Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee maailman paras piparitaikina! Näin onnistut myös gluteenittoman tai vegaanisen piparitaikinan teossa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 25.11.2022
|
Muokattu: 25.11.2022
Kotitekoinen piparkakkutaikina maistuu ihanalta ja tuo kotiin joulun tuoksun. Piparitaikinan teko onnistuu helposti perinteisenä, gluteenittomana tai vegaanisena versiona – lue vinkit ja tee taikinaa iso annos myös pakastimeen tulevia leivontahetkiä odottelemaan!

Onnistuneen piparitaikinan salaisuus on maltillinen odottaminen. Piparitaikina saa helposti kaulittavan muotonsa vain jääkaapissa lepäämällä, joten muista malttaa mielesi ja jätä taikina kylmään yön yli. Mikään ei onneksi kuitenkaan estä maistelemasta taikinaa sen levätessä jääkaapissa!

Perinteinen ja helppo piparkakkutaikina

Perinteinen piparitaikina valmistetaan kiehauttamalla siirappi, sokeri, mausteet ja rasva kattilassa ja lisäämällä sitten loput aineet. Tarkkaile kattilaa, jotta seos ei kiehahda yli eikä sokeri pala pohjaan. Muista myös jäähdyttää rasva-sokeriseos hyvin ennen kananmunien lisäämistä, äläkä pihtaile mausteissa – piparien tuoksun tulee leijailla naapureille saakka!

Helppo piparkakkutaikina ei jää perinteiselle reseptille maussa kakkoseksi, mutta sen teko onnistuu myös kokemattomalta leipojalta. Helppo ohje ei vaadi siirapin kiehauttelua ja taikinan saa lepäämään jääkaappiin alle vartissa.

Gluteeniton piparkakkutaikina

Gluteeniton joululeivonta on yllättävän helppoa ja palkitsevaa! Korvaa pipareiden perusohjeen vehnäjauhot viidellä desilitralla gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta ja kolmella desilitralla tattarijauhoja. Luontaisesti gluteeniton tattari tuo pipareihin mukavan syvän maun. Käsittele uunista ulos tulleita gluteenittomia pipareita varoen. Gluteenittomat piparit saattavat olla hieman murenevaisempia kuin vehnäjauhoista tehdyt.

Muista aina puhdistaa välineet ja työtasot kunnolla ennen kuin alat leipoa gluteenittomia leivonnaisia. Pidä välineet, gluteenittomat jauhot ja valmiit leivonnaiset erillään vehnää sisältävistä tuotteista.

Vegaaninen piparkakkutaikina

Piparitaikina onnistuu helposti vegaanisena – kananmunan jättäminen pois ei juurikaan vaikuta pipareiden makuun, leivottavuuteen tai ulkonäköön. Kokeile yllä olevaa munatonta peruspiparireseptiä vegaanisella leivontamargariinilla, tai tee vegaanisia pipareita varten reilusti mausteinen rukiinen piparitaikina. Ruistaikinan pehmeä rakenne syntyy kaurakerman avulla.

Katso lisää joulureseptejä