Tunnetko erilaiset juurekset? - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko erilaiset juurekset?

Tunnetko erilaiset juurekset?

Hintansa puolesta kotimaisia juureksia voi käyttää huoletta tuhlaillen arjen ruokiin, mutta hienojen aromiensa vuoksi selleri, porkkana, punajuuri, retiisi, lanttu ja bataatti jalostuvat myös gurmeeksi.

Jaa Somessa
Teksti
Helena Saine-Laitinen
Kuvat
SOK

Juurekset, kuten punajuuri, porkkana ja lanttu, kuuluvat kiinteästi kaikkien tuntemiin perinneruokiin, mutta nykyisin niitä käytetään myös huippuravintoloiden tähtiraaka-aineina. Luovissa käsissä niistä syntyy mitä tahansa savustetusta selleripyreestä palsternakkamousseen.

Juuresten ja muiden kasvisten hyviä vaikutuksia ei voi kiistää. Ne monipuolistavat ja keventävät aterioita – vieläpä edullisesti. Keho kiittää saamistaan vitamiineista, kivennäisaineista ja kuidusta ja suu herkullisesta mausta.

Juureksia syödään useimmiten kypsennettyinä, sillä silloin ne sulavat helposti. Terveysvaikutukset ovat kuitenkin tehokkaimmillaan kypsentämättöminä. Siksi kotimaisista juureksista tehdyt raasteet, smoothiet ja raakamehut ovat suositumpia kuin koskaan.

Herkullisimmillaan juurekset ovat tuoreina, mutta oikein varastoituna ne säilyvät pitkään. Juurekset pysyvät hyvinä pimeässä ja viileässä, noin 2–6 asteessa. Vain bataatti on arka kylmälle ja pilaantuu nopeasti alle 10 asteen lämpötilassa. Jos juureksen pinnalla on hometta, sitä ei kannata syödä. Paperipussi on muovia parempi kääre kaikille juureksille, erityisesti lantulle.

Valitse juureslaarista napakat yksilöt.

Julkaistu: 1.10.2015
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa