Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parhaat joululeivonnaiset – leivo joulu kotiin!

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 23.7.2018
|
Muokattu: 30.1.2025
Aloita jouluun valmistautuminen tavoista parhaalla, leipomalla. Itse tehdyt piparit, pullat, kakut ja tortut ovat toivottuja lahjoja ja ihana tapa piristää loppuvuoden arkea. Upota joululeivonnaisiin kauden makuja taateleista kaneliin ja suklaaseen ja anna kodin täyttyä joulun tuoksuista!

Vinkki: Leivo tuoreena tarjottavat leivonnaiset, kuten pullat ja piiraat, hyvissä ajoin pakastimeen ja tarjoile vasta jouluna. Kuivakakut ja piparkakut säilyvät mehevinä pidempiäkin aikoja, mikäli herkkusuut eivät popsi niitä ennen aikojaan.

Se paras piparkakkutaikina ja erilaiset piparireseptit

Tee perinteinen piparkakkutaikina tai kokeile aloittelijaltakin taatusti onnistuvaa helppoa piparitaikinaa. Katso ohjeet pipareiden koristeluun ja tulosta piparkakkutalon kaava omaan tai koko perheen yhteiseen askarteluhetkeen. Piparien rinnalla jouluna maistuvat muutkin joulukeksit. Joululta maistuvia pikkuleipiä on kiva tarjota glögin kanssa tai antaa lahjaksi. Piparit tuovat joulun makua myös muihin leivonnaisiin: kokeile piparimokkapaloja tai -kääretorttua.

Joulutortut makeina ja suolaisina

Luumuhillolla täytetyt tähtitortut on helppo leipoa vaikka arki-illan iloksi. Kokeile makeiden torttujen eri täytteitä ja muotoja tai tee vaihteeksi suolaisia joulutorttuja. Valmiista torttu-, lehti- ja voitaikinoista syntyy muitakin nopeita joululeivonnaisia, kuten päärynäruusuja tai helppoja juustokierteitä.

Jouluisia kuivakakkuja ja leipiä myyjäisiin ja lahjaksi

Taatelikakku, maustekakku ja piimäkakku ovat joulun suosituimpia kuivakakkuja. Moni aloittaa joululeipomisen juuri näistä, sillä kakut säilyvät mehevinä pakkasessa ja viileässä kaapissakin viikon verran. Saaristolaisleipä ei myöskään pahastu viikon tai parin säilytyksestä, mutta muut joululeivät kannattaa leipoa korkeintaan muutamaa päivää ennen syömistä.

Joulukakku, jouluhalko tai hurmaava suklaatorttu

Jouluiset juustokakut maistuvat loppuvuoden juhlissa ja kahvihetkissä, mutta kaunis kakku sopii hyvin myös aaton jälkiruoaksi. Toinen suosittu joulupöydän jälkiruoka on ranskalaisperäinen jouluhalko, joka on kuin suomalainen kääretorttu. Kokeile myös suolaista versiota jouluhalosta: se on kuin joulun ajan voileipäkakku. Toki joulupöytään voi tehdä täytekakun tai hurmaavan vegaanisen suklaatortun.

Joulupullat

Tavallinen pulla muuttuu jouluiseksi, kun sujautat kierteisiin suklaata ja piparia, sahramia tai muita joulun makuja. Pullakranssi tai leipäkranssi sopii juhlavampaankin hetkeen.

Muista myös joulukarkit!

Joulun aikaan kotikeittiössä syntyy leivonnaisten lisäksi erilaisia joulukarkkeja ja -makeisia. Suklaatryffelit, fudget ja joulusuklaa ovat leivonnaisten tapaan ihania lahjoja.

Katso myös jouluaterian huipentavat jälkiruoat

Joulu on ihania leivonnaisia pullollaan! Tässä kaikki reseptit joulun leivontaan