Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elämä

Pukukoodi päänvaivana? Näin pukeudut, kun kutsussa lukee smart casual, cocktail tai tumma puku

Saitko kutsun juhliin, mutta et ymmärrä pukukoodia? Tiivistimme ohjeet yleisimpien pukukoodien noudattamiseen.

Pariskunta kävelee hotellin käytävällä juhlavaatteissa.
Pariskunta kävelee hotellin käytävällä juhlavaatteissa.
Teksti: Tuuli Kanerva
Kuvat: Adobe Stock, Getty images
1.11.2024 | Päivitetty 1.11.2024

Postilaatikkoon tipahtava kutsukortti saa aikaan kutkuttavan odotuksen tunteen. Se voi aiheuttaa myös päänvaivaa, jos juhlien järjestäjä on kirjoittanut kutsun loppuun pukukoodin. Pukukoodin on kuitenkin tarkoitus helpottaa asun valintaa ja ehkäistä epämiellyttäviä tilanteita ali- tai ylipukeutuneena.

Frakki eli juhlapuku

Mies frakissa, nainen iltapuvussa

Frakki on pukukoodeista kaikkein juhlallisin. Kun kutsussa lukee pukukoodina frakki, kannattaa asennoitua todella juhlavaan iltaan. Esimerkkejä tällaisista tilaisuuksista ovat kello kuuden jälkeen alkavat akateemiset iltajuhlat, väitöstilaisuuden karonkka sekä itsenäisyyspäivän vastaanotto.

Mies pukeutuu luonnollisesti frakkiin. Silloin kaulaan laitetaan plastroni eli frakkisolmio tai valkoinen rusetti. Frakin voi korvata mustalla puvulla, jonka kanssa puetaan valkoinen kauluspaita ja helmenharmaa solmio. Jalkaan vedetään kiillotetut mustat pukukengät.

Nainen pukeutuu juhlavaan ja näyttävään juhlapukuun. Mekossa tulee olla maahan ulottuva helma, jonka alta korkokenkien kärjet hieman pilkottavat. Mekon väri on vapaasti valittavissa, kuitenkin juhlan luonne huomioiden. Mikäli asuun kuuluvat käsineet, niiden tulee ulottua kyynärpäiden yli. Käsilaukku on clutch-mallinen, eli siinä ei ole olkahihnaa.

Black tie eli smokki

Mies smokissa, nainen juhlapuvussa

Black tie eli smokki on toiseksi juhlavin pukukoodi. Sitä voi käyttää kello kuuden jälkeen alkavissa tilaisuuksissa. Pukukoodi voi tulla vastaan esimerkiksi gaalan, palkintoseremonian, juhlaillallisen tai häiden kutsussa.

Mies pukee päällensä mustan tai yönsinisen smokin ja siihen kuuluvat housut. Smokkitakin alle puetaan valkoinen smokkipaita ja kaulaan laitetaan rusetti. Jalkaan vedetään mustat kiiltonahkakengät. Myös kalvosinnapit kuuluvat tähän pukukoodiin.

Nainen pukeutuu pitkään iltapukuun tai juhlavaan housupukuun. Mekon tulee olla juhlavaa materiaalia ja sen helman tulisi hulmuta nilkan korkeudella. Huomioi, että iltapuku ei kuitenkaan ole yhtä näyttävä kuin juhlapuku. Housupuku voi olla esimerkiksi naisten smokki tai kauniisti laskeutuva, juhlavaa materiaalia oleva haalari.

Asun väri on vapaasti valittavissa. Etenkin yksinkertaista ja hillittyä asua voi täydentää muutamalla näyttävällä korulla. Sirot juhlakengät ja kädessä kulkeva olkahihnaton kirjekuorilaukku viimeistelevät tyylin.

Tumma puku

Nainen vihreässä mekossa, mies tummassa puvussa

Tumma puku on hyvin yleinen pukukoodi, jota käytetään esimerkiksi hautajaisten ja häiden sekä ristiäisten ja nimiäisten pukukoodina. Pukukoodi voi lukea myös hienon illallisen tai syntymäpäiväjuhlien kutsussa. Tumma puku sopii sekä ennen kello kuutta että sen jälkeen alkaviin juhliin.

Tumma puku tarkoittaa kirjaimellisesti, että miehen tulee pukeutua tumman väriseen pukuun. Yleisesti tähän mielletään sopivaksi musta, tumman sininen tai tumman harmaa puku. Puvun alle puettava kauluspaita on valkoinen tai vaaleaa sävyä ilman kuosia. Myös solmio ja taskuliina pidetään hillityn värisinä. Kengiksi valitaan mustat pukukengät.

Naisella on jo paljon enemmän valinnan varaa, kun pukukoodina on tumma puku. Tilaisuuden luonteen mukaan päälle valitaan iltapuku tai kaksiosainen juhlapuku. Mekon tai hameen helma voi ulottua pohkeesta nilkkaan. Jos tilaisuus alkaa klo 18 jälkeen, nilkkapituus on varmin valinta. Mekon sijaan voi pukea myös juhlava hameen ja topin tai housupuvun. Sirot juhlakengät kuuluvat tähän pukukoodin, samoin kuin pikkulaukku ilman olkahihnaa.

Cocktail

Nainen pikkumustassa, mies sinisessä puvussa

Kun kutsussa on pukukoodina cocktail, voi odottaa jo selkeästi rennompaa tilaisuutta. Cocktail-tilaisuudet voivat alkaa ennen tai jälkeen kello kuuden. Pukukoodi saattaa tulla vastaan esimerkiksi syntymäpäivien, työpaikan pikkujoulujen tai isojen kesäjuhlien kutsussa.

Mies pukeutuu pukuun ja solmioon. Puku saa olla värikäs. Puvun ja kauluspaidan värillä tai kuosilla saa asuun rentoutta. Solmion voi vaihtaa rusettiin ja taskuliinaan. Jalkaan laitetaan siistit nahkakengät.

Nainen voi valita mekon tai kaksiosaisen juhla-asun. Mekon helman tulisi ulottua noin polveen. Pikkumusta on takuuvarma valinta, mutta väriä saa ehdottomasti olla. Myös juhlava housut ja toppi -yhdistelmä käy. Cocktail-pukukoodiin mahtuu asusteilla ja kengillä leikittely, ja ne voivat olla hyvinkin näyttävät.

Business casual

Nainen vaaleassa jakussa, mies harmaassa pikkutakissa

Business casual -pukukoodia näkee lähinnä työhön liittyvien tapaamisten ja tilaisuuksien pukukoodina. Tärkeää on, että kokonaisuus ja yleisilme on siisti ja huoliteltu. Pukukoodiin kuuluvat hillityt ja yhteensopivat värit.

Miehellä on suorat housut tai chinot ja pikkutakki tai puvuntakki. Takin alle voi pukea laadukkaan neuleen tai kauluspaidan. Solmiota ei tarvita. Taskuliinalla saa tuotua asuun persoonallisuutta. Jalassa on hyvä olla vyöhön sopivat nahka- tai kävelykengät, vuodenajasta riippuen. Tennarit eivät kuulu tähän pukukoodiin.

Naisella voi olla housut, polvimittainen hame tai kotelomekko. Farkut eivät sovi tähän pukukoodiin. Kaksiosaisessa asussa yläosaksi sopii kauluspaita tai kauniisti laskeutuva pusero. Myös siisti t-paita ja bleiseri istuvat tähän pukukoodiin. Mekon kanssa puetaan jakku tai bleiseri. Kengiksi sopivat umpikärkiset avokkaat tai siistit nahkaiset kävelykengät.

Smart casual

Mies farkuissa ja vaaleassa pikkutakissa, mies punaisessa poolossa ja valkoisissa housuissa, nainen mustassa poolossa

Smart casual on epävirallinen mutta nykyään hyvin yleinen pukukoodi. Pukukoodi voi esiintyä esimerkiksi syntymäpäiväjuhlien, rentojen häiden, ristiäisten ja nimiäisten tai työpaikan after work -tilaisuuden kutsussa. Jujuna on yhdistää siistiä ja juhlavaa johonkin rentoon.

Mies voi koostaa sopivan asun esimerkiksi suorista housuista tai chinoista, poolosta ja pikkutakista tai bleiseristä. Myös kauluspaita ja sen päälle puettava neule yhdistettynä laadukkaisiin housuihin sopivat smart casualiin. Farkut kannattaa valita harkintaa käyttäen: hyvin istuvat, hyväkuntoiset ja väriltään tummat käyvät. Asu näyttää loppuun asti mietityltä, kun kengät ja vyö ovat samaa sävyä. Tennaritkin ovat ok, jos ne ovat juuri pestyt tai uutuudenkarheat.

Naisella on paljon vaihtoehtoja koostaa smart casual -asu. Sopivia yhdistelmiä ovat esimerkiksi yksinkertainen mekko ja jakku, housut ja jakku sekä kauniisti laskeutuva tai hyvin ryhdikäs kauluspaita ja housut. Myös ryhdikäs neule ja hame tai siistit housut käyvät. Hyväkuntoiset ja siistit farkut ovat ok, jos ne yhdistetään esimerkiksi jakkuun tai juhlavaan puseroon ja korkokenkiin. Jalassa voi olla nilkkurit tai siistit tennarit.

Casual

Rennoin ja epävirallisin pukukoodi. Mietitty kokonaisuus, jossa saa näkyä kantajan persoona. Tähänkään pukukoodiin eivät kuulu verkkarit ja hupparit, nyppyyntyneet neuleet tai pussittavat farkut.

Muista myös nämä

Nykypäivänä pukukoodeihin suhtaudutaan ja niitä tulkitaan rennommin kuin joitain vuosikymmeniä sitten. Tilaisuuden luonne ja sen järjestäjä vaikuttavat siihen, kuinka tiukasti ohjeita on syytä noudattaa. Esimerkiksi kesähäissä myös mies voi usein pukeutua värikkäästi. Jos olet epävarma, kysy juhlan järjestäjältä!

Ohjenuorana voi pitää tätä ajatusta: mitä juhlavampi pukukoodi, sitä vähemmän siitä on suotavaa poiketa. Jos kutsussa lukee frakki tai juhlapuku, on kunnioittavaa juhlan järjestäjää ja muita vieraita kohtaan pukeutua täysin pukukoodin vaatimalla tavalla.

Etenkin naisten kannattaa muistaa, että asusteilla eli koruilla, kengillä ja laukulla sekä kampauksella on suuri vaikutus asun juhlavuuteen. Sukkahousut kuuluvat joitain kesäjuhlia lukuun ottamatta juhlapukeutumiseen. Varmin valinta on ohuet, maksimissaan 20 denierin paksuiset ihonväriset sukkahousut. Sukkien ja sukkahousujen tulisi olla samaa tai vaaleampaa väriä kuin kengät.

Naisten pukeutumisen yhteydessä puhutaan paljon vaatteiden materiaaleista. Juhla- ja iltapuvun sekä housupukujen juhlavana materiaalina voi pitää seuraavia: satiini, silkki, sifonki, tafti, tylli ja jacquard. Samettia, pitsiä ja paljetteja kannattaa käyttää harkiten, etenkin jos ne ovat hallitsevia materiaaleja.

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.