Suomalaiset ovat Frank Martelan mukaan innokkaita hyväntekijöitä, ja korona on lisännyt auttamishalua entisestään. Hänen mukaansa jaetut ongelmat hitsaavat meitä yhteen ja muistuttavat, että tarvitsemme toisiamme.
Hope ry:n Eveliina Hostila kertoo sekä apua hakeneiden että lahjoitusten määrän kasvaneen korona-aikana.
”Olemme kehittäneet yhteistyökumppaniemme kanssa uusia tapoja auttaa. Yksi niistä on pizzaperjantai. Toimitimme perjantaisin pizzoja avustettaviin perheisiin.”
Hostila uskoo, että koronan aiheuttama avustettavien määrän lisääntyminen näkyy tämän vuoden joulukampanjassa. Siksi auttajia tarvitaan nyt kipeästi.
”Pienikin apu voi vaikuttaa vahvasti toiseen ihmiseen. Muistan, kuinka eräs ihminen itki saadessaan ruokalahjakortin. Ja sen, miten valtavan onnellinen toinen oli, kun sai toppahaalarin pienelle lapselleen.”
Frank Martela kumoaa toisinaan kuultavan väitteen siitä, että Suomen kaltaisessa kattavan sosiaaliturvan yhteiskunnassa ei tarvita vapaaehtoista auttamistyötä.
”Pienikin apu voi vaikuttaa vahvasti toiseen ihmiseen.”
”On paljon sellaista avuntarvetta, johon yhteiskunta ei vastaa. Tutkimusten mukaan me tarvitsemme sekä ihmisistä huolehtivaa yhteiskuntaa että vapaaehtoisia, jotka auttavat.”
Hän muistuttaa, että eräänlaiseksi auttamishaluksi voi laskea myös sen, että suomalaiset maksavat veroja mieluummin kuin monet muut.
”Suomalaiset ajattelevat, että minun maksamillani verorahoilla voidaan auttaa monia ihmisiä ja saada aikaan yhteiskunnallisesti hyviä asioita.”
Martelan mukaan nykykulttuuri korostaa liikaa yksilöllisyyttä ja itsekkyyttä. Todellisuus näyttäytyy filosofille kauniimpana.
”Meissä on enemmän hyvää kuin mitä välillä muistammekaan.”