Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Koli vai Costa del Sol(i)? Sinä valitset – yhä useampi lomailee kotimaassa

Teksti:
Veli-Pekka Ääri
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 27.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Ilmastotietoisuus on alkanut ohjailla kuluttajien valintoja, ja luonto- ja hyvinvointimatkailun trendikkyys on nostanut päätään.

Yhä useammin suomalainen valitsee lomallaan kotimaan kohteen. Se on kestävän kehityksen kannalta loistouutinen.

Suomella on nyt matkailumaana imua. Ulkomaisten turistien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Kotimaanmatkojen suosio on kasvanut kaikissa ikäryhmissä, eniten alle 35-vuotiaiden keskuudessa. Ilmastotietoisuus on alkanut ohjailla kuluttajien valintoja, ja luonto- ja hyvinvointimatkailun trendikkyys on nostanut päätään.

Kotimaanmatkojen suosio on kasvanut kaikissa ikäryhmissä.

Itselleni tärkein syy kotimaan matkailuun on tämä: kun lähdet reissuun, olet jo perillä. Matkalle lähtö on mielentila, teet sen sitten junalla, autolla, purjeveneellä tai patikoiden.

Samaa mielentilaa ei ulkomaanmatkalla niin nopeasti saavuta. Yhteishyvän teettämän matkailukyselyn tuloksista ilmeni, että moni kertoi olevansa kyllästynyt pitkiin lentomatkoihin ja turvatarkastuksiin.

Se, miten kaukana kohde on kotoa, ei enää hallitse entisellä tavalla ajatteluamme. Kaikilla on aika kortilla. Tärkeämpää on, että askel oman arjen pyörityksestä hetkeksi sivuun tapahtuu helposti ja nopeasti.

Kotimaassa matkaaville mieluisin paikka yöpyä on hotelli. Yhdessä omistettu Sokos Hotels on Suomen tunnetuin ja laajin hotelliketju, asiakkaiden keskuudessa pidetty ja luotettu. Viikonloppumatkallakin pääsee jo rentoutumaan, kun palvelu pelaa ja ruoka maittaa.

Matkalle lähtö on mielentila.

Kuten Yhteishyvän numerossa 3/2019 haastateltu Haltian johtaja ja matkailua tutkinut Tom Selänniemi sanoo, matkailu on liiketoimintaa, jonka on oltava paitsi kannattavaa, myös yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti hyväksyttävää, jotta se voi olla kestävää. Siksi matkailijan kannattaa aina käyttää myös matkakohteen palveluita – nukkua hotellissa, syödä muutakin kuin omia eväitä ja ostaa lippu konserttiin tai jalkapallopeliin. Siitä maakunnallinen talous ja työllisyys hyötyy eniten, ja matkailupalvelut pääsevät myös kehittymään.

Lue juttu: Nouseva trendi ohjaa matkailijoita luontoon – nämä elämykset ovat asiantuntijan mukaan uutta luksusta >

Hetkensä on myös täydellisellä metsäläisyydellä. Kun syksyllä pystytin teltan vanhemman poikani kanssa ja paistoimme nötköttiä iltanuotiolla, piti ihan ääneen todeta, miten mahtavia elämyksiä varsinaissuomalainen Kurjenrahkan kansallispuisto tarjoaa – ja vieläpä lähestulkoon ilmaiseksi.

Meillä on käden ulottuvilla se, mistä ulkomailla luksuksena puhutaan.

Paikkansa on toki myös Costa del Solilla. Kun on kuukausitolkulla luonut lunta pimeässä, ei suomalaista voi moittia siitä, että hän haluaa paeta hetkeksi aurinkoon.

Paras on edessä. Nautitaan kesäisestä kotimaasta hyvillä mielin, ja muistetaan, että meillä on käden ulottuvilla kaikki se, mistä ulkomailla luksuksena puhutaan.

Kirjoittaja on Yhteishyvän päätoimittaja.

Mitä jos suuntaisit lomalle Suomeen?