Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jay Rayner

Maailman pelätyin ravintolakriitikko tekee varaukset salanimellä ja pitää juustopaahtoleivistä – lue 5 faktaa Jay Raynerista

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
Richard Saker/REX/All Over Press
Julkaistu: 3.4.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Satojen ravintoloiden kriitikko Jay Rayner on suomalaisille tuttu etenkin Masterchef-sarjan tuomarina. Pian palkittu toimittaja nähdään myös Food Market Herkun mainoskasvona.

Maailman pelätyimmäksi ravintolakriitikoksikin mainittu Jay Rayner on suomalaisille tuttu etenkin Masterchef-sarjan tuomarina. Pian palkittu toimittaja nähdään myös Food Market Herkun mainoskasvona.

1) Palkittu toimittaja

Leedsin yliopistossa politiikkaa opiskellut Rayner palkattiin Observer-lehteen valmistumisvuotenaan 1988. Siellä hän työskentelee tälläkin hetkellä. Uransa aikana hän on voittanut useita arvostettuja palkintoja ravintolakriitikkona ja hän on ansioitunut myös muun muassa tasa-arvoaiheisissa artikkeleissa. Sanomalehtien lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Cosmopolitan- ja Esquire-lehdissä, radiossa sekä televisiossa.

2) Pöytävaraus salanimellä

Raynerilta kysytään usein, miten hän voi maailmankuuluna kriitikkona välttyä siltä, että ravintolat palvelisivat häntä paremmin tunnistettuaan hänet. Hän tekee pöytävaraukset salanimellä ja uskoo, että annosten valmistelu on suuri osa kokonaisuuden onnistumista eli sitä ei voi tehdä vasta hänen saavuttuaan paikalle. Loppujen lopuksi kyse on hänen mukaansa kuitenkin siitä, miten hyvin hän onnistuu kirjoittamisessa, ei henkilöllisyytensä salaamisessa.

3) Nirpistelee tölkkipavuille

Haastattelussaan Guardianille Rayner mainitsee ruokainhokikseen tölkkipavut. Hän ei paljasta, kelpaavatko brittiläiseen aamiaiseen perinteisesti kuuluvat pavut lautaselle muutoin kuin tölkistä. Miehen lohturuoka löytyy kuitenkin brittikeittiöstä: juustopaahtoleipä maistuu kotona kokkaavalle kriitikolle.

4) Yksi ruokakäsky yli muiden

Rayner on julkaissut kaikkiaan kuusi tietokirjaa. Kirjassaan The Ten (Food) Commandments (2016) hän esittelee kymmenen käskyä ruokaintoilijoille. Tärkeimpänä hän pitää kuudetta käskyä, jonka mukaan ruokaseura tulee valita hyvin tarkkaan. Huonossa seurassa mikään ei maistu miltään.

Tietokirjojen lisäksi Raynerilta on ilmestynyt neljä fiktiivistä teosta.

5) Näppäimistöltä koskettimille

Terävän kynän lisäksi Rayner on kunnostautunut jazz-pianistina. Vuodesta 2012 lähtien Rayner on keikkaillut yhtyeensä The Jay Rayner Quartetin kanssa. Kappaleiden aiheet pyörivät luonnollisesti ruuan ja juoman ympärillä.

Rayner tunnetaan myös näistä:

  • Pitää viikottaista radioshowta Kitchen Cabinet Show, joka kerää peräti 2 miljoonaa kuulijaa.

  • Haukkui täysin kolmen Michelin-tähden pariisilaisravintola Le Cinq'n. Arvostelu ilmestyi The Guardianissa 9.4.2017. Tämä oli Jay Raynerin kaikkien aikojen luetuin ravintolakritiikki.