Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Topi Borg pitelee käsissään pahvista laatikonpohjaa, jossa on juomatölkkejä
Topi Borg työpaikallaan Salessa. Hänellä on kädessään juomalava, jossa on tölkkejä.

Työ

Topi Borg hurmaa taas

Kirjolla-sarja nosti Topi Borgin suursuosioon. Vierailimme hänen työpaikallaan Tampereella. Siellä selvisivät Topin tulevaisuuden suunnitelmat, Borgin perheen jouluperinteet – ja se, että eräs töihin liittyvä tavoite ei ole vielä toteutunut.

Teksti: Minna Perovuo
Kuvat: Elisa Niittylä
23.10.2024 | Päivitetty 25.10.2024

Jouluomenan makuinen virvoitusjuoma on saapunut Topi Borgin, 30, työpaikalle tamperelaiseen Saleen.

Hän nostelee pulloja myyntihyllyyn ja kysyy pitääkö toimittaja juoman mausta.

”No, ainakin olit rehellinen", hän toteaa, kun kuulee kielteisen vastauksen.

Rehellisyys on Topin oma supervoima ja suosion salaisuus. Hän puhuu asioista suoraan ja suodattamatta. Se hurmasi suomalaiset Ylen Kirjolla-sarjan ykköskaudella, kun neljän autistisen nuoren elämää seurannut sarja nousi isoksi tv-ilmiöksi. Kirjolla palkittiin viime vuoden parhaana tv-ohjelmana ja parhaana seurantarealitynä.

Nyt tulossa on kakkoskausi ja Topi on taas mukana yhtenä päähenkilöistä. Sarjalle voi povata ennakkoon jälleen suurta suosiota.

"En ole saanut ylennystä kassan pyhään paikkaan"

Yhteishyvä vieraili Topin työpaikalla keväällä 2023. Tuolloin työharjoittelun kautta kaupan tehtäviin rekrytoitu Topi oli vakinaistettu, ja hän nautti fyysisestä työstä. Syksyllä 2024 työn ilo on edelleen tallella.

”Olen täällä töissä niin pitkään kunnes minut erotetaan tai paikka menee konkurssiin tai minä valitsen työn lopettamisen.”

En ole osa keitaan ihanaa nektaria vielä

Topi Borg

Topin työnkuvaan kuuluu muun muassa juomalastien purkaminen, hyllytys sekä pakkausmateriaalien kierrätyksestä huolehtiminen. Reilussa vuodessa Topin palkka on hieman noussut, mutta tavoiteltua paikkaa kassalta ei ole vielä irronnut.

”En ole saanut ylennystä kassan pyhään paikkaan. En ole osa keitaan ihanaa nektaria vielä.”

Kirjolla-sarjan myötä Topin arkeen on tullut paljon lisätoimintaa, ja siksi aiemminkin käytössä ollut kolmipäiväinen työviikko sopii hänelle edelleen hyvin.

”Olisi kiusallista pyytää palkatonta vapaata julkkiksena oloa varten”, hän kertoo ja tarkoittaa haastattelu- ja esiintymispyyntöjä, joita tulee runsaasti tasaiseen tahtiin.

Topi Borg työntää juomalavaa

Fanitus ei tuo erityisnuorille työtä

Täyttyvää kalenteria koordinoi Yhteishyvän kolumnistinakin toimiva yrittäjä ja mediapersoona Sointu Borg, Topin sisko. Tänä vuonna he ovat käyneet yhdessä puhujakeikoilla teemalla Rohkeampi rekrytointi. Autismin tietoisuuden ja työpaikkojen monimuotoisuuden lisääminen on Topille tärkeä tavoite. Julkinen puhuminen on tähän yksi keino.

”Se on ainoa mitä pystyn tekemään vaatimattomalla panostuksellani, koska minulla ei ole tarpeeksi rahaa lahjomaan yhtiöitä.”

Topi väläyttää leveän hymyn ja sanoo pitävänsä puhekeikoista hyvin, hyvin paljon. Puhujana hän haluaa keventää painavaa asiaa vitseillä, luoda positiivisen vaikutuksen ja pitää kuulijat hereillä. Yleisöstä kuuluva nauru on parasta palautetta.

Kehuvien palautteiden lisäksi Topi Borg toivoisi, että saisi kuulla autismin kirjolla olevien nuorten konkreettisesta työllistymisestä. Pelkkä Kirjolla-sarjan fanittaminen ei tuo erityisnuorille työtä.

Keikkojen jälkeen moni haluaa yhteiskuvaan Topin kanssa. Sointu saattaa tuskastua Topin tapaan antaa aikaansa kaikille, mutta Topi suostuu jokaiseen fanikuvaan. Stalkkereita tai vaanijafaneja ei ole osunut kohdalle ja hän suhtautuu suosioonsa nöyrästi.

"Jos suostuu yhteen kuvaan, ei voi lopettaa. En ole tarpeeksi paatunut julkkiselämään, että voisin kohdella faneja sillä tavalla, että en anna enempää kuvia."

Titaaninen jättikalkkuna on Borgin perheen jouluperinne

Kirjolla-sarjan kakkoskausi alkaa lokakuun lopussa, ja ensi keväänä julkaistaan Topin kirjoittama kirja, Normaalisuusrodeo, jota hän kuvailee epälineaariseksi ajatuskirjaksi omasta elämästään. Tulevaisuudessa häämöttää myös haave ensimmäisestä itsenäisestä lentomatkustamisesta ulkomaille. Sitä ennen on kuitenkin joulu, joka on Topille tärkeää aikaa.

”Minulla on kolme asiaa, joita rakastan vapaa-ajallani eniten: perheen kanssa oleminen, erityisesti joulupöydässä perheen kanssa oleminen, elokuvafestivaaleilla käyminen ja ystävien kanssa oleminen. Tuossa järjestyksessä. Sori ystävät.”

Jouluna Borgien iso perhe kokoontuu yhteen ja juhlaperinteisiin kuuluvat erilaiset laatikot, pieni kinkku ja titaaninen savustettu jättikalkkuna. Topin aloitteesta joulupöydässä on nykyään myös kanttarelli- ja suppilovahverokermakastiketta. Sienimetsään urheilullinen nuori mies ei kuitenkaan lähde itse, vaan hakee sienet Tammelan torilta valmiiksi puhdistettuina.

Topi Borg seisoo juomahyllyn vieressä

Kaupassa joulutuotteet valtaavat hyllytilaa jo lokakuusta lähtien. Topi ottaa joulutuotteista ilon irti pyhien jälkeen, kun sesonki on ohi. Silloin hänen ostoskoriinsa päätyy muun muassa glögiä ja kinkkua.

"Minä rakastan Marlin glögiä niin paljon, siinä on täydellinen harmonia makua. On todella hauskaa, kun joulutuotteet menevät lopulta 50 prosentin alennukseen."

Tarjouksia rakastavana ihmisenä Topi ei kuitenkaan hamstraa punalapputuotteita. Yhden hengen taloudessa täytyy miettiä menekki tarkkaan.

”On todella vaikeaa syödä kokonainen kinkku yksin ennen kuin se pilaantuu.”

Haastattelun lopuksi Topi Borg vastasi Yhteishyvän lukijoiden esittämiin (a)ikuisuuskysymyksiin. Katso mitä mieltä Topi on karkin syömisestä aamupalaksi tai mitä on hyvä elämä.

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.