Aloitteleva neuloja pääsee hyvin neulomisen alkuun hankkimalla vain puikot ja lankaa, mutta muutamat apuvälineet tekevät hommasta helpompaa. Neulesuunnittelija Minttu Wikberg antaa vinkit yleisimpien neuletarvikkeiden käyttöön.
Silmukkamerkki on puikoilla mukana kulkeva merkki, joka auttaa huomaamaan neuletyössä kerroksen aloituskohtan, kavennus- tai levennyskohdan, sivusauman, keskikohdan tai kuvion toiston vaihtumiskohdan.
Silmukkamerkki kulkee puikolla silmukoiden välissä ja pysyy aina samalla paikalla. Neulesuunnittelija Minttu Wikberg käyttää eri värisiä merkkejä oman muistin avuksi.
”Jos kerroksen alussa oleva merkki ja hihojen kavennuksien kohdat ovat samanvärisiä, voi helposti harhautua tekemään esimerkiksi kavennuksen väärään kohtaan.”
Puikot myydään aina setteinä, jossa on tarvittava määrä samankokoisia puikkoja. Käytössä puikot kuitenkin usein sekoittuvat tai niiden kokomerkinnät kuluvat pois, ja silmämääräisesti on vaikea arvioida puikon kokoa.
Puikkomittarissa on puikkokokojen mukaan reikiä, joista voi nopeasti tarkistaa puikkojen koot. Wikbergillä on puikkomittari jatkuvasti käytössä, mutta hätäratkaisukin on olemassa, jos mittari on kadoksissa.
”Puikon paksuuden voi mitata viivottimella painamalla pahviin tai paperiin puikolla reiän. Reiän läpimitta on sama kuin puikon paksuus.”
Palmikkopuikko on sananmukaisesti apupuikko, jota käytetään palmikkokuvioiden teossa.
Muita puikkoja lyhyempi palmikkopuikko on taivutettu keskeltä, jotta silmukat eivät pääse putoamaan niitä siirrettäessä.
Minttu Wikberg suosittelee palmikkopuikon käyttöä, koska sen kanssa siirrettävät silmukat pysyvät paremmin kuin sukkapuikolla. Isoa palmikkopuikkokokoelmaa ei neulojan tarvitse hankkia.
”Kahdella eri koolla pärjää pitkälle. Isompi ja pienempi riittää.”
Kerroslaskuri on joko puikoilla tai vaikka pöydällä pidettävä manuaalisesti toimiva laskuri, josta pyöräytetään lisää numeroita aina neulotun kerroksen jälkeen.
Wikberg suunnittelee omat neuleensa mittanauhalla mitattavaksi, sillä neulojien käsialat ja neuleiden tiheydet vaihtelevat.
Kerroslaskuria hän pitää hyvänä apuvälineenä palmikoiden teossa, kun on muistettava tehdä täsmälleen oikea määrä kerroksia samankokoisten palmikoiden luomiseksi.
”Ei kai kukaan voi säilyttää puikkoja niin, ettei ne mene joskus sekaisin”, Wikberg nauraa.
Wikberg omistaa kymmenittäin erilaisia puikkoja ja säilyttää niitä metallisessa penaalissa. Toisinaan neulesuunnittelijan puikot ovat myös iloisesti sekaisin kassin pohjalla.
Erillisisillä lokeroilla varustettuja puikkopusseja sekä sukka- että pyöröpuikoille voi hankkia valmiina tai ommella itse.
Ison hakaneulan näköinen silmukkapidike on näppärä apu silmukoiden väliaikaiseen säilytykseen. Wikberg käyttää silmukanpidikettä erityisesti kahteen tarpeeseen.
”Nappaan peukalon silmukat isolla hakaneulalla talteen, ja villasukan kärjen päättelysilmukoinnin teen myös ison hakaneulan avulla.”
Langanohjain on kirjoneuleita varten luotu apuväline. Etu- ja tai keskisormeen asetettava pidikkeen koloissa kulkee yhtä aikaa neljäkin lankaa ja sen käyttö vaatii totuttelua ja harjoittelua. Kun alkuun pääsee, langat pysyvät sujuvasti liikkeessä, eivätkä sotkeennu toisiinsa.
Langanohjaimen käyttäminen tasoittaa kirjoneuleen käsialaa.
Wikbergin vinkkipankista löytyy vielä itse tehty, neuletiheyteen liittyvä tarvike. Se on pahvinen neliö, johon on leikattu 10 x 10 sentin aukko. Kun asettaa aukon neuleen päälle, voi laskea sisään jäävien silmukoiden määrän. Näin saa tietoonsa oman käsialansa suhteessa ohjeessa annettuun neuletiheyteen.
”Tiedän kyllä, että ettei kukaan tee mallitilkkuja”, Wikberg huokaa nauraen.
Neulesuunnittelija Minttu Wikberg
Kun neuletyö on saatu valmiiksi, apuvälineiden kanssa tai ilman, on aika viimeistellä se. Wikbergin mantra : ”Työ ei ole valmis, ennen kuin se on viimeistelty”, on peräisin hänen vaatesuunnittelun opettajaltaan.
Ensin Wikberg päättelee irtolangat ja upottaa sitten neuleet veteen, jossa on muutama pisara laventelia sisältävää pyykkietikkaa.
Kastelu pehmentää langan jännitettä ja tasoittaa neuleen pinnan. Etenkin kirjoneuleissa kuvioiden pinta ei tasoitu ellei sitä kastella.
Upotuksen jälkeen neuletyö rullataan pyyhkeen sisään ja puristetaan kevyesti liika vesi pois. Neuleet kuivataan vaakatasossa, esimerkiksi lattialla tai pöydällä kuivan pyyhkeen päällä. Sukat voi kuivata pingottamalla ne sukkamittariin, jolloin molemmista sukista tulee täsmälleen samankokoiset.
Kaikki artikkelissa esitellyt neuletarvikkeet löydät Prismasta ja Prisma.fi -verkkokaupasta. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.