Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Naisten muoti

Suomalaiset rakastavat väriä, joka oikeasti sopii vain harvalle

Maarit meni värianalyysiin ja pelkäsi, että asiantuntija pakottaa pukeutumaan inhokkiväriin. Värianalyysin tulos yllätti täysin.

Blurred placeholder Tiina Mäkipää esittelee värikankaita toimittaja Maarit Rasille. Toimittaja istuu tuolissa, Mäkipää seisoo.Tiina Mäkipää esittelee värikankaita toimittaja Maarit Rasille. Toimittaja istuu tuolissa, Mäkipää seisoo.
Blurred placeholder Tiina Mäkipää esittelee värikankaita toimittaja Maarit Rasille. Toimittaja istuu tuolissa, Mäkipää seisoo.Tiina Mäkipää esittelee värikankaita toimittaja Maarit Rasille. Toimittaja istuu tuolissa, Mäkipää seisoo.
Teksti: Maarit Rasi
Kuvat: Suvi Elo
2.9.2024 | Päivitetty 4.9.2024

Tiedätkö sen tunteen, kun seisoo purnukoita pullistelevien meikkihyllyjen välissä ja miettii, mikä sävy lukemattomista vaihtoehdoista pitäisi valita? Sopiiko omaan ihoon parhaiten kellertävä vai neutraalipohjainen meikkivoide, vai jotain siltä väliltä?

Sama fiilis tulee usein myös vaateostoksilla.

Olen tunnettu värien rakastajana. Mielialani nousee herkästi värien voimasta, mutta minulla ei ole aavistustakaan, mitkä sävyt imartelisivat minua parhaiten.

Apua on onneksi saatavilla, sillä värianalyysi trendaa nyt isosti somessa. Kangastilkkujen avulla tehtävä väritesti kertoo, mikä on oma ”väriperhe”, eli minkälaiset värit parhaiten pukevat.

Palan halusta selvittää, sopivatko minulle paremmin kylmät vai lämpimät sävyt.

Turun Sokoksella värianalyyseja tekee meikkaaja ja pukeutumisneuvoja Tiina Mäkipää.

Turun Sokoksella värianalyyseja tekevä meikkaaja ja pukeutumisneuvoja Tiina Mäkipää neuvoo minua tulemaan analyysiin ilman meikkiä ja itseruskettavia. Olen käyttänyt itseruskettavia koko kesän, joten olo tuntuu alastomalta.

Värianalyysi alkaa stylistintuoliin istuutumalla. Jännittää!

Jo ensivilkaisulla Mäkipää toteaa, että olen kahden väriperheen, kevään ja kesän, rajamailla.

”Ihosi pohjaväri on selkeästi aavistuksen kylmempi”, Mäkipää vihjaa.

Ihoni sävy on keskivaalea, hiukseni tuhkanruskeat ja silmäni vihreät. Ne antavat osviittaa siitä, mitä on luvassa, mutta varmuuden omasta väriperheestä saa vasta, kun asiantuntija kokeilee ihoani vasten eri sävyisiä kangaspaloja.

”Niiden tarkoituksena on selvittää se, kuulutko kylmään talveen tai kesään eli viileisiin sävyihin, vai lämpimään syksyyn tai kevääseen”, Mäkipää kertoo.

Jokaiselle väriperheelle löytyvät sävyt, jotka imartelevat omaa ihonväriä parhaiten. Tiedosta on hyötyä vaate-, meikki- ja koruostoksilla.

Kevät: keltapohjainen, lämmin, raikas, kirkas

Kesä: kylmäpohjainen, pastellimainen, puuterimainen

Syksy: keltapohjainen, mausteinen, murrettu

Talvi: kylmäpohjainen, tumma, dramaattinen

Värianalyysi alkaa stylistintuoliin istuutumalla. Jännittää!

Värianalyysi kertoo, minkälainen meikkivoide sopii

Ensin Mäkipää asettelee kasvojeni eteen kaksi eri sävyistä vaaleaa kangaspalaa, joiden tarkoituksena on selvittää, minkälainen meikkipohja minulle sopii. Tietyt sävyt tekevät kuulemma ihostani kirjavan, toiset taas tasoittavat sitä.

"Sinulle sopii siis meikkivoide, jossa on aavistuksen kylmyyttä. Silloin ihosi väri näyttää selkeästi heleämmältä."

Onpa hyödyllistä, huomaan ajattelevani.

Kesän väriperheen sävyt näyttävät tältä.

Vastaus selviää, kun Mäkipää levittää kasvojeni eteen lämpimään taittavan vaalean kankaan. Se muuttaa ihoni sävyä oitis kellertäväksi. Sitten Mäkipää asettelee kasvojeni eteen kylmään taittavan vaalean kankaan. Ihoni sävy muuttuu tasaiseksi.

”Sinulle sopii siis meikkivoide, jossa on aavistuksen kylmyyttä. Silloin ihosi väri näyttää selkeästi heleämmältä. Keltapohjainen meikkipohja puolestaan tekee ihostasi samean ja hieman likaisen.”

Tulos on yllätys, sillä olen haksahtanut valitsemaan ainakin kesäiholleni keltapohjaisia meikkivoiteita.

Helpotusta asukriisiin

Seuraavaksi Mäkipää selvittää, minkälaiset vaatteet pukisivat minua parhaiten.

Hän jatkaa eri sävyisten kangaspalojen mallailua kasvojani vasten. Idea on sama kuin meikkivoiteen valinnassa. Jos iholleni tulee kaivattua tasaisuutta, väri on oikea. Jos kasvot muuttuvat kirjaviksi, väri on väärä.

Tämä sävy tekee kasvot kirjaviksi.

Huomaan, että tietyt kangaspalat, kuten kirkas oranssi, tuovat kasvoilleni hieman lämpöä. Eikö tämä ole hyvä juttu?

”Lämpö sinänsä voi olla hyvästä, mutta usein kasvojen väri muuttuu samaan aikaan kirjavaksi. Pahimmillaan väärä väri tekee niin sanotun irtopääefektin, eli kasvojen alle tulee varjo”, Mäkipää opastaa.

Niin tosiaan. Näin tapahtuu aina, kun laitan päälleni mustaa. Siksi olen alkanut inhota monen suomalaisen lempiväriä. Se tuntuu toimivan minulla kuin huono seura ikään – imien kaiken värin ja voiman kasvoistani.

Ei kai Mäkipää vaan aio suositella minulle väriä, jota inhoan?

Olen viileä kesä – ja se yllättää minut täysin

Värianalyysin teko kestää noin puolitoista tuntia.

Sen aikana Mäkipää kokeilee kasvojani vasten useampia eri sävyisiä kankaita ja havainnoi, mitkä sävyt saavat ihoni näyttämään tasaisimmalta.

"Musta sopii harvalle suomalaiselle, sillä se kuuluu vain talven väriperheeseen."

Lopputulos on lopulta selkeä. Väriperheeni on kesä. Se tarkoittaa, että minulle sopivat parhaiten viileät, hieman pehmeämmät ja puuterimaiset sävyt. Myös pastellimaiset sävyt pukevat minua.

Jatkossa vaatepalettini ei toki tarvitse koostua pelkästään hempeistä sävyistä. Kesätyypille sopivat myös eräät räväkämmät sävyt, kuten violetti tai mintunvihreä.

Värianalyysin tulosta voi ajatella myös niiden sävyjen kautta, jotka eivät sovi minulle. Niitä ovat vaikkapa syksyn väriperheeseen kuuluvat murretut sävyt.

Tiina Mäkipää meikkaa ja pukee minut kesätyypille sopivilla sävyillä. Ruskea satiinihame ja t-paita ovat Selected Femmen syksyn mallistosta. Liila neulepusero Mos Mosh, ruskea laukku Ralph Lauren, valkoiset tennarit Tommy Hilfiger.

Huojennuksekseni Mäkipää ei suosittele minulle myöskään inhokkiväriäni mustaa.

”Musta sopii harvalle suomalaiselle, sillä se kuuluu vain talven väriperheeseen. Kesätyyppi voi kuitenkin käyttää sitä asun alaosassa, kunhan ei tuo sitä lähelle kasvoja”, Mäkipää vinkkaa.

Värianalyysin oppeja kannattaa soveltaa myös meikkiin. Kesän väriperheeseen kuuluvalle sopivat viileät sävyt. Sama muistisääntö sopii koruihin. Hopea sopii kesätyypille kultaa paremmin.

Mitä värianalyysista jäi käteen?

Värianalyysi ei ole uusi ilmiö, sillä se kehitettiin Amerikassa jo 1960-luvulla. Silloin huomattiin, että oikeat värit saavat ihon hehkumaan.

Nykyään värianalyysin voi tehdä joko itse kangaspaloja apuna käyttäen tai ammattilaisen avustuksella. Asiantuntijan tekemänä värianalyysi maksaa yleensä 100–200 euroa.

Värianalyysin lopputulos on lopulta minulle iso yllätys, sillä olen aina pitänyt enemmän lämpimistä sävyistä ja valinnut niitä myös vaatekaappiini.

Osa Mäkipään valitsemista sävyistä tuntuukin minulle aluksi vierailta. Aluksi ajattelen, että viileää ruskeaa en panisi päälleni vapaaehtoisesti, mutta kun Mäkipää yhdistää viileänruskean hameen kaveriksi valkoisen t-paidan ja vaaleanliilan puseron, olo on häkeltynyt.

Näyttääpä hyvältä! Ja takuulla sellaiselta, mitä en osaisi ilman asiantuntijan oppeja kokeilla.

Värianalyysin jälkeen huomaan vaeltelevani myös vaatekaupoissa uudella mielenkiinnolla. Mikä on tuo viileän valkoinen sävy mekossa? Kappas, laventelin värinen t-paita näyttää täydelliseltä ihoani vasten!

Värianalyysi on hieno tapa ymmärtää, mitkä sävyt sopivat itselle parhaiten. Pukeutumisessa kangistumme nimittäin helposti kaavoihin. Osa suosikkiväreissäni on nimittäin samoja, joita suosin jo teini-iässä.

Myös nämä sävyt pukevat kesän väriperheeseen kuuluvaa. Ruskea satiinihame ja t-paita olivat Selected Femmen syksyn mallistosta. Pinkki laukku Ted Baker ja valkoiset tennarit Tommy Hilfiger.

Analyysin tulosta ei toki kannata ottaa ryppyotsaisesti. Lopulta jokainen saa tietenkin pukeutua miten haluaa, eikä värianalyysin tulosta tarvitse ottaa liian kirjaimellisesti.

Mäkipään mukaan väriperheiden sävyjä voi tietyissä tapauksissa myös yhdistellä. Kevättyyppi voi käyttää myös syksyn lämpimiä sävyjä, ja talvi-ihminen kesän kylmiä sävyjä – ja toisin päin.

Ja mikäli oma suosikkiväri kuuluu täysin toiseen väriperheeseen, huoli pois. Lisäämällä asukokonaisuuteen omasta väriperheestä tuttuja sävyjä, voi myös niin sanottuja vääriä värejä käyttää.

Minä en aio luopua esimerkiksi kultaisista korvakoruista, joista pidän valtavasti. Olen silti varma, että värianalyysin ansiosta osaan tehdä jatkossa parempia valintoja vaatekaappiini.

Ylikulutuksen aikakautena ajatus siitä, että hutiostosten määrä näin vähenee, tekee minut – ja maapallon – onnelliseksi.

Lue myös