Piparkakkutalo

arvosana5/5

(2)arviota
1 Kappaletta

Useita tunteja (josta noin 1,5 tuntia aktiivista)

Kokoa söpöin piparkakkutalo! Katso piparkakkutaikinan resepti, talon kaavat, pikeerin eli tomusokerikuorrutuksen ohje ja helpot vinkit talon kokoamiseen.

Ainekset

MääräAinesosa

Taikina

200 gmargariinia
1 dltummaa siirappia
3 dlsokeria
2 tlkanelia
1 rklpiparkakkumaustetta
1 1/2 tlinkivääriä jauhettuna
2 kplkananmunaa
1 1/2 tlruokasoodaa
1 lvehnäjauhoja

Koristeluun

1 kplkananmunan valkuainen
3 - 4 dltomusokeria

Liimaukseen

2 dlsokeria

Valmistus (Uuni 150°C)

  1. 1

    Paloittele margariini kattilaan. Lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Anna seoksen kiehahtaa ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä haaleaksi.

    MääräAinesosa
    200 gmargariinia
    1 dltummaa siirappia
    3 dlsokeria
    1 rklpiparkakkumaustetta
    1 1/2 tlinkivääriä jauhettuna
    2 tlkanelia
  2. 2

    Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää munat vähän kerrallaan hyvin sekoittaen jäähtyneeseen siirappiseokseen.

    MääräAinesosa
    2 kplkananmunaa
  3. 3

    Sekoita sooda jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin sekoittaen. Sekoita ensin puuharukalla, sitten käsin.

    MääräAinesosa
    1 1/2 tlruokasoodaa
    1 lvehnäjauhoja
  4. 4

    Painele taikina jauhotetun leivinpaperin päälle levyksi. Kääri paketiksi paperin tai kelmun avulla. Anna taikinan kiinteytyä ja maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

  5. 5

    Jauhota pöytä. Ota noin 1/3 taikinasta kerrallaan ja pehmitä taikinaa käsillä painellen. Kauli taikinapala kevyesti pyöritellen noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna sekä taikinan alla että päällä.

  6. 6

    Leikkaa taikinasta kaavoja apuna käyttäen mökin osat joko taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla. Leikkaa sivuseiniin kahdet ikkuna-aukot ja päätyseiniin yhdet ikkunaukot. Voit halutessasi tehdä talolle myös alustan.

  7. 7

    Paista isoja osia leivinpaperoidulla pellillä 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja pieniä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.

  8. 8

    Sekoita pikeeri eli valkuais-tomusokerikuorrutus. Pane kuorrutus joko pursotinpussiin tai pakastuspussiin ja leikkaa yksi pussin kulmista pois. Anna kuivua täysin. Pursota koristeita seiniin ja kattoon.

    MääräAinesosa
    1 kplkananmunan valkuainen
    3 - 4 dltomusokeria
  9. 9

    Kuumenna sokeria miedolla lämmöllä paistinpannussa, kunnes se sulaa. Varo polttavan kuumaa sokeria. Kasta yhteen liitettävien osien reunat kuumaan sokeriin.

    MääräAinesosa
    2 dlsokeria
  10. 10

    Kokoamisjärjestys:

    1. Yhdistä yksi pitkä sivuseinä ja päätyseinä. Jos teit talolle alustan, kiinnitä sivut siihen.
    2. Yhdistä toinen pitkä sivuseinä ja päätyseinä. Kiinnitä toiseen sivu-päätypariin ja alustaan.
    3. Lisää päätykolmiot.
    4. Lisää ikkunaluukut.
    5. Lisää yksi katon osa. Levitä lusikalla sokeriliimaa kattopalan sisäpäätyihin ja paina kattopala paikoilleen. Lisää toinen katon osa. Lisää sokeriliimaa lusikalla kattopalojen väliin katon harjalle.
  11. 11

    Koristele koottua taloa ja sen saumoja vielä halutessasi sokerikuorrutuksella. Sokerikuorrtuksella voi liimata taloon myös karamelleja tai nonparelleja.

  12. 12

    Koristele valmis talo siivilöimällä tomusokeria lumeksi sen päälle.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Reetta Pasanen
30.9.2018
|
Päivitetty: 14.11.2025

Samankaltaisia reseptejä