Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Veriappelsiini

Veriappelsiini

Sesongissa nyt: makeat ja mehukkaat veriappelsiinit ovat täällä!

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.1.2020
Muokattu: 18.12.2020
Pienten ja makeiden veriappelsiinien lyhyehkö satokausi kestää vain tammikuusta maaliskuuhun. Onneksi näitä terveellisiä C-vitamiinipommeja voi syödä silloin vaikka joka päivä. Kauniin punasävyinen veriappelsiini piristää myös suolaisia ruokia ja leivonnaisia.

Veriappelsiini ihastuttaa värillään ja maullaan

Ihanan makeaa, koukuttavan hapanta ja vastustamattoman mehukasta – veriappelsiini on sitrushedelmä parhaimmillaan. Lisäiloa veriappelsiinien syömiseen tuo hedelmälihan vaihteleva väri, joka paljastuu vasta leikatessa. Veriappelsiini voi olla sisältä täysin punainen, hauskan viirukas tai kokonaan oranssi tavallisen appelsiinin tapaani. Väri ei kuitenkaan vaikuta makuun, sillä punaisuus vaihtelee jopa saman puun appelsiineissa.

Kauniin värin lisäksi veriappelsiineissa on reilusti C-vitamiinia. Päivän annoksen saa jo yhdestä hedelmästä. Monia ihastuttaa myös hedelmän ohut kuori ja se, ettei sen ja hedelmälihan välissä ole juuri lainkaan karvaan makuista valkoista osaa.

Alun perin veriappelsiinit ovat kotoisin Italian Sisiliasta, mutta nykyään niitä viljellään myös esimerkiksi Espanjassa ja Kaliforniassa. Veriappelsiinit vaativat punastuakseen aivan tietynlaiset olosuhteet: päivien on oltava lämpimiä ja öiden kylmiä. Siksi hedelmän satokausi on suhteellisen lyhyt.

Näin käytät veriappelsiinia ruoanlaitossa ja leivonnassa

Syö veriappelsiini sellaisenaan, purista se mehuksi tai lisää lohkoja salaatteihin ja jälkiruokiin. Mehusta voi tehdä myös drinkkejä, salaatinkastikkeen tai alkuvuoden herkullisimman risoton liemen. Appelsiinin tavoin veriappelsiini sopii uunilohen, kanan, uunijuuresten ja kuskusin seuraan. Vai tekisitkö ihanan helpon ja herkullisen possetin?

Käytä veriappelsiini kuorta myöten

Huolellisesti pestystä veriappelsiinista voi käyttää myös kuoren. Raasta kuori ja ripottele sitä ruokiin mausteeksi, kuten valkosuklaa-veriappelsiinimoussessa. Tai käytä pesty hedelmä kuorineen lämpimiin ruokiin ja leivonnaisiin, kuten veriappelsiini-fetasalaattiin tai veriappelsiinikeikauskakkuun. Kypsentyessään kuori muuttuu pehmeäksi ja syötäväksi.

Talvi on sitrusten aikaa!