Punajuurigrissinit
60 min (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Italialaiset leipätikut eli grissinit saavat uutta väriä ja makua punajuuresta. Sämpyläjauhot tuovat mukavaa rouheisuutta taikinaan. Ripaus sormisuolaa viimeistelee herkulliset leipätangot. Tarjoa pinkit grissinit hummuksen ja tsatsikin kanssa.
| TAIKINAJUURI | |
|---|---|
| 100 g | (1 kpl) punajuurta |
| 2 dl | vettä |
| 2 tl | (½ ps) kuivahiivaa |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1 1/2 dl | sämpyläjauhoja |
| TAIKINAN LOPUT AINEKSET | |
| 3/4 tl | suolaa |
| 4 - 5 dl | sämpyläjauhoja |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| PINNALLE | |
| 1 1/2 tl | sormisuolaa |
- 1.
Pese ja kuori punajuuri. Raasta hienoksi raasteeksi.
- 2.
Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva ja hunaja veteen. Sekoita joukkoon 1,5 dl vehnäjauhoja ja punajuuriraaste. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään (esimerkiksi kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.
- 3.
Kun juuri kuplii, sekoita joukkoon suola ja osa jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.
- 4.
Leivo taikinasta tanko jauhotetulla alustalla. Jaa tanko 20 yhtä suureen osaan ja pyörittele palat ohuiksi noin 25 cm:n pituisiksi tangoiksi. Nosta tangot leivinpaperin päälle pellille. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 20 minuuttia.
- 5.
Voitele tangot kylmällä vedellä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä.
Punajuurigrissinit
Italialaiset leipätikut eli grissinit saavat uutta väriä ja makua punajuuresta. Sämpyläjauhot tuovat mukavaa rouheisuutta taikinaan. Ripaus sormisuolaa viimeistelee herkulliset leipätangot. Tarjoa pinkit grissinit hummuksen ja tsatsikin kanssa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
TAIKINAJUURI | |
| 100 g | (1 kpl) punajuurta |
| 2 dl | vettä |
| 2 tl | (½ ps) kuivahiivaa |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1 1/2 dl | sämpyläjauhoja |
TAIKINAN LOPUT AINEKSET | |
| 3/4 tl | suolaa |
| 4 - 5 dl | sämpyläjauhoja |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
PINNALLE | |
| 1 1/2 tl | sormisuolaa |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Pese ja kuori punajuuri. Raasta hienoksi raasteeksi.
Määrä Ainesosa 100 g (1 kpl) punajuurta - 2
Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva ja hunaja veteen. Sekoita joukkoon 1,5 dl vehnäjauhoja ja punajuuriraaste. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään (esimerkiksi kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.
Määrä Ainesosa 1 rkl hunajaa 2 tl (½ ps) kuivahiivaa 2 dl vettä 1 1/2 dl sämpyläjauhoja - 3
Kun juuri kuplii, sekoita joukkoon suola ja osa jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.
Määrä Ainesosa 3/4 tl suolaa 4 - 5 dl sämpyläjauhoja 2 rkl rypsiöljyä - 4
Leivo taikinasta tanko jauhotetulla alustalla. Jaa tanko 20 yhtä suureen osaan ja pyörittele palat ohuiksi noin 25 cm:n pituisiksi tangoiksi. Nosta tangot leivinpaperin päälle pellille. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 20 minuuttia.
- 5
Voitele tangot kylmällä vedellä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä.
Määrä Ainesosa 1 1/2 tl sormisuolaa
Vinkki: Keltaiset grissinit saat korvaamalla punajuuren porkkanaraasteella. Voit myös pyöritellä tangot siemenissä tai kuivatuissa yrteissä.
Vinkki: Leipätikut maistuvat myös ilmakuivattuun kinkkuun kiedottuina salaatin tai höyryävän keiton seurana.
Ravintosisältö
73
Energiaa kcal
307
Energiaa kj
1,7 g
Rasvaa
0,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
11,8 g
Hiilihydraatteja
1,2 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
2,0 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
73
Energiaa kcal
307
Energiaa kj
1,7 g
Rasvaa
0,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
11,8 g
Hiilihydraatteja
1,2 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
2,0 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl (½ ps) kuivahiivaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























