Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Susanna Paattimäki asuu vanhassa omakotitalossa, joten hän on varautunut yllätyksiin.

Säästämisestä innostunut Susanna Paattimäki: ”Kun näin kaaviot korkoa korolle -ilmiöstä...”

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Veera Korhonen, Yhteishyvä
Julkaistu: 24.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Porissa asuva Susanna Paattimäki käyttää Bonuksensa rahastoihin.

”Olen aina ollut kova säästämään. Kun olin pieni, isäni sanoi että Susannan rahaliikenne kulkee vain yhteen suuntaan, säästöpossuun.

Olen koulutukseltani sairaanhoitaja. Kun minulla oli sata sijaisuutta nipussa, ajattelin, että saa nyt riittää. Perustin hoiva-alan yrityksen kaksi vuotta sitten. Säästäminen on minusta helpompaa yrittäjänä kuin pätkätyöläisenä. Motivaatio on nyt ihan erilainen.

Nuorempana säästöt olivat varautumista seuraavaan katastrofiin.

Oikeastaan vasta kolmenkympin paremmalla puolella ja yrittäjänä, kun tulot vakiintuivat, olen voinut ajatella säästämistä pidemmällä tähtäimellä ja tavoitteellisena toimintana. Nuorempana säästöt olivat varautumista seuraavaan katastrofiin, kuten pesukoneen hajoamiseen.

Facebookin Naisyrittäjät- ja Vauras nainen -ryhmät tutustuttivat minut rahastosäästämiseen. Aikaisemmin se oli kuulostanut minusta hirveän elitistiseltä. En tiennyt, että rahastosäästämisen voi aloittaa pienillä summilla.

Kun sijoitusneuvoja pankissa näytti kaaviot rahastojen ajallisesta hajautuksesta ja korkoa korolle -ilmiöstä, päässäni syttyi lamppu. Perustin heti rahastot sekä itselleni että kolmelle lapsellemme.

Pidän myös puskurivarani rahastossa. Jos tarvitsen niitä, ne ovat muutamassa päivässä käytettävissä. Asumme vanhassa omakotitalossa, joten aina pitää varautua yllätyksiin.

Pidän myös puskurivarani rahastossa.

Olen pankin omistaja-asiakas, käytän rahastoihin muun muassa Bonukseni. Lisäksi laitan rahastoihin suoraveloituksena tietyn summan joka kuukausi sekä itselleni että lapsille. Ne ovat lasten aikuisuuden ensimmäisiä vuosia varten, ja niissä tulee näkymään korkoa korolle -ilmiö.

Olen seuraamistani Facebook-ryhmistä oivaltanut myös sen, että sen sijaan että maksaisin talolainan loppuun nopeammin, on parempi säästää pesämunaa seuraavaan asiaan. Sitä en ollut itse tullut ajatelleeksi. Kieltämättä olen aika innostunut säästämisestä.”

S-Pankin asiantuntijan vinkit Susannalle

  • Säästäminen on Susannalla osa arkista taloudenhoitoa, ja säästöt kasvavat säännöllisesti. Vaikuttaa siltä, että tämä ratkaisu toimii hänelle oikein hyvin.
  • Vuosien mittaan säästämisen määrää kannattaa välillä tarkistella ja miettiä, voisiko säästösummaa hieman korottaakin.
  • Uudella Säästäjä-palvelulla säästön määrää on helppo kasvattaa aktivoimalla käyttöön mikrosäästäminen korttiostoksista. Silloin jokaisesta kortilla tehdystä debit-maksusta siirtyy euro säästöön. Tällä tavalla tulee säästäneeksi aika huomaamatta esimerkiksi viisi euroa lisää viikossa.
  • Susanna miettii jo nyt talousuutisten vaikutuksia rahastojen arvon muutoksiin. Uutta mielenkiintoa säästämiseen voisi tuoda esimerkiksi se, että aiemman säästämisen lisäksi siirtäisi pieniä summia johonkin rahastoon, joka sijoittaa vaikkapa tietyn toimialan yrityksiin.

Asiantuntijana S-Pankin tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila.

Lue myös

Säästäjät

Raha & talous