Asiakas pyörittelee käsissään meikkivoideputelia. Hän on allerginen tietyille kosmetiikan ainesosille. Mutta mistä selviää, onko niitä juuri tässä pullossa?
Monelle kosmetiikan raaka-aineet ovat varsinainen viidakko. Tuotteen kyljessä olevassa INCI-listauksessa nimet ovat latinaksi, ja joskus pienellä präntätty teksti on piilotettu tarran alle tai tuotteen etiketin kääntöpuolelle. Kosmetiikkalaissa taas käytetään tuotteiden kemiallisia nimiä. Suomen kielellä ei siis pötki pitkälle.
Kolme vuotta sitten Katariina Rantanen, 37, päätti kehittää asiaan ratkaisun.
"Kaksi läheistäni sairastui syöpään lyhyen ajan sisällä. Se pysäytti miettimään kemiallista altistusta, jonka saamme ravinnosta ja kosmetiikasta, sekä sitä, miten paljon se vaikuttaa nuoreenkin ihmiseen", Rantanen kertoo.
Lisäksi ystävät kysyivät Rantaselta apua turvallisten tuotteiden valintaan. Hän kun työskenteli tuoksusuunnittelussa Ranskassa ja oli siten oppinut ymmärtämään kosmetiikan raaka-aineita.
"Lähdin heille tulkiksi kosmetiikka-ostoksilla. Samalla heräsi halu auttaa muitakin kuin vain lähipiirini ihmisiä."
Sopiva juuri minulle
Auttamisenhalun tulos oli CosmEthics-applikaatio, jonka kuka tahansa voi ladata ja ottaa ilmaiseksi käyttöön omalla älypuhelimellaan. Sovellus tunnistaa ja analysoi kosmetiikan raaka-aineita. Rantasen luotsaamaan tiimiin kuuluu kolme biokemistiä.
"Tietokannassamme on tällä hetkellä noin 50 000 kosmetiikkatuotteen koostumukset, joita käyttäjä voi tarkastella."
Rantanen ilahtui, kun S-ryhmä päätti ottaa applikaation ammattilaisversion käyttöön osassa Sokoksia ja Emotioneita. Vuoden loppuun mennessä kokeilu laajenee kaikkiin yksiköihin.
Applikaation avulla paitsi autetaan asiakkaita löytämään sopivia tuotteita myös valvotaan, etteivät myyntiin tulevat tuotteet sisällä kiellettyjä ainesosia.
"Mielestäni Sokos on ottanut ison askeleen oikeaan suuntaan", Rantanen toteaa.