Piparkakkutalo
Useita tunteja (josta noin 1,5 tuntia aktiivista)

Nappaa talteen!
Kokoa söpöin piparkakkutalo! Katso piparkakkutaikinan resepti, talon kaavat, pikeerin eli tomusokerikuorrutuksen ohje ja helpot vinkit talon kokoamiseen.
| Taikina | |
|---|---|
| 200 g | margariinia |
| 1 dl | tummaa siirappia |
| 3 dl | sokeria |
| 2 tl | kanelia |
| 1 rkl | piparkakkumaustetta |
| 1 1/2 tl | inkivääriä jauhettuna |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 tl | ruokasoodaa |
| 1 l | vehnäjauhoja |
| Koristeluun | |
| 1 kpl | kananmunan valkuainen |
| 3 - 4 dl | tomusokeria |
| Liimaukseen | |
| 2 dl | sokeria |
- 1.
Paloittele margariini kattilaan. Lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Anna seoksen kiehahtaa ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä haaleaksi.
- 2.
Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää munat vähän kerrallaan hyvin sekoittaen jäähtyneeseen siirappiseokseen.
- 3.
Sekoita sooda jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin sekoittaen. Sekoita ensin puuharukalla, sitten käsin.
- 4.
Painele taikina jauhotetun leivinpaperin päälle levyksi. Kääri paketiksi paperin tai kelmun avulla. Anna taikinan kiinteytyä ja maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
- 5.
Jauhota pöytä. Ota noin 1/3 taikinasta kerrallaan ja pehmitä taikinaa käsillä painellen. Kauli taikinapala kevyesti pyöritellen noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna sekä taikinan alla että päällä.
- 6.
Leikkaa taikinasta kaavoja apuna käyttäen mökin osat joko taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla. Leikkaa sivuseiniin kahdet ikkuna-aukot ja päätyseiniin yhdet ikkunaukot. Voit halutessasi tehdä talolle myös alustan.
- 7.
Paista isoja osia leivinpaperoidulla pellillä 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja pieniä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.
- 8.
Sekoita pikeeri eli valkuais-tomusokerikuorrutus. Pane kuorrutus joko pursotinpussiin tai pakastuspussiin ja leikkaa yksi pussin kulmista pois. Anna kuivua täysin. Pursota koristeita seiniin ja kattoon.
- 9.
Kuumenna sokeria miedolla lämmöllä paistinpannussa, kunnes se sulaa. Varo polttavan kuumaa sokeria. Kasta yhteen liitettävien osien reunat kuumaan sokeriin.
- 10.
Kokoamisjärjestys:
- Yhdistä yksi pitkä sivuseinä ja päätyseinä. Jos teit talolle alustan, kiinnitä sivut siihen.
- Yhdistä toinen pitkä sivuseinä ja päätyseinä. Kiinnitä toiseen sivu-päätypariin ja alustaan.
- Lisää päätykolmiot.
- Lisää ikkunaluukut.
- Lisää yksi katon osa. Levitä lusikalla sokeriliimaa kattopalan sisäpäätyihin ja paina kattopala paikoilleen. Lisää toinen katon osa. Lisää sokeriliimaa lusikalla kattopalojen väliin katon harjalle.
- 11.
Koristele koottua taloa ja sen saumoja vielä halutessasi sokerikuorrutuksella. Sokerikuorrtuksella voi liimata taloon myös karamelleja tai nonparelleja.
- 12.
Koristele valmis talo siivilöimällä tomusokeria lumeksi sen päälle.
Piparkakkutalo
arvosana5/5
Useita tunteja (josta noin 1,5 tuntia aktiivista)
Kokoa söpöin piparkakkutalo! Katso piparkakkutaikinan resepti, talon kaavat, pikeerin eli tomusokerikuorrutuksen ohje ja helpot vinkit talon kokoamiseen.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Taikina | |
| 200 g | margariinia |
| 1 dl | tummaa siirappia |
| 3 dl | sokeria |
| 2 tl | kanelia |
| 1 rkl | piparkakkumaustetta |
| 1 1/2 tl | inkivääriä jauhettuna |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 tl | ruokasoodaa |
| 1 l | vehnäjauhoja |
Koristeluun | |
| 1 kpl | kananmunan valkuainen |
| 3 - 4 dl | tomusokeria |
Liimaukseen | |
| 2 dl | sokeria |
Valmistus (Uuni 150°C)
- 1
Paloittele margariini kattilaan. Lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Anna seoksen kiehahtaa ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä haaleaksi.
Määrä Ainesosa 200 g margariinia 1 dl tummaa siirappia 3 dl sokeria 1 rkl piparkakkumaustetta 1 1/2 tl inkivääriä jauhettuna 2 tl kanelia - 2
Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää munat vähän kerrallaan hyvin sekoittaen jäähtyneeseen siirappiseokseen.
Määrä Ainesosa 2 kpl kananmunaa - 3
Sekoita sooda jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin sekoittaen. Sekoita ensin puuharukalla, sitten käsin.
Määrä Ainesosa 1 1/2 tl ruokasoodaa 1 l vehnäjauhoja - 4
Painele taikina jauhotetun leivinpaperin päälle levyksi. Kääri paketiksi paperin tai kelmun avulla. Anna taikinan kiinteytyä ja maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
- 5
Jauhota pöytä. Ota noin 1/3 taikinasta kerrallaan ja pehmitä taikinaa käsillä painellen. Kauli taikinapala kevyesti pyöritellen noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna sekä taikinan alla että päällä.
- 6
Leikkaa taikinasta kaavoja apuna käyttäen mökin osat joko taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla. Leikkaa sivuseiniin kahdet ikkuna-aukot ja päätyseiniin yhdet ikkunaukot. Voit halutessasi tehdä talolle myös alustan.
- 7
Paista isoja osia leivinpaperoidulla pellillä 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja pieniä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.
- 8
Sekoita pikeeri eli valkuais-tomusokerikuorrutus. Pane kuorrutus joko pursotinpussiin tai pakastuspussiin ja leikkaa yksi pussin kulmista pois. Anna kuivua täysin. Pursota koristeita seiniin ja kattoon.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmunan valkuainen 3 - 4 dl tomusokeria - 9
Kuumenna sokeria miedolla lämmöllä paistinpannussa, kunnes se sulaa. Varo polttavan kuumaa sokeria. Kasta yhteen liitettävien osien reunat kuumaan sokeriin.
Määrä Ainesosa 2 dl sokeria - 10
Kokoamisjärjestys:
- Yhdistä yksi pitkä sivuseinä ja päätyseinä. Jos teit talolle alustan, kiinnitä sivut siihen.
- Yhdistä toinen pitkä sivuseinä ja päätyseinä. Kiinnitä toiseen sivu-päätypariin ja alustaan.
- Lisää päätykolmiot.
- Lisää ikkunaluukut.
- Lisää yksi katon osa. Levitä lusikalla sokeriliimaa kattopalan sisäpäätyihin ja paina kattopala paikoilleen. Lisää toinen katon osa. Lisää sokeriliimaa lusikalla kattopalojen väliin katon harjalle.
- 11
Koristele koottua taloa ja sen saumoja vielä halutessasi sokerikuorrutuksella. Sokerikuorrtuksella voi liimata taloon myös karamelleja tai nonparelleja.
- 12
Koristele valmis talo siivilöimällä tomusokeria lumeksi sen päälle.
Ravintosisältö
6785
Energiaa kcal
28392
Energiaa kj
142,0 g
Rasvaa
36,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1254,0 g
Hiilihydraatteja
779,0 g
Sokereita
26,0 g
Kuituja
96,0 g
Proteiinia
8,0 g
Suolaa
6785
Energiaa kcal
28392
Energiaa kj
142,0 g
Rasvaa
36,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1254,0 g
Hiilihydraatteja
779,0 g
Sokereita
26,0 g
Kuituja
96,0 g
Proteiinia
8,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























