Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hehkuvat juurekset: Puna-, kelta- ja raitajuuri ovat syksyn sadon voimajuureksia

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.10.2015
|
Muokattu: 15.1.2024
Tunnetko punajuuren? Entä kelta- ja raitajuuren? Ne kypsyvät maukkaiksi uunissa ja maistuvat esimerkiksi salaateissa, padoissa ja laatikoissa.

Punajuuri

Syksyn sadon voimajuures, punajuuri antaa ruoalle mehevyyttä, makua ja väriä. Punajuuren muoto vaihtelee pyöreistä pitkulaisiin ja sylinterimäisiin lajikkeisiin. Sokerijuurikkaan punaposkinen sukulainen sopii niin kylmiin kuin lämpimiin ruokiin hyvin kypsennettynä. Raakana punajuurta ei tule käyttää. Punajuurta ei suositella aivan pienille lapsille sen sisältämien nitraattien vuoksi.

Punajuurista valuu hehkuvan punaista väriainetta, jos niiden kuorta leikataan ennen keittämistä. Keitä punajuuret siis kokonaisina kuorineen. Älä leikkaa punajuuren juuripäätä pois. Näin maku ja väri sekä ravintoaineet pysyvät punajuuressa. Kuoren saa keitetystä punajuuresta parhaiten pois, kun sen jäähdyttää kylmässä vedessä. Kuori lähtee irti sormin työntämällä.

Punajuuri värjää muut ruoan raaka-aineet punaiseksi. Salaatissa punajuuri kannattaa asetella erilleen muista raaka-aineista tai nostaa eri astiaan, jos ei halua muiden ainesten värjääntyvän. Muista suojata työlauta voi- tai leivinpaperilla ennen punajuuren käsittelyä.

Tuore punajuuri on monipuolinen juures, joka sopii patoihin, pihveihin, keittoihin, laatikoihin ja salaatteihin. Tutuimpia punajuuriruokia ovat joulunajan rosolli ja venäläinen borssikeitto. Makean makunsa puolesta punajuuri sopii erityisen hyvin yhteen sinihomejuuston, vuohenjuuston tai fetajuuston kanssa. Yleisimmin punajuurta käytetään etikkasäilykkeinä. Kokonaiset punajuuret kypsyvät maukkaiksi kuorineen myös uunissa vuoassa karkean suolan päällä.

Kelta- ja raitajuuri

Punajuuren tavoin käytettävän keltajuuren oranssinhehkuinen ulkokuori paljastaa sisältään kullankeltaisen värin. Väri säilyy hyvin kypsennettäessä.

Puna-valkoraidallisen raitajuuren leikkauspinta on kuin tikkataulu. Toisinaan raidat saattavat puuttua kokonaan ja tällöin sisus on vaalea. Keitettäessä raitajuuren väri haalenee. Maultaan keltajuuri muistuttaa punajuurta, raitajuuri on hieman miedompi.

Faktaa & vinkkejä

  • Ravintoarvot: Punajuuri sisältää runsaasti kivennäisaineita, esimerkiksi kaliumia, kalsiumia, kuparia, magnesiumia, natriumia, rautaa ja sinkkiä. Lisäksi punajuuresta löytyy A-, B-, C- ja E-vitamiineja. Punajuuri sisältää 38 kcal/100 grammaa.
  • Säilytys: Juureksia säilytetään viileässä, +2–+5 asteessa. Säilytä niitä esimerkiksi paperipussissa, jolloin ne eivät kuivu.
  • Vinkki: Viinietikka tai sitruunamehu auttaa säilyttämään punajuuren hohtavan värin esimerkiksi keitossa.
  • Vinkki: Hiero käsiin öljyä ennen punajuurien käsittelyä. Se estää väriä tarttumasta käsiin.