Keltajuuri-pekonicarbonara

Nappaa talteen!
Herkkupastan sesonkijuuresversiossa loistaa keltajuuri. Paras kastike syntyy huoneenlämpöisistä kananmunista ja reilusta kourallisesta parmesaania.
| 400 g | spagettia |
| 3 l | vettä |
| 2 tl | suolaa |
| Kastike | |
|---|---|
| 1 kpl | (170 g) pekonia |
| 2 kpl | keltajuurta |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | öljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | (1/4 tl) mustapippuria |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | parmesaania raastettuna |
| 1/2 - 1 dl | pastan keitinvettä |
| 1 kpl | ruukku lehtipersiljaa |
- 1.
Suikaloi pekoni, kuori ja raasta keltajuuret. Kuori ja silppua valkosipulit.
- 2.
Kuumenna vesi kattilassa, mausta suolalla ja kypsennä pastaa 8 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.
- 3.
Pastan kiehuessa ruskista pekonit pannulla ja nosta sivuun. Lisää pannulle 2 rkl öljyä ja paista keltajuuriraastetta 3 minuuttia, lisää valkosipulit ja paista vielä 2 minuuttia sekoitellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä sivuun.
- 4.
Riko huoneenlämpöiset kananmunat kulhoon ja raasta juusto joukkoon. Sekoita.
- 5.
Ota 1 dl keitinlientä talteen ja siivilöi pasta. Yhdistä kattilassa pasta ja kananmuna-juustoseos. Sekoita heti voimakkaasti puulastalla vatkaten. Lisää keitinlientä muutamassa erässä sekoittamisen aikana niin, että juusto sulaa ja muodostaa kananmunan kanssa vaalean kastikemaisen pinnan pastalle. Lisää pekonit ja paistetut keltajuuret. Hienonna joukkoon lehtipersilja.
Keltajuuri-pekonicarbonara
Herkkupastan sesonkijuuresversiossa loistaa keltajuuri. Paras kastike syntyy huoneenlämpöisistä kananmunista ja reilusta kourallisesta parmesaania.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 400 g | spagettia |
| 3 l | vettä |
| 2 tl | suolaa |
Kastike | |
| 1 kpl | (170 g) pekonia |
| 2 kpl | keltajuurta |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | öljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | (1/4 tl) mustapippuria |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | parmesaania raastettuna |
| 1/2 - 1 dl | pastan keitinvettä |
| 1 kpl | ruukku lehtipersiljaa |
Valmistus
- 1
Suikaloi pekoni, kuori ja raasta keltajuuret. Kuori ja silppua valkosipulit.
Määrä Ainesosa 1 kpl (170 g) pekonia 2 kpl keltajuurta 2 kpl valkosipulinkynttä - 2
Kuumenna vesi kattilassa, mausta suolalla ja kypsennä pastaa 8 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.
Määrä Ainesosa 3 l vettä 2 tl suolaa 400 g spagettia - 3
Pastan kiehuessa ruskista pekonit pannulla ja nosta sivuun. Lisää pannulle 2 rkl öljyä ja paista keltajuuriraastetta 3 minuuttia, lisää valkosipulit ja paista vielä 2 minuuttia sekoitellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä sivuun.
Määrä Ainesosa 1 kpl (170 g) pekonia 2 rkl öljyä 2 kpl keltajuurta 2 kpl valkosipulinkynttä 1/2 tl suolaa 1/4 tl (1/4 tl) mustapippuria - 4
Riko huoneenlämpöiset kananmunat kulhoon ja raasta juusto joukkoon. Sekoita.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 4 dl parmesaania raastettuna - 5
Ota 1 dl keitinlientä talteen ja siivilöi pasta. Yhdistä kattilassa pasta ja kananmuna-juustoseos. Sekoita heti voimakkaasti puulastalla vatkaten. Lisää keitinlientä muutamassa erässä sekoittamisen aikana niin, että juusto sulaa ja muodostaa kananmunan kanssa vaalean kastikemaisen pinnan pastalle. Lisää pekonit ja paistetut keltajuuret. Hienonna joukkoon lehtipersilja.
Määrä Ainesosa 1/2 - 1 dl pastan keitinvettä 1 kpl ruukku lehtipersiljaa
Ravintosisältö
490
Energiaa kcal
2051
Energiaa kj
14,3 g
Rasvaa
2,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
69,5 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
4,3 g
Kuituja
18,5 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
490
Energiaa kcal
2051
Energiaa kj
14,3 g
Rasvaa
2,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
69,5 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
4,3 g
Kuituja
18,5 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 l Vettä, 2 tl Suolaa, Valkosipulinkynttä, 0,5 tl Suolaa, 0,25 tl (1/4 tl) mustapippuria, 4 dl Parmesaania raastettuna, 0,5 - 1 dl Pastan keitinvettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























