksi | |
|---|---|
| ruukkua basilikaa | |
| parmesaania | |
- 1.
Tee ensin kasvisliemi. Mittaa vesi ja liemikuutiot kattilaan. Kiehauta ja pidä liemi lämpimänä.
- 2.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää riisi ja jatka kuullottamista sekoitellen, kunnes riisi on läpikuultavaa.
- 3.
Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin melkein kokonaan. Lisää sitten kauhallinen kuumaa kasvislientä. Lisää uusi kauhallinen lientä, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa lientä lisäten ja välillä sekoittaen, kunnes riisi on napakan kypsää. Katso riisin kypsymisaika pakkauksesta (noin 16–20 minuuttia).
- 4.
Pese sitruuna risoton kypsyessä, raasta sen kuori ja purista mehu pieneen astiaan. Sekoita mehu ja kuoriraaste valmiiseen risottoon. Sekoita myös pippuri, voi ja juusto risottoon. Viimeistele risotto halutessasi basilikalla ja juustolastuilla.
Sitruunarisotto
arvosana4/5
30 min
Risotto on osoitus rakkaudesta ruokaan – ja syöjään! Tarjoa pieni annos sitruunarisottoa alku- tai väliruokana tai tee siitä kokonainen pääruoka. Raikas sitruunarisotto on upea lisuke kala- tai kanaruoalle.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 rkl | voita |
| 50 g | parmesaanijuustoa raastettuna |
Lisäksi | |
| ruukkua basilikaa | |
| parmesaania | |
Valmistus
- 1
Tee ensin kasvisliemi. Mittaa vesi ja liemikuutiot kattilaan. Kiehauta ja pidä liemi lämpimänä.
Määrä Ainesosa 1 l vettä 2 kpl kasvisliemikuutiota - 2
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää riisi ja jatka kuullottamista sekoitellen, kunnes riisi on läpikuultavaa.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 1 kpl valkosipulinkynttä 2 rkl rypsiöljyä 3 dl risottoriisiä - 3
Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin melkein kokonaan. Lisää sitten kauhallinen kuumaa kasvislientä. Lisää uusi kauhallinen lientä, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa lientä lisäten ja välillä sekoittaen, kunnes riisi on napakan kypsää. Katso riisin kypsymisaika pakkauksesta (noin 16–20 minuuttia).
Määrä Ainesosa 2 dl valkoviiniä - 4
Pese sitruuna risoton kypsyessä, raasta sen kuori ja purista mehu pieneen astiaan. Sekoita mehu ja kuoriraaste valmiiseen risottoon. Sekoita myös pippuri, voi ja juusto risottoon. Viimeistele risotto halutessasi basilikalla ja juustolastuilla.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 2 rkl voita 50 g parmesaanijuustoa raastettuna ruukkua basilikaa parmesaania
Ravintosisältö
454
Energiaa kcal
1900
Energiaa kj
18,5 g
Rasvaa
7,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
52,5 g
Hiilihydraatteja
1,3 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
9,0 g
Proteiinia
2,8 g
Suolaa
454
Energiaa kcal
1900
Energiaa kj
18,5 g
Rasvaa
7,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
52,5 g
Hiilihydraatteja
1,3 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
9,0 g
Proteiinia
2,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: parmesaania.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























