Erja Häkkinen fann sitt hem i Monaco: "Nya modiga grepp" - Yhteishyvä

Erja Häkkinen fann sitt hem i Monaco: "Nya modiga grepp"

Monacosta kotinsa löytänyt Erja Häkkinen: "Lähden rohkeasti uuteen"

Erja Häkkinen har sagt ja flera gånger i sitt liv. Bland annat därför väljer många finländare att semestra på Rivieran. Hennes ja har också förändrat finländarnas inställning till marketarnas kollektioner.

some.share_label
contributors.writer
Niina Korhonen
contributors.photo_set_up
Katariina Kaatrasalo
contributors.photo
SOK

Den första veckan hade Erja Häkkinen en stor klump i halsen – vart hon än vände blicken såg hon bara äldre förnäma damer med dyrbara pärlsmycken. Antalet konstutställningar var hela två och på en vecka hade hon sett allt. Det första intrycket av Monaco var alltså inte särskilt inspirerande för en ung dam som hade vant sig vid ett omväxlande och händelserikt liv i storstaden Paris. Nu, 20 år senare, har hon en annan syn på sin hemstad.

"Den första tiden i Monaco kändes tung, men barnen förändrade mitt liv. I dag har jag många vänner och nära kontakt med andra mammor. Vi äter lunch, reser, umgås och pratar om bland annat barnen och deras skolgång. Monaco är en mycket trevlig miljö för barn", säger 54-åriga Erja Häkkinen.

Hennes idrottsintresserade barn Hugo, 15, och Aina, 11, är på fotbollsträning när hon slår sig ned på sin favoritrestaurang i hamnen. Från hamnen har man utsikt över en stor del av det lilla furstendömet som sträcker sig upp mot bergen som en kil.

Den här vårdagen är staden allt annat än lugn inför den stundande Formel 1-tävlingen, Monacos Grand Prix, hyvlas den gamla asfalten bort från gatorna och ersätts med ny. Bilarnas depåer byggs på gatorna och terrasserna i området Monte Carlo.

"Det här är vårt hem. Barnen är födda i Frankrike och de har sina skolor och vänner här i Monaco. Människor frågar fortfarande varför jag bor kvar här – av någon anledning anser många att jag borde ha flyttat tillbaka till Finland efter skilsmässan från barnens far. Om det hade varit aktuellt att flytta hade nog destinationen varit Paris!", säger Erja Häkkinen leende.

Globetrotter

Fastän Erja Häkkinen blev känd via sin exman, Formel 1-föraren Mika Häkkinen, hade hon en egen karriär i bagaget. Under hälften av sitt dåvarande liv hade hon rest världen runt som representant för resebranschen.

I början av resekarriären flög "flickan från Kymmenedalen" välbärgade finländare till exotiska resmål runtom i världen och därefter arbetade hon som platschef i Paris och Bryssel. Under vintermånaderna jobbade hon med kontorsuppgifter på Kanarieöarna. Mellan varven har hon också hunnit arbeta som modell och som TV-värd.

"Turen och lyckan har nog stått mig bi. Jag har träffat människor som har litat på mig och hjälpt mig framåt i livet, men min positiva inställning och förmåga att tacka ja till nya och spännande erbjudanden har också bidragit till att jag mår bra", säger Erja Häkkinen.

Parisiskan riktade blicken mot Monaco när hon fick höra att Rivieran hade börjat locka finländska turister och resenärer. Hon diskuterade situationen med sin chef och vips hade hon packat sin resväska och var på väg till Rivieran.

"Jag anlände till Nice, kartlade hotellutbudet och gjorde upp planer och dokument. Min tanke var att återvända till Paris, men sedan träffade jag barnens far. Det var alltså en räcka av händelser som ledde till att jag lever och bor här i dag", säger hon.

Monaco ligger på en halv timmes bilfärd från det allt populärare resmålet Nice.

Iver och engagemang

Har Erja Häkkinen blivit tokig? Upptakten till frågan, som ställdes i ett direktsänt finländskt radioprogram i september i fjol, var hennes och den svenske fotbollspelaren Tomas Brolins påstådda modekoncept Ampris som skulle introducera de tre amerikanska sportklädesmärkena Starter, Danskin och Cheetah på den finländska marknaden.

Som vi alla vet i dag handlade det hela om ett marknadsföringsjippo regisserat och iscensatt av Prisma. De aktuella kvalitetsplaggen började säljas i marketarna.

"Medierna var mer än nyfikna på kläderna och kollektionerna och de försökte pumpa oss på information. Tomas och jag ljög aldrig, men vi lät bli att berätta hela sanningen. Människor bildade sin egen uppfattning om vad som egentligen var på gång", säger Häkkinen med glimten i ögat.

Hon njöt av sin roll i "konspirationen".

"När jag blev tillfrågad om jag ville delta i Ampris-lanseringen svarade jag ja på stående fot. Visst kunde planerna ha avslöjats och lett till en pinsam situation, men utan spänning och risktagning är livet trist och tråkigt. Jag är nog lite tokig eftersom jag engagerar mig i både det ena och det andra med stor iver, men jag har aldrig ångrat mina tilltag. Ibland måste man avlägsna sig från sitt bekvämlighetsområde för att känna att man lever."

Mode för alla

När Prisma under våren kompletterade sitt konfektionsurval genom att återinföra de klassiska märkena Jackpot och Cottonfield stödde Erja Häkkinen tilltaget.

Vad får "monegasken" att gång på gång slå ett slag för Prismas marketmode?

"Orsaken är nog min allmänna inställning – jag gör gärna saker som gagnar andra, jag försöker se saker ur andra människors synvinkel och jag deltar gärna i volontärarbete."

Hon tilltalas av Prisma-kollektionernas förmånlighet och lämplighet för barnfamiljer.

"Tillgängligheten är a och o. Det är utmärkt att man kan handla till exempel moderna träningsplagg av hög kvalitet till barnen i en dagligvaruaffär. Det finns ett klart behov av vardagsaffärer i vilka konsumenten kan välja personliga plagghelheter i stället för standardlösningar. Prissättningen bör vara sådan att alla har råd att köpa moderiktiga plagg av hög kvalitet och därför har marketarna sin givna plats i konfektionsbranschen", säger hon.

Förnuft och diamanter

När Erja Häkkinen handlar kläder brukar hon anlita sina vänner som smakråd eftersom deras smak rimmar med hennes. Det första hon tittar på är tvättlappen – kläder som kan spänna, är sydda av konstfibrer eller kräver kemtvätt får inte plats i hennes garderob.

"Kläder bör vara bekväma och praktiska. På fritiden trivs jag bäst i leggings och stickade klänningar. Mitt förstånd och mina erfarenheter har ökat med åldern och i dag undviker jag aktivt felaktiga inköp", säger hon .

Det stämmer nog: Hon är klädd i en ledig stickad blå klänning och svarta fritidsskor prydda av små och stora konstgjorda diamanter.

"Ifråga om arbetskläder följer jag en strikt kod eftersom kläderna bör signalera trovärdighet och respekt för motparten samt rimma med det företag eller den produkt man representerar", säger Häkkinen som samarbetar med fyra olika företag.

Hon har fått gå längs röda mattor flera gånger.

"Det är en fascinerande men tuff värld. Många inser inte att framgången föregås av oerhört mycket krävande arbete. Festernas galablåsor är direktreklam för kläddesignarna, som också har fått lägga manken till för sin framgång", säger hon.

Rättframhet lönar sig

På Erja Häkkinens lunchtallrik, som ser ut som ett litet konstverk, ligger en vackert stekt fisk, några ärtskidor och en bit broccoli. Anrättningen pryds av en läckert grön sås. Som måltidsdryck har hon valt ett vitt vin som rimmar med fiskens aromer. Eftersom Häkkinen besöker restaurangen regelbundet är hon väl förtrogen med menyn.

I oktober fyller hon 55 år och är definitivt du med sig själv.

"Mitt goda självförtroende är dels medfött, dels betingat av miljön. Jag uppskattar människor som i likhet med mig själv engagerar sig med hull och hår. Många av mina nära vänner har stärkt min självkänsla genom att uppmana mig att vara den jag är och inte försöka framstå som någon annan."  

Oavsett vad det handlar om förespråkar hon rättframhet och en positiv attityd.

"Livet är lättare om man är ärlig och säger vad man tycker, men man bör naturligtvis lyssna till och beakta andras åsikter", säger Häkkinen.

Skärgårdslycka

Erja Häkkinen har en finländsk manlig vän som hon och barnen besöker regelbundet. I sommar bär det åter av till skärgården och hans sommarhus.

Häkkinens öppenhet och rättframhet får livet i naturens sköte att fungera friktionsfritt. När Erjas barn besökte det spartanska sommarhuset första gången blev de fascinerade av enkelheten. Som dusch fick de använda ett ämbar med vatten.

"Fastän jag bor och lever i Monaco är jag finländare i själ och hjärta. Jag har mycket kontakt med finländare och jag följer regelbundet med den finländska politiken. Barnen upplever sig delvis som finländare och känner till de finländska traditionerna."

Förra sommaren följde dottern Ainas väninna från Monaco med till skärgården. Hon blev hänförd av den exotiska och annorlunda upplevelsen. Häkkinen berättar att fransmännen och mone­gaskerna är mycket intresserade av landet i norr, framför allt av sommar-Lappland. Kanske hon säger ja även den här gången och börjar främja turismen till Finland? Hon har alla förutsättningar att lyckas.

"I sommar tänker jag koppla av, njuta av semestern och fiska ål med mina nära och kära", avrundar Erja Häkkinen.

Erjas kläder är ur Prismas Jackpot vårkollektion. Accessoarerna är rekvisita från Prisma.

Erja Häkkinens tips: Packa rätt inför en stadssemester

publication_info.published_label: 25.5.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label