Tämä juttu perustuu lukijan kysymykseen: Miten saisin paremmin kotitöitä tehdyksi? Voit jättää oman kysymyksesi jutun lopussa.
Siivoaminen – tuo monen inhokkihomma. Onko olemassa oikotietä siistiin kotiin?
Yksi ratkaisu on siivousmetodi nimeltä FlyLady. Moni hehkuttaa sitä tehokkaaksi: Suomessakin sitä noudattavilla on esimerkiksi oma Facebook-ryhmänsä.
FlyLady on amerikkalaisen Marla Cilleyn keksintö. Ideana on, ettei kodin siistinä pitäminen perustu suursiivoukseen, vaan koti siivotaan pienemmissä osioissa.
Mutta toimiiko metodi oikeasti? Päätän testata. Elän ruuhkavuosia, joten kotona riittää kaaosta ja sotkua.
FlyLadyssa koti jaetaan kuuteen eri zoneen tai osioon. Osioita ovat esimerkiksi keittiö, kylpyhuone ja olohuone.
Kuuden sijaan osioita voi toki valita myös pienemmän määrän.
Kullekin osiolle annetaan oma viikkonsa: esimerkiksi tällä viikolla keittiö, ensi viikolla kylpyhuone, sitten olohuone. Kunkin huoneen ”omalla viikolla” sitä siivotaan 15 minuuttia päivässä.
Esimerkiksi kun on keittiöviikko, 15 minuutin jakson voi jakaa eri päiville näin: tänään siivoan jääkaapin, huomenna mikron, ylihuomenna roskakaapin.
Seuraavalla viikolla siirrytään seuraavaan osioon eli huoneeseen.
Lisäksi metodissa siivotaan joka päivä kodin palopesäkkeet esimerkiksi parin minuutin aikana.
Palopesäkkeillä tarkoitetaan vaikkapa eteisen lipastoa, jonka päälle saattaa kertyä tavaraa. Palopesäkkeet voi valita itse.
FlyLadyyn kuuluu myös ”Swish and Swipe” -ohje, jossa kylpyhuoneen vessanpönttö sekä lavuaari tasoineen pyyhitään nopeasti 30 sekunnin aikana joka aamu.
Moni tekee myös nopean viikkosiivouksen, jossa koti imuroidaan huonekaluja siirtelemättä ja esimerkiksi vessanpönttö pestään.
Aloitetaan testi!
Taustatiedoksi: pyrimme pitämään kodin perussiistinä, mutta aina se ei ole helppoa. Olohuone täyttyy lapsen leluista, ja välillä pyykit jäävät turhan pitkäksi aikaa roikkumaan telineeseen.
Kun tutustun FlyLadyn metodeihin, päätän pian, etten seuraa ohjeita orjallisesti. Monet ohjeet on nimittäin tehty suurille amerikkalaiskodeille. Kuisti? Ruokailutila? Master bedroom? Meidän kerrostalokodistamme ei löydy tällaisia.
Metodin mukaan kaikki alkaa keittiön tiskialtaasta, joka pidetään koko ajan puhtaana. Sen pitäisi auttaa henkisesti kaaoksen hallinnassa. Siivoamaan siis!
Kun putsaan tiskialtaan kiiltäväksi, uskon tietäväni, mistä on kyse. Kiiltävää tiskiallasta katsoessani koen itseni hetkellisesti paremmaksi ihmiseksi.
Vaan miksi siisti tiskiallas muka kertoisi, että olisin parempi ihminen kuin hetki sitten olin?
Ollaanpa yhtäkkiä suurten kysymysten äärellä.
Ilo puhtaasta tiskialtaasta loppuu lyhyeen. Illalla osan tiskeistä on jäätävä tiskialtaaseen täyden tiskikoneen takia, ja kimalteleva tiskiallas hautautuu näkymättömiin.
Onko siivouksen ja kotitöiden pilkkominen osiin FlyLadyn tapaan hyvä tapa siivota? Kotitalousasiantuntija Ella Totro Martoista sanoo, että on kyllä, mutta muitakin tapoja on.
”Voi esimerkiksi pitää yhden siivouspäivän viikossa. Martat kannustavat ylläpitosiivoamiseen suursiivousten sijaan. Jos siivoaa jatkuvasti, ei tarvitse niin voimakkaita pesuaineita kuin suursiivouksissa”, Totro neuvoo.
Mikä Marttojen neuvo on ylipäätään siihen, miten kotitöitä saisi tehtyä enemmän?
”Ensimmäiseksi neuvoisin miettimään, miksi ylipäätään haluaa siivota ja mikä on sopiva kodin siivoustaso juuri minulle.”
Yhdelle riittää, että kotona on perussiistiä, kun taas toinen haluaa, että kaikki pinnat kiiltelevät.
Onko siivous tärkeää sen takia, että pitää siististä kodista vai ajatteleeko mahdollisia yllätysvieraita? Tällaisiakin asioita on hyvä välillä pohtia.
Olennaista on sopia myös siivousta koskevista pelisäännöistä. Ovatko mahdolliset lapset esimerkiksi vastuussa omien huoneidensa siivoamisesta?
Minä jatkan vielä FlyLadyn parissa. Teemahuoneeni on tällä viikolla keittiö.
Jaksan siivota keittiötä viikon mittaan. Viisitoista minuuttia on lopulta lyhyt aika. Saan pestyä esimerkiksi mikron normaalia perusteellisemmin.
Uunin kanssa joudun kuitenkin ongelmiin. Viisitoista minuuttia ei riitä sen pesemiseen, ja käytän lopulta sen jynssäämiseen huomattavasti pidemmän ajan.
Tuntuu nimittäin tyhmältä vaihtoehdolta levitellä uuniin useampana eri päivänä pesuseoksia, koska niiden pois pesemisessä on myös oma vaivansa.
Seuraavalla viikolla kohtaan muitakin ongelmia. Lapsi sairastelee ja puoliso on työmatkalla. Iltaisin minulla ei tunnu olevan energiaa siirtyä pesemään kylpyhuonetta, jonka olen valinnut seuraavaksi alueeksi.
Kellotamme kuitenkin iltaisin palopesäkkeiden siivoamiseen kymmenen minuuttia. Kymmenen minuuttia, koska pari minuuttia ei meillä ihan riitä.
Palopesäkkeiksi olen valinnut eteisen sekä koko olohuoneen. Se kun muuttuu helposti yhdeksi palomereksi, jossa on leluja siellä täällä.
Lopputulos on yllättävän siisti. Päiväkoti-ikäisen lapsen on myös helppo ymmärtää, että nyt siivotaan siihen saakka, kunnes kello soi.
Tämä taitaa jäädä käyttöön!
Mitä muita vinkkejä Marttojen Ella Totrolla on vielä jaettavanaan? Miten saisi tehtyä enemmän kotitöitä?
”Tietysti se, että laittaa hyvää musiikkia soimaan tai äänikirjan pyörimään taustalle, voi tehdä kotitöistä mukavampaa hommaa”, Totro sanoo.
Vastamelukuulokkeilla voi kuunnella äänikirjaa, vaikka samalla kolisuttelisi astioita astianpesukoneeseen tai pyykinpesukone mekastaisi taustalla.
Palkitseminen on myös hyvä tapa toimia – sekä aikuisten että lasten kohdalla.
”Voi vaikkapa ajatella, että kun ensin siivoan, voin sitten rojahtaa sohvalle juomaan kahvit. Lapsille voi puolestaan sanoa, että siivouksen jälkeen voidaan laittaa esimerkiksi jotain hyvää ruokaa”, Totro kuvailee.
Myös siivousvälineillä on merkitystä. Ne kannattaa pitää sellaisessa paikassa, että ne on helppoa ottaa esille. Kannattaa myös panostaa kivoihin ja hyviin siivousvälineisiin, Totro vinkkaa.
Tunnen piston sydämessäni. Meillä siivouskaapin avatessa saa pelätä, ettei samalla saa rikkinäistä pyykinkuivaustelinettä päälleen. Lattiamoppikin on parhaat päivänsä nähnyt.
Miten FlyLady-metodin kanssa kävi?
Ihan hyvin. Sain lopulta pestyä myös kylpyhuoneen seinäkaakeleineen, mutta en ihan yhden viikon aikana – mukaan kun tuli välipäiviä.
Metodissa on ehdottomasti hyvät puolensa. Siivoamista ja kotitöitä jaksaa paremmin, kun tietää, että niitä tarvitsee tehdä tänään joitakin minuutteja. Menetelmää käyttäen tulee siivottua nimenomaan sellaiset paikat, jotka helposti jäävät siivoamatta.
Palopesäkkeiden siivoaminen kellon kanssa jää meillä käyttöön. Aion kokeilla kellottamista jatkossa myös silloin, jos on minun vuoroni pestä vaikkapa kylpyhuone.
Tässä tuleekin FlyLadyn miinus. FlyLady tuntuu perustuvan paljon ajatukseen, että kodista pitää huolta yksi ihminen – luultavasti nainen. Miten metodi voisi olla enemmän FlyFamily?
Jätä oma (a)ikuisuuskysymyksesi tästä >>
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.