Juureslaarin värikästä sisältöä voit valmistaa ruoaksi kuten punajuurtakin – ja lukemattomin herkullisin tavoin. Puna-, kelta-, valko- ja raitajuuret ovat siis saman kasvin eri lajikkeet, joissa vain väriaineet ja niiden määrät vaihtelevat.
Juureslaarin värikästä sisältöä voit valmistaa ruoaksi kuten punajuurtakin.
Värit tuovat vaihtelua
Oletko jo tutustunut raitajuureen, jonka leikkuupinta tuo mieleen piparminttukarkin tai tikkataulun? Raidat haalenevat kypsennettäessä, mutta lempeän mieto maku on mitä mainioin vaikkapa juustotarjottimella.
Heleän väristä keltajuurikasta on helppo käsitellä, koska se ei värjää sormia eikä muita kasviksia esimerkiksi salaatissa. Maultaan mietoa ja makeaa valkojuurta voidaan pitää albiinona punajuurena.
Välty punajuuren värjäytymiltä
Jos kypsennät punajuuret keittämällä, jätä kuori, kanta ja juuri paikoilleen, jotta väri- ja ravintoaineet eivät vuoda keitinveteen. Kuori kypsät punajuuret suojahansikkaat käsissä, niin vältyt värjäytymiltä. Myös käsien öljyäminen ruokaöljyllä ennen kuorimista helpottaa vesiliukoisen värin irtoamista pesussa. Näppärä keihästää kypsän punajuuren haarukkaan ja riisuu sen käsin koskematta juuresveitsellä.
Käsien öljyäminen ruokaöljyllä ennen kuorimista helpottaa värin irtoamista.
Kun käsittelet punajuuria, käytä muovista leikkuulautaa ja pese se saman tien. Pinnaltaan ehjä muovilauta puhdistuu helposti myös tiskikoneessa. Puinen leikkuulauta kannattaa vähintäänkin suojata leivinpaperilla, kun ryhdyt raastamaan raakaa juuresta. Mahdollisia värjäytymiä voit poistaa hieromalla kostutettuun tahrakohtaan leivinsoodaa.
6 herkullista tapaa valmistaa juurikkaita
1. Paahda salaattiin
Kuori ja paloittele erivärisiä juurikkaita lohkoiksi. Pirskota päälle öljyä, yrttimausteita sekä suolaa ja pippuria. Paahda kypsiksi 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa juurikkaat vähän jäähtyneenä salaattipetille. Viipaloi mukaan mandariinia, lisää vuohenjuustoa sekä paahdettuja pähkinöitä tai pinjansiemeniä. Pirskota päälle raikasta vinegrettiä.
2. Lindströmin jäljillä
Raasta kuoritut punajuuret hienolla terällä ja lisää pari kolme desiä jauhelihamurekemassaan. Muotoile taikina pyöryköiksi, pihveiksi tai murekkeeksi. Voit käyttää myös kypsiä tai etikkasäilöttyjä punajuuria.
3. Hallå betor
Valmista yhdestä tai useammasta juurikkaasta maukas lisuke Skånen perunoiden tapaan eli hauduta pienet juureskuutiot silputun sipulin kanssa kermassa paistokasarissa. Mausteiksi sopivat suolan ja pippurin lisäksi timjami ja sitruunankuoriraaste. Notkista tarvittaessa maidolla tai kasvisliemellä.
4. Hävikistä herkkua
Kuori ja viipaloi kypsät juurikkaat kannelliseen lasipurkkiin. Valmista mausteliemi vedestä, limettimehusta, soijakastikkeesta ja seesamiöljystä. Mausta suola-, sokeri- ja chiliripauksella. Silppua mukaan tuoretta korianteria. Tarkista maku. Ravistele purkkia, jotta viipaleet maustuvat ja anna tekeytyä jääkaapissa puoli tuntia tai pidempään. Käytä sellaisenaan lisukkeena, salaatissa tai paahdetun ruisleivän päällä.
5. Kypsennä uuniperunan tapaan
Lado hyvin pestyt punajuuret uunivuokaan, pistele kuoret haarukalla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ja vartin ajan koosta riippuen. Leikkaa pehmeisiin punajuuriin viilto ja lusikoi sisuksiin haluamaasi täytettä. Kokeile vaikkapa valkosipulilla ja yrteillä maustettua ranskankermaa, johon hienonnat matjessilliä. Näin makuyhdistelmästä tulee rosollimainen.
(Vinkki: Kypsennä juurikkaita kerralla isompi satsi, niin riittää muihinkin ruokiin, kuten kohtiin 1, 2 ja 4.)
6. Soseuta samettinen soppa
Kuori ja paloittele punajuuret tai muut juurikkaat ja punasipuli. Keitä kypsiksi kasvisliemessä, pyöristä maku kermatilkalla ja homejuustomuruilla. Mausta pippurisekoituksella. Soseuta ja tarjoa keiton lisänä hyvää leipää.