Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Piparkakkutalo

timer-iconUseita tunteja  (josta noin 1,5 tuntia aktiivista)
Fork and knife
1 Kappaletta
Fork and knife
1 Kappaletta
Nyt alkaa piparkakkutalon rakennustalkoot! Tästä löydät helpon piparkakkutaikinan reseptin, talon kaavat, pikeerin eli tomusokerikuorrutuksen ohjeen, vinkit talon kokoamiseen sokeriliimalla sekä koristeluideoita.

Ainekset

Taikina

200 g
Margariinia
1 dl
Tummaa siirappia
3 dl
Sokeria
2 tl
Kanelia
1 rkl
Piparkakkumaustetta
1 - 2 tl
Inkivääriä
2 kpl
Kananmunaa
1 1/2 tl
Soodaa
1 l
Vehnäjauhoja

Koristeluun

1 kpl
Kananmunan valkuainen
3 - 4 dl
Tomusokeria

Liimaukseen

2 dl
Sokeria

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Paloittele margariini kattilaan. Lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Anna seoksen kiehahtaa ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä haaleaksi.

200 g
Margariinia
1 dl
Tummaa siirappia
3 dl
Sokeria
1 rkl
Piparkakkumaustetta
1 - 2 tl
Inkivääriä
2 tl
Kanelia
2

Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää munat vähän kerrallaan hyvin sekoittaen jäähtyneeseen siirappiseokseen.

2 kpl
Kananmunaa
3

Sekoita sooda jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin sekoittaen. Sekoita ensin puuharukalla, sitten käsin.

1 1/2 tl
Soodaa
1 l
Vehnäjauhoja
4

Painele taikina jauhotetun leivinpaperin päälle levyksi. Kääri paketiksi paperin tai kelmun avulla. Anna taikinan kiinteytyä ja maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

5

Jauhota leivinpöytä. Ota noin 1/3 taikinasta kerrallaan ja pehmitä taikinaa käsillä painellen. Kauli taikinapala kevyesti pyöritellen noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna sekä taikinan alla että päällä.

6

Leikkaa taikinasta kaavoja apuna käyttäen mökin osat joko taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla. Leikkaa sivuseiniin kahdet ikkuna-aukot ja päätyseiniin yhdet ikkunaukot. Voit halutessasi tehdä talolle myös alustan.

7

Paista isoja osia leivinpaperoidulla pellillä 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja pieniä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.

8

Sekoita pikeeri eli valkuais-tomusokerikuorrutus. Pane kuorrutus joko pursotinpussiin tai pakastuspussiin ja leikkaa yksi pussin kulmista pois. Anna kuivua täysin. Pursota koristeita seiniin ja kattoon.

1 kpl
Kananmunan valkuainen
3 - 4 dl
Tomusokeria
9

Kuumenna sokeria miedolla lämmöllä paistinpannussa, kunnes se sulaa. Varo polttavan kuumaa sokeria. Kasta yhteen liitettävien osien reunat kuumaan sokeriin.

2 dl
Sokeria
10

Kokoamisjärjestys:

  1. Yhdistä yksi pitkä sivuseinä ja päätyseinä. Jos teit talolle alustan, kiinnitä sivut siihen.
  2. Yhdistä toinen pitkä sivuseinä ja päätyseinä. Kiinnitä toiseen sivu-päätypariin ja alustaan.
  3. Lisää päätykolmiot.
  4. Lisää ikkunaluukut.
  5. Lisää yksi katon osa. Levitä lusikalla sokeriliimaa kattopalan sisäpäätyihin ja paina kattopala paikoilleen. Lisää toinen katon osa. Lisää sokeriliimaa lusikalla kattopalojen väliin katon harjalle.
11

Koristele koottua taloa ja sen saumoja vielä halutessasi sokerikuorrutuksella. Sokerikuorrtuksella voi liimata taloon myös karamelleja tai nonparelleja.

12

Koristele valmis talo siivilöimällä tomusokeria lumeksi sen päälle. Voit rakentaa valkoisista karkeista lumilyhden talon pihalle.

Hyvästi hävikki: Ylimääräisestä taikinasta voit tehdä alustan talolle, pihakuusia tai tähtiä ja sydämiä talon koristeeksi.

Miltä maistui?
Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 26.11.2014
|
Muokattu: 30.10.2024

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

6745

28227

140,0 g

36,0 g

1251,0 g

778,0 g

23,0 g

94,0 g

2,8 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

2 tl Kanelia,

1 rkl Piparkakkumaustetta,

1 - 2 tl Inkivääriä,

1,5 tl Soodaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli