Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Koli kutsuu hengähtämään

Teksti:
Katri Saukkonen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.10.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Nauti Kolin upeista maisemista vaaran huipulta tai kylpytynnyristä. Tässä vinkit ainutlaatuiselle lomalle!

Huomaathan, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne saattaa vaikuttaa artikkelissa mainittujen palveluiden saatavuuteen. Sokos Hotellien ajankohtaisen aukiolotilanteen näet osoitteesta sokoshotels.fi ja S-ryhmän ravintoloiden palvelut osoitteesta raflaamo.fi.

Tuuli puhaltaa viileästi, mutta se ei haittaa. Vaikka täällä olisi käynyt monta kertaa ennenkin, maisema mykistää yhä uudestaan. Ei ihme, että tätä kutsutaan Suomen kansallismaisemaksi.

Olemme Kolin huipulla Lieksassa Pohjois-Karjalassa. Silmien eteen avautuu lähes kaikille suomalaisille tuttu maisema yli Pielisen ja sen lukuisten saarien. Niitä on järvessä yli 1400.

Helsingistä on Kolille matkaa 490 kilometriä. Se on lähes puolet vähemmän kuin vaikka Kuusamossa sijaitsevalle Rukalle. Mutta vielä ihmeellisempää on se, että Kolin hotellin aulasta kävelee viidessä minuutissa vaaran huipulle. Se on maailmassakin aika ainutlaatuista.

Jumalaiset huiput

Kolilla on kolme huippua: Ukko-, Akka- ja Paha-Koli. Ylimpänä kohoaa Ukko, joka on saanut nimensä ylijumalalta.

"Katsokaas tuonne", opas Mika Okkonen Koli Activ Oy:stä osoittaa laen kivimuodostelmaa. Kun oikein tarkkaan katsoo, siinä taitaa köllötellä itse metsän kuningas.

"Tiedättekös, mikä on karhun toinen nimi? Se on mustarinta – ja sillä nimellä Koliakin on aiemmin kutsuttu", Okkonen kertoo.

Kaikenlaista täältä korkealta on alas viskottu. Joidenkin tarinoiden mukaan myös ihmisiä, sillä Kolilla on pidetty ennen vanhaan käräjiä ja uhrattu jumalille.

Toiselta huipulta, Akka-Kolilta, löytyy alttari, jonka äärellä ei enää uhrata, vaan vannotaan uskollisuutta. "Minäkin sanoin tuossa alttarilla tahdon vuosi sitten", Okkonen naurahtaa.

Jään ja lumen valtakunta

Vaikka lumipula vaivaa nykyään usein eteläistä Suomea, Kolilla lunta ja jäätä riittää edelleen.

"Tämä on Suomen eteläisin tykkylomakohde", Break Sokos Hotel Kolin hotellinjohtaja Jukka-Pekka Pesonen huomauttaa. Tykkylumi voi kasaantua puun päälle jopa 3000 kilon painolla. Ei siis ihme, että puut ovat täällä huipulla käyriä – raskas lumi on tehnyt niille tepposet.

Mutta matkailijoita tykkylumi viehättää ja on viehättänyt jo vuosikymmeniä. Kolin rinteet olivat toiset Suomessa avatut laskettelurinteet.

"Meiltä löytyy täältä Suomen pisin yhtämittainen valaistu latu ja maan jyrkimpiä rinteitä. Yhtä jyrkkää rinnettä pitää etsiä Pyhältä", Kolin Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen puolestaan kehaisee.

Kaksikon mukaan ainutlaatuisuudet eivät Kolilla lopu siihen. Talvella Kolilta kuljetaan Lieksaan Euroopan sisävesien pisintä jäätietä pitkin.

"Jäätiellä saa ajaa enintään viittäkymppiä, eikä välille saa pysähtyä. Moni hämmästelee sitä, ettei turvavyötä saa laittaa kiinni", Lyytikäinen tietää.

Kesäisin Kolilta pääsee Lieksaan sisävesilautalla ja myös kantosiipialuksella. Jälkimmäinen kuljettaa matkailijoita myös toiseen maakunnan matkailukohteeseen, Bomballe.

"Pielinen on ollut aiemmin tärkeä yhdistävä tekijä alueella – ja nyt olemme yhdessä vahvistaneet sen roolia", Jukka-Pekka Pesonen sanoo.

Vaellus peikkojen mailla

Aivan Kolin hotellin vieressä, pienessä pöheikössä, on mittakeppi. Se yltää 140 senttiin. Sen mittainen on Mika Okkosen mukaan alueella asuva aikuinen peikko.

"Peikko käy aina lapsesta asti mittaamassa itsensä. Kun 140 senttiä tulee täyteen, se on kasvanut aikuiseksi", Okkonen kertoo.

Vaeltajalle riittää hämmästeltävää. Kolin alueella on merkittyjä polkuja noin 80 kilometriä. Kukin voi valita itselleen sopivan reitin puolentoista kilometrin ja runsaan 60 kilometrin väliltä.

Tänään emme ehdi vaaran huippuja edemmäs, mutta Okkonen on silti luvannut, että näemme vilahduksen peikosta.

"Katsokaas tuonne", Okkonen osoittaa muhkeita mäntyjä. Niiden runkoon on muodostunut suuria ulkonemia, kuin pahkoja.

"Tuosta kun tökkäätte kepillä, niin en vastaa seurauksista", Okkonen huomauttaa.

Kukapa siitä tykkäisi, jos takapuolta tökittäisiin kepillä?

Hyvää oloa uumenista

Kansallispuiston luonnosta ammennetaan hyvää oloa uumenia myöten. Break Sokos Hotel Kolilla järjestettävät hyvinvoinnin teematapahtumat kantavatkin nimeä Uumen.

"Nimi kuvastaa sitä, että hyvä olo nousee jokaisen meidän uumenista eli sisimmästä. Se on vastakohta kaikelle pinnalliselle. Tekemisestä, kokemisesta ja syvälle kolahtavia oivalluksia", hotellinjohtaja Pesonen selventää.

Hiljattain lanseeratut Uumen-tapahtumat tarjoavat kehoa ja mieltä ravitsevia seminaareja ja viikonloppuja pitkin vuotta. Ohjelmassa on muun muassa jooga- ja taideretriittejä.

Tänään hyvästä olosta nautitaan kuitenkin kylpien. Kylpytakki siis päälle ja saunakiulu kainaloon. Alhaalla odottaa ainutlaatuinen maisemakylpylä.

Kylpykiulussa on viisi numeroitua pientä kosmetiikkatuotetta. Ne on tarkoitettu hemmotteluun. Homma hoituu kylpylän seinällä olevien ohjeiden mukaan: jalat, naama, kädet, vartalo. Välillä sujahdetaan trooppiseen sateeseen, sitten höyrysaunan lämpöön.

Kylpemisen jälkeen maistuu ruoka. Jo aamupalalla pöydästä löytyi paikallisia karjalanpiirakoita ja munavoita. Lounaalla herkutellaan muun muassa lohella ja ruislastuilla. Kolin hotellin grilliravintolassa voi valita muun muassa siikaa, poroa tai blinejä. Ja mitkä maisemat – ravintolan suurista lasi-ikkunoista avautuu upeat näkymät laskettelurinteiden suuntaan. Taustalla häämöttää Pielinen.

Ei ihme, että täältä on haettu inspiraatiota ja hyvää oloa jo vuosikymmeniä.

5 vinkkiä Kolille

  1. Huippujen kierros, itsenäisesti tai opastetusti. Kesällä kävellen, talvella lumikenkäillen.
  2. Kolin saaristo kesällä meloen, talvella hiihtäen.
  3. Räsävaaran näköalatorni.
  4. Pirunkirkko, jossa 33 metriä pitkä luolasto tai tosi seikkailijoille 127 metriä pitkä luolasto.
  5. Paimentuvan issikkavaellus.

Vinkit: Koli Activ Oy:n opas Mika Okkonen

Fakta Koli

  • Koli sijaitsee Lieksassa, Pohjois-Karjalassa.
  • Matkaa Joensuuhun on 70 kilometriä ja Helsinkiin 490 kilometriä.
  • Perille pääsee omalla autolla tai kimppakyydillä. Joensuu–Koli-reitillä liikennöi etukäteen tilattava ja ovelta ovelle palveleva kimppataksi. Kimppataksi palvelee Joensuusta myös liittymäliikenteenä juna- ja lentokonevuoroille.
  • Asiakasomistajat saavat S-Etukortilla alennusta Kolin rinnelipuista sekä Break Sokos Hotel Kolin palveluista. Lue lisää!

Lisää aiheesta