Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Lipstikka

Kokeile lipstikkaa liemikuution tilalla – vahva-arominen yrtti antaa umamista makua kastikkeisiin, patoihin ja keittoihin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 1.2.2021
Muokattu: 22.3.2021
Moniin ruokiin sopiva lipstikka kannattaa ottaa osaksi keittiön maustekaappia. Selleriltä maistuva yrtti sopii erityisen hyvin suolaisiin ruokiin, mutta kokeilunhaluiset kokit lisäävät sitä myös vaniljajäätelöön.

Tanakkavartinen lipstikka muistuttaa ulkonäöltään lehtipersiljaa ja tuoksu tuo mieleen varsisellerin. Selleriä on myös lipstikan maussa, samoin kuin purjoa ja palsternakkaa.

Saksankielisissä maissa lipstikka tunnetaan nimellä Maggikraut, sillä se on lihaliemikuutioiden alkuperäinen mauste. Kokeile lipstikkaa siis rohkeasti ruokiin, joissa käyttäisit tavallisesti liemikuutiota. Se tuo herkullista makua niin keittoihin, kastikkeisiin, patoihin ja muhennoksiin kuin riisin ja pastan keitinveteen. Lisää lipstikka ruokiin kypsentämisen alkuvaiheessa.

Voit käyttää lipstikkaa resepteissä myös varsisellerin tilalla tai korvata sillä osan suolasta. Lipstikka on varsiselleriä voimakkaampaa, joten pienempikin määrä riittää.

Lipstikka sopii ruoanlaittoon juuriaan myöten. Hienonna yrtin nuoria versoja salaatteihin ja salaatinkastikkeisiin tai mausta lipstikkasilpulla kesän kiinnostavin vaniljajäätelö. Niin lehdet, varret kuin juuret sopivat ruokien maustamiseen joko tuoreena tai kuivattuna. Kuivattu lipstikka on tuoretta voimakkaampaa.

Kokeile lipstikkaa näihin resepteihin

Lipstikka tuo ihanaa makua näihin keittoihin, patoihin ja muhennoksiin. Voit surauttaa lipstikasta myös yrttiöljyä, yrttisuolaa tai maukkaan peston pastalle.

Oi ihanat yrtit! Katso lisää vinkkejä ja reseptejä yrttien käyttöön