Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko suosikkijuureksen 9 upeaa makuparia? Näillä teet punajuuresta entistäkin parempaa ruokaa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 2.11.2021
|
Muokattu: 3.11.2021
Saatat rakastaa punajuuren ja vuohenjuuston yhdistelmää. Vai oletko enemmän sipulikeolla kruunatun lindströminpihvin ystävä? Tervetuloa tutustumaan punajuuren kaveripiiriin, johon kuuluu yhdeksän mainiota makuparia. Mikä niistä on sinun mielestäsi paras, entä yllättävin?

1. VILJAT + PUNAJUURI

Punajuuren lempivilja on ohra. Se loistaa esimerkiksi punajuuririsoton kotoisassa vastineessa, punajuuriohratossa. Ohrasuurimot lisäävät makua ja rakennetta jauheliha-punajuurilaatikkoon ja muihin uunissa valmistuviin kiusauksiin ja punajuurivuokiin sekä tietysti herkullisen mehevään lihattomaan punajuurilaatikkoon, joka on sellaisenaan maukas arkiruoka tai upea lisuke vaikka joulupöytään. Kokeile ohran tilalla joskus myös ruokakauraa, ja muista punainen juurikas leivonnassa. Raasta sitä mauksi ja väriksi vaikka sämpylätaikinaan.

2. VUOHENJUUSTO + PUNAJUURI

Ravintoloiden klassisin kasvisruoka lienee annos, jossa on punajuurta ja vuohenjuustoa. Kun haluat kokata tavallista fiinimmin, tee alkuruoaksi vuohenjuustolla ja punajuuritahnalla lastatut bruschettat. Tai viipaloi punajuuresta ohuen ohut punajuuricarpaccio ja tarjoa se vuohenjuustokastikkeen kanssa. Hapokas ja sopivan suolainen vuohenjuusto taittaa punajuuren makeuden. Myös feta ja sinihomejuusto toimivat samoin. Kokeile vaikka fetajuustokermaa punajuurisosekeiton kanssa!

3. SMETANA + PUNAJUURI

Punajuuri arvostaa hapokasta vastanäyttelijää. Siksi punajuuriruoan kermaksi kannattaa valita smetana tai ranskankerma. Perinteinen punajuurikeitto eli venäläinen borssikeitto viimeistellään tietysti smetananokareella, mutta sipaise smetanaa tai ranskankermaa myös hauskan rosolligaletten pohjalle. Ja kun teet punajuurilaatikon, pyöräytä siihenkin vähän smetanaa tai ranskankermaa.

4. SILLI + PUNAJUURI

Pohjoisten vesien rasvaiset kalat uivat mielellään punajuuren seuraan. Punajuuri-sillikaviaari, punainen sillisalaatti ja sillillä rikastettu jouluinen rosolli ovat tästä oivia esimerkkejä. Makeat punajuurikuutiot ovat täydellinen pari suolaiselle sillille. Silliä kesympi silakka on omiaan punajuurilaatikkoon, jossa on mukana lempeää perunaa. Etikkapunajuurilla sävytetty silakkalaatikko siirtyy kertakokkauksella 2020-luvulle.

5. PIPARJUURI + PUNAJUURI

Kaupan punajuuri-piparjuurisalaatti ei voi olla väärässä! Punajuuri ja piparjuuri todellakin sopivat yhteen. Yhdistä ne savulohipiirakassa, jonka voit muotoilla tähden malliseksi kranssiksi vaikka pikkujoulupöytään. Tai paahda punajuuret uunissa kuorineen ja tarjoa pirteän piparjuurimoussen kanssa. Niiden seuraan sopii vaikka perinteinen uunilohi.

6. SIPULI + PUNAJUURI

Punajuuripihvit voi tehdä todella monella tavalla, mutta yksi asia on kaikille punajuuripihveille yhteistä: niiden kanssa tarjotaan karamellisoitua sipulia. Tee perinteiset lindströminpihvit punajuuresta ja jauhelihasta tai muotoile sataprosenttiset kasvispihvit raastetusta punajuuresta. Kokeile myös veikeitä punajuurileikkeitä: leikkaa paksu viipale keitettyä punajuurta ja paista se leivitettynä. Lado lopuksi päälle kunnon keko paistettua sipulia.

7. MAUSTEKURKKU + PUNAJUURI

Retroruoat rakastavat etikkapunajuuria ja maustekurkkua. Näitä klassikkolisukkeita pitää olla tarjolla ainakin silloin, kun lautasella on vorschmackia. Mauste- ja suolakurkut sopivat punajuuren seuraan silloinkin, kun uunijuureksista syntyy lämmin paahdettu rosolli. Viimeistele kurkkukuutioilla myös jauhelihakastike, johon punajuuri solahtaakin superhelpossa muodossa, valmiina juureslevitteenä.

8. YRTIT + PUNAJUURI

Kun kokkaat punajuuresta, muista yrtit! Lisää patoihin ja uuniruokiin timjamia tai rosmariinia. Ne tykkäävät kuumentamisesta ja sopivat hienosti punajuuren maanläheiseen makuun. Kun paahdat punajuurilohkot uunissa, ryyditä ne ennen uuniin laittamista rosmariinilla ja myöhemmin vielä tuoreella tillillä. Myös basilika kannattaa lisätä ruokaan vasta lopuksi. Hyvä esimerkki on punajuuripasta, jossa on pastakastikkeena basilikalla maustettu punajuuripesto.

9. SUKLAA + PUNAJUURI

Kumman sinä valitset punajuuren kumppaniksi: valkosuklaan vai tumman suklaan? Ne molemmat tykkäävät pienestä punaisesta juureslisästä. Leivo uunipellillä laakea kakku, joka yhdistää punaisen red velvet -kakun ja suklaiset mokkapalat. Lisää jäähtyneen kakun päälle vielä ajatus porkkanakakusta: silkkisen pehmeä tuorejuustokuorrute – punajuurella pinkiksi värjättynä.

Lue lisää punajuuresta!